„Doftoriceala” pe net poate ucide

Nu mai este un secret pentru nimeni că Internetul e plin de tot felul de informații medicale false, transmise fie din necunoaștere, fie din rea-voință sau în goana după profit. Mai grav este că astfel de informații pot avea consecințe dramatice asupra multora dintre noi, ba chiar ar putea ucide. Medicii s-au săturat să trateze sau să piardă pacienți care au urmat la întâmplare „rețete“ de pe Internet.

În disperarea de a salva cât mai multe vieți și de a curăța spațiul virtual de aceste păreri, de vraci și amatori care-și dau cu părerea despre orice fel de boală, medicii au început să vină în întâmpinarea pacienților, traducând informațiile pe înțelesul lor. Astfel, ei și-au făcut pagini publice pe rețelele de socializare, site-uri și bloguri în care scriu despre ce au studiat, ce este nou și unde pot oferi sfaturi avizate.

„E foarte util să le pun la dispoziţie materiale online mult mai documentate decât cele pe care le citeau la acel moment“ – Irina Costache, medic specialist pediatru

Sfaturile unor amatori circulă necontrolat

„Intru des pe Internet pentru a citi dacă mi se pare că am ceva. Ultima oară m-am simțit rău și am citit ceva online despre preinfarct. Să văd dacă simptomele mele sunt la fel cu ale altora, din ce povestesc ei. La fel fac și când soțul sau copilul au o stare mai gravă, mă mai uit pe Internet. Și, eventual, mai ceream o părere“, spune o femeie aflată pe holurile unui cabinet de medicină a familiei. Pseudomedicina și știrile false circulă necontrolat pe net, cu o viteză de propagare de multe ori uimitoare. Zeci de site-uri, bloguri și pagini obscure pun în pericol viața bolnavilor, spun medicii. „Situațiile devin de-a dreptul dramatice și chiar tragice când pacienții ratează ședințe de chimioterapie și radioterapie sau chiar evită să se opereze, pentru că au citit ei pe nu știu ce site că nu știu ce plantă tratează cancerul. Ei spun că au întrebat pe site și așa li s-a spus de cei care le-au răspuns. În acest fel se poate ajunge la decese“, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

„Dacă medicul simte că pacientul tinde spre o consultaţie online, şi are toate motivele, pentru că îi e frică de spital, punem stop şi îi spunem omului: ai nevoie de un consult. Informaţia medicală e una, consultul reprezintă cu totul altceva!“ – Vasile Rădulescu, cardiolog

Medicii încearcă să stopeze fenomenul

Medicii s-au hotărât astfel să ia atitudine. Uimită că mulți părinți își tratează copiii din ce citesc pe net, medicul Irina Costache a creat un site pentru mame. Nu este singura. Mihai Craiu, medic pediatru, despre care Cotidianul a scris recent, a creat un site pentru mămici. El spune că este nevoie de medici conectați la ce se confirmă nou în medicină, care să spună apăsat, către pacienți și colegi, că „evaluarea sau acest tratament nu se mai fac ca atunci când am studiat eu“. Mihai Craiu este medic la Spitalul Alfred Rusescu din București și a creat pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, care are peste 35.000 de aprecieri și 37.000 de persoane care urmăresc postările.

Între timp, epidemia de pojar, care a ucis 34 de români, a făcut 10 medici să demonteze online miturile legate de imunizare. Ovidiu Covaciu, fondator al Coaliției România Sănătoasă, spune că acesta este cel mai mare grup provaccinare de pe Facebook, cu peste 50.000 de membri. Acest grup a primit recent din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o scrisoare de recunoaştere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.