Doi ajutori de şefi de post se bat în doctorate grele

Senatorul Valer Marian adresează o interpelare premierului Dacian Cioloş, având ca obiect „Favorizarea unor polițiști care au obținut doctorate frauduloase de către ministrul Afacerilor Interne”, solicitând să îi ceară ministru Petre Tobă să dispună verificăr privind modul de obținere a doctoratelor de către comisarii șefi Taloș Constantin și Mureșan Marius.

Demersul survine în contextul în care două solicitări, una adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, cealaltă fostului ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, fie au rămas fără răspuns, fie au fost nefundamentate și favorizatoare.

Vă prezentăm textul interpelării

În ședința Senatului din 01.02.2016 i-am adresat domnului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, o întrebare având ca obiect „Obținerea frauduloasă a doctoratului de către fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, comisarul șef Taloș Constantin ”, iar în ședința Senatului din 15.02.2016 i-am adresat o întrebare având ca obiect „Obținerea frauduloasă a doctoratului de către șeful Serviciului de Ordine Publică din Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, comisarul șef Mureșan Marius”.

În esență, în cele două întrebări am arătat faptul că, potrivit unor ofițeri de poliție, în cursul ultimului deceniu, comisarul șef Taloș Constantin, care a deținut funcția de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare în perioada 2011-2014, și comisarul șef Mureșan Marius, care deține funcția de șef al Serviciului de Ordine Publică din IPJ Satu Mare începând din anul 2012, ar fi obținut doctorate în științe în Republica Moldova, în schimbul unor sume de bani.

Conform surselor, ambii ofițeri ar fi fost ajutați în obținerea doctoratului de către un om de afaceri omnipotent din zonă, Crișan Mihai, patronul firmelor SC Crișeni SRL și SC Dragsil SRL, cu care se aflau în relații apropiate.

Beneficiar al unor contracte de zeci de milioane de euro cu statul și proprietar al unui motel și a unor restaurante cunoscute în zonă, acest afacerist a fost cercetat de-a lungul ultimilor ani pentru infracțiuni de violență și de evaziune fiscală, dar a reușit să scape de răspundere penală întrucât s-a aflat în relații apropiate cu chestorul Tăut Ioan Liviu, fost șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare și rector al Academiei Naționale de Poliție, și cu chestorul Popa Gheorghe, fost șef al Inspectoratului General al Poliției Române și rector al Inspectoratului General al Poliției Române (cercetați actualmente de Serviciul Teritorial Oradea respectiv de Serviciul Teritorial Brașov al DNA împreună cu Crișan Mihai).

În anul 2015 Crișan Mihai a fost reținut, inculpat și trimis în judecată de către Serviciul Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție pentru mai multe infracțiuni de dare de mită.

Având în vedere că ambii ofițeri și-au început cariera ca ajutor de șef de post, că nu au publicat lucrări științifice și că au probleme serioase cu gramatica limbii române și ținând cont de relațiile lor apropiate cu afaceristul Crișan Mihai, am solicitat domnului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, să dispună verificări și să-mi comunice dacă
polițiștii susmenționați au obținut un astfel de doctorat, condițiile în
care l-au obținut (perioada în care au urmat școala doctorală, media obținută la admiterea la școala doctorală, media obținută la susținerea lucrării de doctorat, titlul acesteia și institutul de învățământ superior care le-a acordat doctoratul), precum și beneficiile realizate în urma obținerii doctoratului (avansări în grad, promovări în funcție, spor de doctorat).

Domnul ministru Petre Tobă mi-a răspuns la ambele întrebări că „Ministerul Afacerilor Interne nu deține informații cu privire la condițiile în care persoana la care faceți referire a obținut titlul de „doctor în științe în Republica Moldova” iar verificarea acestora excedează competențelor
specifice al instituției noastre”.

Consider că răspunsul domnului ministru Petre Tobă este nefundamentat și favorizator întrucât avea posibilitatea să sesizeze mai multe instituții din subordinea sa (Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne, Direcția Control Intern din Inspectoratul General al Poliției Române, Departamentul de Informații și Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție) pentru a efectua verificări cu privire la modul de dobândire
a doctoratelor de către comisarii șefi de poliție Taloș Constantin și Mureșan Marius. Sper că răspunsul nu este de natură să confirme zvonul că și domnul ministru Tobă ar fi trecut pe la restaurantul și motelul afaceristului Crișan Mihai de la Valea Măriei, în perioada în care deținea funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției Române.

Menționez că în cursul anului trecut i-am adresat fostului ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, o întrebare prin care i-am solicitat să-mi comunice numărul, numele și prenumele, gradul și funcția lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Interne care au obținut doctorate, dar acesta a refuzat să-mi comunice datele solicitate invocând că ar fi date cu caracter personal cu regim confidențial.

Pentru considerentele expuse, vă solicit, domnule prim-ministru, ca, în calitate de șef al Guvernului României, să-i cereți domnului ministru Petre Tobă să dispună verificări, prin instituțiile abilitate susmenționate, cu privire la modul de obținere a doctoratelor de către comisarii șefi Taloș Constantin și Mureșan Marius și să-mi comunice datele solicitate.

Solicit răspuns scris și verbal.
Senator Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 275 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.