Doctorii în ştiinţă de sub bagheta unui izmenar (III)

Doctoranzi ai profesorului G.O. au primit planuri de studii doctorale şi cercetare ştiinţifică cu tematică de spionaj?!

Cu excepţiile făcute cunoscute şi superficial comentate de jurnalista Emilia Şercan, lunga listă a doctoranzilor profesorului G.O. nu a putut deveni publică. Repetatele solicitări, în acest sens, ale cotidianul.ro, adresate Ministerului Învăţământului şi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, în a căror atribuţii intră evidenţa şi atestarea doctorilor în ştiinţe, au rămas fără răspuns.

Este, însă, relevant că, între anii 2003 şi 2005, Gabriel Oprea a fost membru în Comisiile de Specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – Comisia de Ştiinţe Militare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. În această caliate, profesorul G.O. era şi primul filtru de cenzură a eventualelor contestaţii împotriva industriei doctoratelor acordate la Universitatea Naţională de Apărare şi la Academia de Poliţie.

Profesorul G.O. şi-a mutat manechinele doctorale de la UNAp, pe generalii & profesorii Mihai-Vasile Ozunu şi Gheorghe Toma, la Academia de Poliţie, unde, împreună cu generalii Ion Suceavă şi Costică Voicu, foşti miliţieni travestiţi în profesori universitari (moştenire de la generalii Paul Abraham şi Vasile Dobrinoiu), au constituit, cu începere din anul 2004, Şcoala doctorală de ordine publică şi siguranţă naţională „de la Băneasa”.

Academia de Poliţie a dat vieţii academice româneşti, în perioada 2004-2013, 168 de doctori în domeniul ordine publică şi siguranţă naţională, păstorit de profesorul G.O. Emilia Şercan a identificat doar 9, care l-au avut conducător pe G.O., la Academia de Poliţie şi pe alţi 12 la Şcoala doctorală a Academiei Naţionale de Informaţii.

În anul 2008, consecinţă a unui iminent scandal penal, ulterior muşamalizat, care a avut ca obiect corupţia din industria doctorală a numitei Academii, profesorul G.O. şi-a luat jucăriile doctorale de la fosta Şcoală de Securitate Băneasa, pentru a fonda o nouă şcoală doctorală la fosta filială a Academiei Ştefan Gheorghiu – CEPECA, din Şoseaua Odăi, unde nostalgicul Virgil Măgureanu şi-a instalat Cancelaria directorială a SRI şi i-a mutat pe studenţii SRI toleraţi vreo doi-trei ani „la Băneasa”.

Potrivit unui comunicat al SRI, „Din anul 2009, dl. Profesor Gabriel Oprea nu a mai preluat niciun student care să devină doctor în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul». Chiar aşa?! Jurnalista Emilia Şercan a stabilit că G.O. a fost conducător de doctorate la ANIMV până la data de 01 decembrie 2015, iar printre ultimii doctori s-au numărat fiica şi ginerele acestuia. La data de 27 octombrie au susţinut doctoratul şi peste 10 zile, prin Ordinul 5954 din 07 decembrie 2015, ministrul Adrian Curaj le-a atribuit titlul de doctor în ştiinţe. Conducător ştiinţific prof. Gheorghe Toma, iar printre referenţi prof. Ouzu şi prof. Onişor, generalii de încredere ai lui G.O., cu care a fondat Şcoala doctorală. Operele doctorilor din familia lui G.O. sunt parte sau integral plagiate.

Printre colecţionarii de diplome doctorale în sistemul academic poliţienesco-sereist sunt menţionaţi de diverse surse media:

  • Mihai Stănişoară, fost senator, preşedinte al Comisiei Senatului pentru Apărare consilier prezidenţial pentru Securitate naţională şi ministru al Apărării;
  • Daniel Moldoveanu, fost consilier al preşedintelui României Trăian Băsescu şi şef al Oficiului pentru Informaţii Integrate (Comunitatea Naţională de Informaţii);
  • Radu Stroe, fost preşedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI, ministru de Interne, ministru delegat pentru Secretariatul General al Guvernului, ministru delegat pentru Administraţie;
  • Romeo Raicu, fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul SIE;
  • Alexandru Radu Timofte, fost director al SRI şi adjuncţii acestuia, generalii Dumitru Zamfir, Ionel Marin şi Florian Coldea. Demn de antologia umorului este că generalul Dumitru Zamfir, zis şi „Nea Titel”, de altfel un oltean de toată isprava, care în întreaga sa carieră s-a îndeletnicit doar cu efracţii în domicilii pentru instalări de microfoane şi sonde optice, promovând, pe merite profesionale şi loialitate multiplu divizată, până la coordonarea sistemului integrat de interceptări, mijloace tehnice secrete de monitorizare şi investigări operative electronice, a lăsat posterităţii o teză de doctor în „Respectarea drepturilor omului…”.
  • Generalul Dumitru Iliescu, fost director al SPP, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale (2001-2004).

G.O. a condus doctoranzi şi din Magistratură, Interne, Poliţie şi Administraţie.

Şefi de pe la direcţiile generale de combatere a crimei organizate, finanţării terorismului, spălării banilor, pe care ulterior i-a promovat în funcţii cu rang de subsecretari de stat. Remus Span, fost director adjunct la Poliţia de Frontieră şi Direcţia Generală Anticorupţie, demis pentru că ar fi fost implicat în “reţeaua” lui Cătălin Voicu şi, respectiv, pentru protecţia oferită unor poliţişti cercetaţi pentru corupţie.

Procurori, foşti adjuncţi ai amicului său, generalul Ilie Botoş, pe care şi l-a dorit secund la conducerea Internelor.

În listele doctorilor Academiei de Poliţie mai apar liste, fără a rezulta cine le-a călăuzit paşii pe cărările cunoaşterii academice, şi doctorii în ştiinţe:

  • Bogdan Buzăianu, cunoscut pentru compania sa, Energy Holding;
  • Adrian Petrache, cumva din celebra triadă „Petrache – Bittner – Cocos”?
  • Cătălin Voicu, senator PSD, judecat pentru fapte de corupţie şi condamnat definitiv;
  • Costel Căşuneanu, care a terminat doctoratul în aceeaşi promoţie cu senatorul Cătălin Voicu, alături de care a fost judecat;
  • Marius Petcu, fost lider CNSLR Frăţia, condamnat la închisoare pentru corupţie;
  • Mircea Man, cercetat pentru corupţie într-un dosar legat de atribuirea unui contract, în calitatea sa de fost şef al CJ Maramureş, Aristide Roibu, William Brînză, Mioara Mantale, Gheorghe Emacu, dintre numele mai cunoscute.

Nu se putea să nu fie, de două ori doctor în ştiinţe şi soţul doamnei Gabriela Firea, Florentin Pandele, primarul de VoluntariPipera, pe unde G.O. are rătăcite câteva proprietăţi imobiliare. Primul doctorat, în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, la Academia de Poliţie şi al doilea la Universitatea Naţională de Apărare.

Vecinul teritorial-administrativ al „autonomiei” lui Pandele, generalul Neculai Onţanu, primarul (UNPR) al sectorului 2, este şi el deţinătorul titlului de doctor în ştiinţe.

Profesorii generali Gheorghe Toma, prorector, şi Ştefan Teodoru, rector comandant al Academiei SRI, la o lansare de carte a doctorului în ştiinţe al Academiei, generalul primar Neculai Onţanu

Neculai Onţanu şi-a început studiile doctorale la Academia de Poliţie în 2006 sub îndrumarea lui Gabriel Oprea.

În 2008, când Oprea s-a mutat la Academia Naţionala de Informaţii, l-au urmat şi doctoranzii Neculai Onţanu, Florian Coldea, Dan Marcel Barbut (director al Organismului de Licenţiere Feroviare Român), Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea şi avocata lui Victor Ponta).

Cunoscători care au putut vedea unele planuri de studii doctorale şi cercetare ale unora dintre doctoranzii lui G.O. au recunoscut matricea spionilor care culeg informaţii delicate prim metoda studiilor şi cercetărilor. Nu ne putem pronunţa. Nu excludem nici faptul ca aspectul să fi fost sesizat. Cu certitudine, însă, câteva nume din cele trecute în revistă sunt ale unor purtători de informaţii secrete de cea mai mare importanţă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.