Documentare pentru tehnologie verde

GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se încheie azi, în București, la Cinema Elvira Popescu. În perioada 9-12 octombrie, în cadrul primului festival Zero Carbon – organizatorii și-au propus să elimine complet amprenta de carbon rezultată din activităţile organizatorice pe care le implică în general un festival de film.

Cinema ecologic

Programul a inclus proiecţii ale unor filme documentare realizate de specialişti străini, dar şi studii de caz din România, surprinse sub forma unor scurtmetraje, ateliere de ştiinţă, ecologie, robotică, reciclare creativă şi o conferinţă despre cum tehnologia contribuie la dezvoltarea soluţiilor sustenabile.

Festivalul s-a deschis cu lansarea documentarului românesc „10(Zece)“, o producție independentă care prezintă oameni de excepție din România. GreenTech Film Festival este organizat de Media Image Factory, cu o experiență de 10 ani în dezvoltarea și comunicarea proiectelor sociale, Asociaţia ECOTIC și Institutul Francez. GreenTech Film Festival este primul festival carbon neutru din România. Pentru atingerea acestui scop, organizatorii festivalului anunță într-un comunicat faptul că „au urmărit îndeplinirea a două obiective importante: reducerea emisiilor posibile și compensarea emisiilor inevitabile de gaze cu efect de seră. Realizarea acestor obiective va fi urmărită atât în cadrul organizării propriu-zise a festivalului, cât și în activitățile necesare pentru realizarea filmului documentar 10 (ZECE), ce va fi prezentat în deschiderea festivalului.“

Astfel, organizatorii arată că, „pentru atingerea primului obiectiv, organizarea evenimentului presupune aplicarea de măsuri necesare pentru reducerea emisiilor, cum ar fi: folosirea cartonului și a hârtiei din materiale reciclabile, eliminarea tuturor materialelor printate, folosirea produselor locale pentru serviciile de catering, eliminarea ambalajelor de tipul plastic, PET sau metal și încurajarea invitaților și a publicului larg de a folosi bicicleta sau mijlocul de transport în comun pentru deplasarea către sala de cinema.“ De asemenea, „în ceea ce privește realizarea filmului documentar, deplasările au fost făcute cu mașini electrice. Această măsura a determinat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 270.9 kgCO2e“, spun cei de la GreenTech.

Festival cu credite de carbon

Pentru atingerea scopului final, de festival carbon neutru, reducerea emisiilor este completată de compensarea cantităților inevitabile CO2e sau compensarea amprentei de carbon. Compensarea amprentei de carbon se va realiza prin susținerea unui proiect local de energie regenerabilă, prin achiziționarea creditelor de carbon ce corespund impactului asupra mediului al evenimentului.

Proiectul din care provin creditele de carbon se numește Topolog Wind Power și este localizat în județul Tulcea. Topolog Wind Power este primul proiect din România care, prin intermediul unui standard local, generează, în medie, 594 de credite de carbon pe an. Toată energia produsă este trimisă către Gridul Național de Energie din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.