Doctorul Carol Davila, un erou ca în cărţi…

În cartierul în care străzile cu nume de capitale invită curioşii să parcurgă globul într-o după-amiază, la fereastra unui apartament cu muşcate şi anemone de pe Strada Washington, o doamnă în vârstă se întrevede prin broderia unei perdele. Unii ar vedea doar o scenă casnică, alţii începutul unei poveşti.

Cu prea mulţi ani în urmă, când Primul Război Mondial începea să devină o amintire, doamna în vârstă, copilă pe atunci, alerga de jur împrejurul unor mese mari şi negre, ce apăreau ca obstacole într-un labirint imaginar. Bunica mereu o dojenea amintindu-i că nu erau orice mese, ci erau foarte vechi şi valoroase şi nu oricine avea norocul să se laude cu aşa ceva. Erau moştenite de la sora ei, Ortansa, care la rândul ei le moştenise de la tatăl soţului ei, celebrul doctor Carol Davila. Atunci se oprea din alergat şi îi cerea bunicii să-i spună poveşti despre acest Carol Davila, un erou ca-n cărţi, dar real. Acum se amuză. Spune că a venit timpul să alerge din nou copiii în jurul acestor mese.

Masă din lemn de stejar, ce i-a aparţinut lui Carol Davila

Cele două piese de mobilier, masa extensibilă din lemn de nuc de la sfârşitul sec. XIX (estimare: € 5.000 – 7.000) şi masa din lemn de stejar de la începutul sec. XX (estimare: € 2.500 – 3.500), fac parte din Licitaţia de Mobilier de Epocă, ce are loc joi, 26 mai, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă.

Pendulă de podea 1920-1926

Atunci când tendinţele în designul interior sunt acaparate de piese şi amenajări moderne, mobilierul de epocă şi piesele decorative cu patină devin interesante investiţional şi, totodată, alegeri exclusiviste, ideale pentru cei care-şi doresc o casă cu poveste şi însufleţită. De la o sofa de inspiraţie Victoriană din a doua jumătatea a sec. XIX, care predispune la o lectură într-o după-amiază ploioasă, la o garnitură de salon, formată din masă şi fotolii Dantesca (cca. 1880-1895) ideală pentru degustarea limonadei în serile călduroase de vară sau o pereche de măsuţe hexagonale, pentru jocuri de cărţi (începutul sec. XX), licitaţia reprezintă o oportunitate pentru colecţionarii de mobilier de epocă, dar şi pentru cei care cochetează cu ideea de a duce în intimitatea căminului un pic din farmecul unui muzeu.

Bibliotecă rotativă stil John Danner

Pieselor menţionate li se adaugă în propunerile acestei licitaţii o serie de obiecte de mobilier la fel de atrăgătoare şi capabile să dea o tuşă de eleganţă unui interior.

Dintr-un Atelier francez, provine un Ceas de şemineu, din bronz turnat, cizelat şi aurit, având carcasa decorată cu silueta Dianei, zeiţa vânătorii, datat cca. 1860-1870. Estimat la 700 – 1.000 de euro, ceasul are cadranul surmontat de un personaj feminin – Diana, zeiţa vânătorii, şezând, cu un câine de vânătoare, arc şi tolbă cu săgeţi. Baza şi ornamentele realizate din onix sunt îmbrăcate şi decorate cu bronz. Mecanism Japy Freres & Cie, Grand Medaille D’Honneur (Exposition Universelle, Paris 1855).

Masa extensibilă din lemn de nuc ce a aparţinut Familiei lui Carol Davila

Realizat într-un Atelier românesc, atrage atenţia un Fotoliu în maniera Neo-Renaşterii italiene, cca. 1930-1940, din lemn de stejar tăiat, sculptat, incizat, piele şi alamă. Picioarele în „X” sunt unite de un medalion rozetă. Are cotiere masive, incizate, spătar panou cu decor în cartuş central cu scut heraldic convenţional, şezută din piele cu ţinte din alamă. Valoare estimativă: 150 – 250 de euro.

Fotoliu în manieră Edwardiană

O inedită Masă bar, cu panou inferior, cu patru picioare torsadate şi centură masivă, are corpul circular, ca un glob terestru, cu reprezentarea planiglobului din Evul Mediu. Din lemn strunjit, băiţuit şi placaj imprimat, piesa, estimată la 400 – 600 de euro, este lucrată într-un atelier european, în secolul al XX-lea.

Ceas de şemineu

Tot dintr-un atelier occidental provine şi un Piedestal din marmuri colorate şi bronz turnat, cizelat şi aurit, ornat în manieră Empire, cu motive Neoclasice, lambrechine, efigii feminine, palmete şi anthemion. Valoare estimativă: 700 – 900 de euro.

Canapea Recamier, începutul secolului XX

Un Fotoliu în stil Edwardian, din lemn de tei, cu picioare unite prin traverse, cotiere susţinute de montanţi, spătar traforat, cu buchete de flori în vase încadrate în medalioane şi tapiţerie recentă cu păsări exotice, este semnat Ray & Miles Cabinet Makers. Datat la începutul secolului XX, este estimat la 300 – 450 de euro.

Jilţuri în manieră Renascentistă nordică

O frumoasă masă de serviciu Art Nouveau, în manieră Gallé, datată 1900-1910, este lucrată într-un atelier francez sau belgian. Cu picioare galbate, cu un decor bogat de flori intarsiate, realizat din lemn de esenţe diverse. Valoare estimativă: 500 – 700 de euro.

Masă de serviciu Art Nouveau

Reţine atenţia şi o Bibliotecă rotativă, pe picior pivot,în stil John Danner, realizată în jur de 1918, într-un atelier american. Din lemn de tei strunjit, este prevăzută cu 4 etajere şi panouri fine din stinghii verticale. Valoare estimativă: 700 – 900 de euro.

Bufet-secretaire, începutul secolului XX

O Pendulă de podea (1920-1926), de provenienţă austriacă, are un stil eclectic, cu elemente baroce şi Secession, soclu masiv, montanţi profilaţi cu efigii feminine, surmontaţi de o cornişă cu decor în medalion cordiform anturat de palmete. Cadranul cu cifre arabe este lucrat în email. Valoare estimativă: 650 – 850 de euro.

Masa bar inedită

Atrăgătoare, o Masă Sorrentină de salon, de la începtul secolului XX, cu blat rabatabil. Un picior masiv, în formă de balustru profilat, susţine blatul dreptunghiular, cu medalion central cu decor intarsiat, reprezentând un buchet de flori. Întreaga suprafaţă este marchetată cu diverse esenţe de lemn de esenţe exotice, în desene geometrice. Valoare estimativă: 600 – 800 de euro.

Pereche de biblioteci în stil Historist

O pereche de Jilţuri, din lemn de nuc sculptat şi piele, provenind dintr-un atelier german, este decorată în manieră Renascentistă nordică. Picioarele pilaştri sunt unite prin traverse profilate şi panou frontal cu decor vegetal, cotierele se termină în cap de berbec şi sunt susţinute de montanţi, cu porţiune îmbrăcată în piele. Spătarul înalt, superior supraînălţat, este îmbrăcat în piele presată şi decorat cu un herald în costumaţie renascentistă, încadrat de lambrechin cu motive animaliere fantastice surmontat de însemn heraldic. Piesele, datate cca. 1870, au valoare muzeală. Estimate la 500 – 700 de euro.

Lada cassone în stil Neo-Renaştere italiană, 1840-1850

Un frumos Bufet-secretaire cu secret, din lemn de acaju furniruit şi marchetat, este lucrat într-un atelier austriac, la începutul secolului XX. Este format din două corpuri: la bază, comodă cu 2 sertare mari, cu mânere din bronz aurit, decorate cu vrej vegetal, iar în partea superioară, birou cu rulou şi secretaire cu sertare mici, cu decor marchetat fin şi mânere cu protome de leu din bronz aurit, cu placa de scris îmbrăcată în postav verde şi compartimente cu capace glisante, în stil eclectic. Valoare estimativă: 1.000 – 1.500 de euro.

Masă Sorrentina, începutul secolului XX

Venită din Italia, Lada cassone în stil Neo-Renaştere italiană (1840-1850) este lucrată din lemn de nuc sculptat, strunjit şi lustruit. Aparţine tipului sarcofag, pe patru picioare gheară de leu, cu panourile bogat sculptate cu motive florale şi vrejuri în volută, şi, central, cu scut heraldic cu lambrechin vegetal. Capacul masiv are un fragment supraînălţat. Este estimată la 3.000 – 5.000 de euro.

Monumental vas Galle

O remarcabilă Comodă în demi-lune, în stil Transition, pictată cu scenă galantă, la începutul secolului XX, este realizată din lemn de amaranth, furnir de nuc şi esenţe exotice şi pictat manual. Monumentală, piesa are picioare galbate, trei dulapuri închise cu uşi ale căror panouri sunt pictate cu scenă galantă şi peisaje, iar montanţii şi centura sunt decorate cu aplicaţii din bronz aurit, reprezentând vrejuri vegetale. Blatul este din marmură verde închis cu venatură gris. Valoare estimativă: 2.500 – 3.500 de euro.

Fotoliu în stilul Neo-Renaşterii

Să mai amintim şi monumentala Garnitură de salon, formată din canapea şi două jilţuri, în stil Neo-Baroc. Din lemn de esenţă moale, sculptat şi ebenizat, este datată la sfârşitul seolului al XIX-lea. Decorul are caracteristici stilistice William and Mary şi de Baroc olandez, în maniera lui Daniel Marot, cu picioare galbate, terminate în gheare de leu, cotiere bogat sculptate în ajur, spătare înalte, cu decor sculptat de vrejuri vegetale, medalioane şi cornuri ale abundenţei. Valoare estimativă: 3.000 – 5.000 de euro.

Lampă Maison Jansen decorată cu foiţă de aur

Remarcabil şi un Vas Gallé, decorat cu frunze şi fructe de coacăz, este propus la suma de 6.000 – 8.000 de euro.

Din sticlă stratificată, suflată în tipar, gravată cu acid şi colorată în masă, o monumentală Carafă Empire (400-600 de euro) este decorată cu registre de putti şi viţă-de-vie.

Garnitură de salon în stil Neo-Baroc

Şi lista este departe de a fi terminată…

În aceeaşi seara are loc şi Licitaţia Colecţiei de artă românească a doctorului Leopold B.Partea I, în care artişti ca Geta Brătescu, Ion Dumitriu, Diet Sayler, Ion Alin Gheorghiu, Ștefan Câlţia, Georgeta Năpăruş, Alexandru Țipoia, Ștefan Pelmuş, Ion Pacea provoacă conceptual publicul.

Carafă Empire

Licitaţia Colecţiei de artă românească a doctorului Leopold B. – Partea a II-a împreună cu Licitaţia Animalia vor avea loc marţi, 31 mai, ora 19.00, la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.