Documentare premiate la Astra Film Sibiu ajung la Bucureşti şi Cluj

Astra Film Festival porneşte la drum cu tolba plină de documentare bune. Premiate în 2014, la cea mai recentă ediţie a Festivalului de cinema documentar de la Sibiu, peliculele sunt proiectate în premieră la Bucureşti, între 6 şi 8 martie, la Cinema Union şi la Cluj, între 6 şi 12 martie, la Cinema Victoria.

În capitală, maratonul de filme ia startul vineri, 6 martie, la ora 17.00, cu o producţie controversată: Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (regia Mina Mileva şi Vesela Kazakova). Filmul expune anii de cenzură din lumea cinematografiei bulgare în perioada comunismului, cenzură care s-a perpetuat până în prezent. Centrul Naţional de Film Bulgar a trimis scrisori oficiale de ameninţare către toate festivalurile europene care au inclus filmul în program, cerând imperios retragerea lui. Prezentă la Sibiu, regizoarea Mina Mileva a mulţumit pentru şansa care i s-a oferit la AFF, declarând că filmul a fost exclus din mai multe festivaluri în urma acestor scrisori.

Art War, idei ale Primăverii Arabe, transpuse în graffiti

La ora 19.00, Marmato (regia Mark Grieco) aduce în faţa publicului lupta unei companii canadiene, care urmăreşte exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de aur de pe planetă, cu localnicii, în Columbia.

Sâmbătă, 7 martie, cu începere de la ora 18.00, sunt programate filmele Art War(regia Marco Wilms) şi Maidan (regia Sergei Loznitsa), distins cu Marele Premiu la AFF 2014. Art War reia ideile revoluţionare ale Primăverii Arabe transpuse prin arta graffiti, iar Maidan surprinde cu camera fixă piaţa centrală din Kiev aflată în plină forfotă revoluţionară.

A treia zi începe cu proiecţia documentarului Resolutions 2014 (regia Mihai Cristian Trancă) – Premiul pentru Imagine în secţiunea România, la ora 19.00. Filmul surprinde frământările unui tânăr antreprenor care încearcă să-şi menţină afacerea într-un moment de criză. The Undertaker (regia Dragan Nikolic) încheie programul de la Bucureşti cu portretul unui sârb care se ocupă de repatrierea cadavrelor între Europa de Est şi de Vest.

Maidan, imagini ale revoluţiei ucrainene

La Cluj-Napoca, proiecţiile au loc în fiecare zi din 6 până în 12 martie, de la ora 17.30, iar programul debutează cu o premieră: Waiting for August (regia Teodora Mihai) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la AFF 2014. Filmul spune povestea a 7 copii care trăiesc singuri într-o locuinţă socială din Bacău. Mama, plecată la muncă în Italia, este prezentă în viaţa lor doar digital, la telefon sau pe Skype.

În zilele următoare, publicul clujean va viziona o selecţie specială de documentare: Art War (sâmbătă, 7 martie), Marmato (duminică, 8 martie), Maidan (luni, 9 martie), Sunday Lunch şi The Undertaker (marţi, 10 martie), Mohamed Tomescu şi Resolutions 2014 (miercuri, 11 martie) şi Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (joi, 12 martie).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.