Doi copii s-au vindecat de leucemie cu un tratament nou

Medicii britanici au reuşit pentru prima dată să trateze leucemia cu un tratament inovator, care deschide noi perspective asupra vindecării unor boli care până acum erau considerate a fi greu de tratat. Doi copii au fost vindecaţi de această boală cu celule T create prin inginerie genetică de la altă persoană.

Medicii londonezi spun că au vindecat doi copii cu leucemie în prima încercare la nivel mondial de a trata cancerul cu celule imune create prin inginerie genetică de la un donator. Experimentele, care au avut loc la London’s Great Ormond Street Hospital, arată posibilitatea unei terapii celulare folosind materiale necostisitoare din celule universale care ar putea fi injectate în venele pacientului la momentul potrivit.

Cei doi copii din Marea Britanie aveau 11 şi 16 luni şi sufereau de leucemie. Fuseseră supuşi mai multor tratamente, în prealabil, dar aceastea nu au dat niciun rezultat, potrivit unei prezentări a cazurilor publicate în urmă cu două zile în „Science Translational Medicine“. Waseem Qasim, medic expert în terapie genetică, este cel cel care a condus echipa care a făcut testele. El spune că la ambii copii boala este în remisie.

Descoperirea a născut, însă, deja controverse în lumea medicală. Deşi cazurile au ajuns în atenţia mass-media din Marea Britanie, unii cercetători spun că rezultatele nu sunt foarte clare pentru că copiii au apucat să beneficieze înainte şi de un tratament chimioterapeutic. Astfel că, spun ei, nu este evidentă dovada că cei doi copii ar fi fost vindecaţi printr-un tratament celular genetic. „Există indicii ale eficienţei acestuia, dar nicio dovadă“, spune Stephan Grupp, director privind imunoterapia în cancer la Spitalul de copii din Philadelphia. „Ar fi nemaipomenit dacă ar funcţiona, dar asta nu s-a demonstrat încă“. Drepturile pentru tratamentul medicilor britanici au fost deja vândute companiei Celletics, iar tratamentul este acum dezvoltat de companiile de medicamente Servier şi Pfizer. Tratamentele care folosesc celule-T, cunoscute sub denumirea CAR-T, sunt noi şi nici nu sunt încă vândute. Dar au demonstrat un succes foarte mare împotriva cancerelor de sânge. În studiile efectuate de companiile Novartis şi Juno, aproape jumătate dintre pacienţii cu cancer de sânge sunt trataţi după ce au primit versiuni modificate ale propriilor celule sangvine. Novartis va solicita autorităţilor americane să permită comercializarea tratamentelor pe bază de celule-T chiar începând cu acest an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.