Doi îndrăgostiți, electrocutați la ordinul familiei

La o lună după înmormântare, trupurile tinerilor din Pakistan „uciși pentru onoare“ au fost deshumate. Poliția a concluzionat că cei doi au fost electrocutați, scrie BBC.

În regiunea pakistaneză Karachi, crima pentru onoare este o practică des întâlnită. Autoritățile susțin că Bakht Jan, în vârstă de 15 ani, și prietenul ei, Rehman, plănuiau să se logodească, însă familiile lor și bătrânii din trib au aflat de intenția lor și au ordonat să fie uciși. Cu toate astea, moartea prin electrocutare nu este foarte des întâlnită în așa-numitele „crime pentru onoare“ din Pakistan, susține jurnalistul Milias Khan.
Patru persoane, inclusiv părinții tinerilor, au fost arestate. Poliția încearcă în prezent să descopere unde se află conducătorul consiliului tribal (numit jirga). Șeful poliției, Rao Anwaar, a declarat că au aflat despre crimă și locul unde au fost înmormântați de la un informator. Anwaar susține că cele două trupuri exhumate din mormintele de la cimitirul Mauladad, din Colonia Sherpao, aveau semne pe brațe, piept și picioare ce indicau în mod clar electrocutarea. „Au existat semne vizibile de șoc electric și tortură pe ambele corpuri“, a confirmat medicul Qarar Ahmed Abbasi de la Spitalul Clinic din Karachi, pentru ziarul Dawn.

Membrii grupurilor de apărare a drepturilor omului afirmă că aceste „crime pentru onoare“ sunt din ce în ce mai des întâlnite în Pakistan. Majoritatea victimelor sunt femei care nu au voie să se căsătorească cu cine doresc, ci doar cu aprobare din partea părinților.

Cei implicați în acest caz aparțin tribului Pashtun Safi, din regiunea tribală nord-vestică Mohmand. Zia Ur Rehman, reporter pentru ziarul The News, spune că familiile au ajuns la o înțelegere în conformitate cu tradițiile lor tribale. „După ce au ajuns la un acord, cuplul trebuia să se căsătorească, iar familia baiatului ar fi trebuit să dea la schimb două femei, pentru căsătoria cu doi bărbați din familia fetei, pentru ca onoarea familiei să nu fie pătată. Totul s-a schimbat în momentul în care șeful consiliului tribal (jirga) a fost chemat să aprobe cererea cuplului, însă a respins-o și a ordonat ca cei doi să fie uciși, pentru a le da o lecție celorlalți“, povestește Zia Ur Rehman.

Ofițerul de poliție Aman Marwat a declarat că rudele arestate „au ordonat că ambele victime să fie drogate și apoi să primească șocuri electrice, în timp ce sunt legate de pat.“

Marwat a mai spus că Bakht Jan a părăsit casa părintească în secret, însă familia a găsit-o câteva ore mai târziu, în timp ce își aștepta iubitul, pe Rehman. Membrii consiliului tribal nu au fost găsiți nici în momentul de față. Organele de poliție sunt de părere că au aflat despre demararea anchetei și se ascund. Aproximativ 1.100 de femei au fost ucise în 2015 de către rudele care considerau că le-au dezonorat familia, potrivit unui raport al Comisiei pentru Drepturile Omului din Pakistan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.