Domniţa Munteanu, o carieră în TEATRU TV

Domniţa Munteanu a absolvit iniţial facultatea de filologie, secţia franceză, în anii în care secţia de regie era semi-desfiinţată. A reuşit, însă, să intre la facultatea pe care şi-a dorit-o şi, imediat ce a terminat-o, în 1968, a lucrat în Televiziunea Română. În semn de omagiu pentru o viaţă trăită în televizune, în slujba teatrului, Casa de producţie a TVR propune spre difuzare, sâmbătă, 20 iunie, la ora 12:00, la TVR 2, piesa Inspectorul broaştelor, în regia Domniţei Munteanu, după un text interbelic de Victor Eftimiu, acum mai actual ca niciodată, cu Valentin Plătăreanu, Constantin Diplan, Mircea Anghelescu, Constantin Guriţă, Catrinel Dumitrescu. Scenografie: Andrei Both

Adaptarea TV: Pantelie Tuţuleasa Producţia: Ecaterina Traicu

Regia de montaj: Sodica Bobescu. Operator Şef: Cristian Nicolau

Pentru mine totul a început în anul 1968, an romantic, când transmiteam direct din studioul A, un program unanim acceptat, sub severa conducere a autoritarului, dar fermecătorului Tudor Vornicu, om umblat prin lume, manager veritabil datorită căruia mulţi dintre noi s-au format ca adevăraţi profesionişti”, spunea Dominţa Munteanu în 1996, la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Televiziunii.

Dintre spectacolele regizate de-a lungul anilor amintim Pasărea speranţei (1976) după Radu Theordoru, cu Ion Marinescu, Margareta Pogonat, Ştefan Radoff; Vocea patriotului naţionale după I. L. Caragiale (re-difuzat în ianuarie 2015); Un domn bine de Walter Hasenclever; Scapino de Molière; Două vizite la Malu de Paul Everac; Mătrăguna de Niccolo Machiavelli; Faleza de Julius Edlis; Plicul de Liviu Rebreanu; Trandafirul si coroana de J. B. Priestley(1991), cu Adrian Pintea, George Constantin, Dragoş Pâslaru, Leopoldina Bălănuţă; Aştept provincia de Sorin Holban(1995) cu Tudor Chirilă, Geo Costiniu, Ion Besoiu; Un deţinut la Auschwitz (1996) de Alain Bosquet, cu Dan Condurache şi Horaţiu Mălăele, nominalizat la Premiile UNITER.

A realizat numeroase emisiuni despre teatru (Pagini din istoria teatrului românesc, Gong) sau culturale (Convorbiri literare) precum şi telerecitaluri sau portrete ale unor actori: Ileana Stana-Ionescu, Silvia Dumitrescu-Timică, Toma Dimitriu, Draga Olteanu-Matei, Ileana Predescu etc.

Despre atmosfera din redacţia Teatru a TVR în anii ’70-’80, Domniţa Munteanu povesteşte nostalgic: „Abaterea de la bunul simţ, lipsa dreptei măsuri făceau ravagii, căci se respecta cu stricteţe comandamentul politic al dictaturii. Multe spinări s-au curbat şi aşa au rămas până astăzi. Atunci am mulţumit bunului Dumnezeu că a îngăduit să mă aflu într-un segment oarecum secundar al Televiziunii, cel cultural. Orele târzii de emisie, idei relativ specializate ofereau o anumită protecţie celor care lucrau în domeniu, în comparaţie cu emisiunile favorite ale conducerii. Chiar dacă în unele seri întunecate şi reci, piesa de teatru despărţea cele două programe de actualităţi, ştiam că facem bine, oricum mai bine decât alţii, că aducem o lumină, un zâmbet pe chipurile îngheţate şi nefericite ale oamenilor iubitori şi doritori de teatru, de cultură” („Exploratori la Polul Visului” – Teatrul Naţional de Televiziune, Constantin Paraschivescu, Editat de SRTv, Bucureşti 2001)

Inspectorul broaştelor este o comedie satirică, în care Victor Eftimiu atacă plin de vervă şi virulenţă moravurile politicianiste. Instaurarea unui nou ministru la “domenii” aduce după sine împărţirea imediată a unor slujbe, favoruri şi sinecure oferite amicilor politici după tot soiul de criterii suspecte. Negocierile pentru o slujbă par rupte din stenogramele procurorilor DNA, doar ceva mai puţin agramate:

IORGANDA(ziarist):…Acum că sîntem la putere, informaţiile vin … ordine! Şi, precum spuneam, date fiind numeroasele servicii aduse partidului, aş dori şi eu, domnule ministru, o slujbuliţă oarecare…

MINSTRUL: Cu plăcere, iubite amice, dar ştii că la departamentul meu toate funcţiile sunt ocupate de specialişti… Dar să-ţi dau o recomandaţie către colegul meu de la Culte şi Arte…

IORGANDA: Nu vă mai deranjaţi, dle ministru… Am solicitat şi la Culte, dar se vede că nu mai este nimic disponibil…

MINISTRUL: Cum? Munteanu nu ţi-a dat nimic?… Te ştiam parcă foarte legat de el…

IORGANDA: Ba da… mi-a dat o lucrare: despre filozofii vechi din antichitate, dar asta este o dată pentru totdeauna… Eu aş fi dorit ceva lunar…

MINISTRUL: Te ocupi şi cu filozofia: Felicitările mele! Ai început lucrarea?

IORGANDA: Nu încă… dar nu e nici o grabă… Însărcinările de la Culte nu se execută niciodată… sunt mai mult un pretext pentru ajutat devotaţii…”

Domniţa Munteanu s-a stins din viaţă sâmbătă, 13 iunie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.