Domnul şi Obraznicul

Lupta între cei doi candidaţi la Preşedinţie nu trebuie să fie ca lupta între doi cocoşi fără minte, iar publicul nu trebuie să facă pariuri, să întărâte adversarii, să le aplaude loviturile aducătoare de “sânge”.

Lupta între cei doi candidaţi la Preşedinţie trebuie să fie o luptă între doi domni, adversari pe tărâmul ideilor, programelor, iar publicul trebuie să asiste civilizat la dezbaterea intelectuală.

Dezbaterile televizate între cei doi candidaţi la Preşedinţie, domnul Klaus Iohannis şi domnul Victor Ponta, organizate prost marţi, 11 noiembrie, la REALITATEA, şi organizate bine miercuri, 12 noiembrie, la B1, au oglindit, în opinia mea, lupta între un domn şi un obraznic.

Într-un liceu din România, un profesor nu poate participa la examenul de bacalaureat dacă copilul său, sau altă rudă apropiată, participă ca şi candidat la acel examen de bacalaureat. Dar, în România, un prim-ministru poate participa la alegerile pentru preşedintele României ca şi candidat, deşi el organizează acele alegeri; nimeni nu i-a cerut să nu participe, iar el nu se autosuspendă.

Dacă în piaţă cineva fură un “ou”, ca să mănânce, este condamnat. Dacă în politică cineva fură un “bou”, ca să-l împartă cu familia şi prietenii, nu este observat sau este scăpat. Copiatul la examen sau plagiatul unei lucrări este un furt, mult mai nociv decât furtul unui “ou” sau al unui “bou”, dar în România, aceste delicte sunt trecute cu vederea, ori sunt albite oficial.

La aproape 100 de ani de la Marea Unire, Transilvania nu s-a “dat pe brazdă”, nu s-a acomodat cu miticii din regat, votează altfel. Şi regele Carol s-a acomodat greu în regat, şi marele Iuliu Maniu.

La 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, elevul bate profesorul în clasă, politicianul batjocoreşte profesorul la televizor şi marele public aplaudă?!

Se povesteste că Socrate, fiind odată pe stradă, este pălmuit de un trecător. El nu reacţionează, şi prietenii care-l însoţeau sunt contrariaţi. Socrate le spune atunci prietenilor: dacă era un măgar?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dr. Afrodita Iorgulescu 43 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.