Domnule Neagu Djuvara, iertaţi-mă, şi dumneavoastră sînteţi un bou

Exact aceasta este expresia folosită de fostul spion Neagu Djuvara la adresa lui Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, aşa încît consider că, fiind folosită de un intelectual atît de rafinat, nu are vreo conotaţie injurioasă, ci este doar un compliment mai bolovănos, ca declaraţia unui bădăran faţă de o femeie frumoasă.

Să ne înţelegem de la început. L-am cunoscut bine pe Corneliu Coposu, seniorul politicii româneşti, am realizat mai multe interviuri cu Doina Cornea, zeiţa libertăţii noastre – amîndoi ajunşi la senectute, aureolaţi de frumuseţea spiritului lor. Am, aşadar, reperele fundamentale în privinţa modelelor pe care oamenii în vîrstă le pot oferi tinerilor în aceste vremuri tulburi şi tocmai de aceea e vremea să reacţionăm împotriva imposturii, manipulării şi ipocriziei, mai ales atunci cînd toate acestea vin din zona de unde ar trebui să emane înţelepciunea, adevărul şi dezinteresata bunătate.

Memoria scurtă a unora dintre noi a făcut deseori greşeala să accepte peste timp ceea ce cîndva condamnam cu toţii. De aceea, uneori e bine să facem recurs la amintiri şi să redescoperim adevărul.

Neagu Djuvara, pe care unii l-ar pune alături de Herodot, a fost spion CIA şi al serviciilor secrete franceze. O spune chiar dumnealui în mai multe interviuri: Am fost un fel de șef de spionaj pentru Comitetul Național Român, dar în legătură cu CIA și cu serviciul special francez(„Kamikaze”), „Am fost reprezentantul Comitetului Naţional Român la legătura cu CIA şi cu serviciul special francez. Dacă vrei, sunt 4 ani din viaţa mea când am fost spion… Printre acţiunile care s-a hotărât să se facă în momentele acelea, a fost una foarte nefericită, şi anume trimiterea de paraşutişti din România, cu scopul de lua contact cu grupurile care se ştia că există în munţi, cu colonelul Arsenescu şi mai cu seamă cu tânărul locotenent Arnăuţoiu. Din păcate cea mai interesantă ar fi fost această lansare de trei paraşutişti în România, care din păcate au căzut după puţine săptămâni în mâinile comuniştilor, aşa că vestea căderii lor a fost unul din cele mai triste momente din viaţa mea. Asta a fost una din marile mele dureri sufleteşti, că uite, m-am băgat într-o chestie pe care nu trebuia s-o facem. Eu eram responsabilul acestui grup („România liberă”).

Există o lege nescrisă în legătură cu spionii: ei nu trebuie să fie sub nici o formă decoraţi, căci activitatea lor discretă nu este cunoscută cu adevărat niciodată şi nimeni nu poate să ştie ce a stat în spatele acţiunilor lor. Poate cineva, de pildă, să ne spună care este adevărul despre căderea în mîinile comuniştilor a celor trei piloţi trimişi de serviciile secrete franceze în operaţiunea din 1951, de salvare a legionarilor fugari prin munţi, în care „responsabil” era Neagu Djuvara? Nu, mai ales că tot fostul spion ne abureşte că exact în ziua de 23 august 1944 afost trimis ca diplomat în Suedia, şmecherindu-l pe Antonescu că vrea să recupereze banii pentru reparaţia unei maşini! Sau, după ce singur spune, „Aventura mea spirituală a fost simpatia mea violentă pentru legiune, pentru Garda de Fier, când aveam între 17 şi 21-22 de ani”, cum de Institutul „Elie Wiesel” nu l-a deranjat niciodată, deşi acest institut a reacţionat împotriva poetului-erou Ion Şiugariu, mort pe front împotriva naziştilor, pentru simpatiile lui legionare!

Dar asta este istoria vieţii lui Neagu Djuvara, pe care n-am invoca-o dacă el, povestind-o, nu ar încerca să ne manipuleze continuu ca şi cînd contractul său cu CIA nu s-ar fi încheiat încă! În interviul pe care l-a acordat lui Dan Andronic (normal!) pentru B1 TV, Neagu Djuvara îi transmite lui Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, că „este un bou” pentru că a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să aibă relaţii mai practice cu Moscova şi că n-ar trebui să mai permită SUA să dicteze în Europa. Cine vrea să înţeleagă cu adevărat ce vrea să spună fostul spion CIA Neagu Djuvara trebuie să recitească acest pasaj din interviu:

Eu cred că este o mare eroare să ne fie teamă de Rusia. Rusia este o țară pe cale de dispariție. Să vă spun ceva, de la Vistula și până la Vladivostok, imensitatea rusească din Siberia este o întindere unde rușii-ruși, care conduc din punct de vedere intelectual și politic, sunt o mică minoritate, adică un sfert din populația dintre Vistula și Vladivostoc. Sunt un fel de lifte păgâne fără niciun fel de interes intelectual, pentru noi. Ei nu mai reprezintă niciun pericol, nici pentru Europa, nici pentru români. O singură putere este în momentul de față, Statele Unite. Este o situație pe care noi nu o conștientizăm, este similară cu epoca romană, americanii sunt stăpânii lumii, peste tot. Dacă suntem aliați cu Statele Unite, suntem liniștiți pe viață. Este un lucru pe care nu-l resimte suficient românul de azi, și anume că atotputerea americană pe glob ne asigură nouă, care suntem în termeni buni cu ei, ne asigură o siguranță totală”!

La cei 99 de ani ai săi, nu ştiu ce contracte secrete mai are Neagu Djuvara, însă copiii acestei ţări au dreptul să trăiască în altă lume, în care la New York, la München sau la Moscova să se simtă în mijlocul unor centre culturale întemeiate de Walt Whitman, Goethe sau Dostoievski, nu în baze militare în care să se facă ierarhii în funcţie de arsenalul nuclear! Nici Rusia, nici Germania, nici SUA nu trebuie să fie pe cale de dispariţie, aşa cum proroceşte Djuvara, căci toate aceste ţări au lăsat omenirii ca moştenire un patrimoniu cultural care le va salva împotriva oricăror arme nucleare şi a oricăror strategii puse la cale de spionajul mondial! Cum nici Siria, cu Damascul ei milenar, nu trebuie să dispară. Mi se pare înfiorătoare şi de condamnat această perspectivă a unuia care se pretinde istoric, căci lecţia pe care istoria o dă dintotdeauna omenirii este că războaiele, oricare au fost ele, n-au făcut altceva decît să distrugă civilizaţii şi doar momentele astrale în care înţelepţii au făcut tratate de pace au salvat planeta de la autodistrugere!

Dar cine este acest Neagu Djuvara în afară de trecutul lui de spion? Nu e nevoie de nici o investigaţie pentru a-l cunoaşte cu adevărat. Priviţi mai întîi această fotografie realizată de Administraţia Prezidenţială în 30 noiembrie 2006, cînd Neagu Djuvara a acceptat să fie decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de Mare Cruce, în aceeaşi ceremonie la care a fost decorat şi Gabriel Liiceanu:

Nu întîmplător vă arăt această fotografie. În anul 2012, anul în care Traian Băsescu a fost suspendat şi a trecut printr-un Referendum la care 7,4 milioane de români i-au spus să plece din fruntea ţării, fostul spion Neagu Djuvara nu s-a dezminţit şi a făcut un adevărat tur de forţă pentru a-l apăra pe Traian Băsescu de furia poporului, deşi la alegerile prezidenţiale din 2009 se afla în gradena lui Crin Antonescu, împotriva lui Băsescu!

În 16 februarie 2012, Djuvara acordă un interviu pentru „Adevărul”, în care spune: „La ultima confruntare televizată de la alegerile prezidenţiale din decembrie 2009, mă luase Crin Antonescu ca pe un vas cu flori de pus pe masă. Dar în seara când a văzut că n-a ieşit el al doilea, nu m-a mai consultat, că i-aş fi spus să nu se alieze cu Geoană. Dar, ce vreau să spun este că eram în sală, acolo, la cinci, şase metri în spatele candidatului Traian Băsescu. După o oră de discuţii, la un moment dat, l-am auzit zicând că nu e admisibil faptul că nu s-a făcut încă procesul cu „teroriştii lui Ceauşescu”. Mi-a bătut inima în piept şi am zis că o să-l pornească, că o să-i dea drumul procesului… Acum i se reproşează asta preşedintelui Traian Băsescu… Ce să facă? A făcut bine că a schimbat majoritatea… Să se termine cu „majoritatea iliesciană”, cum era la Curtea Constituţională! Suntem cumva blestemaţi să avem mereu aceeaşi abordare în privinţa intervenţiilor politice în Justiţiei? Da, e grav. În orice caz, ce a făcut preşedintele Băsescu e un lucru care a înlăturat un rău mai mare… Am încredere în guvernarea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

În acelaşi interviu face o scurtă radiografie a teberelor politice: în tabăra rea erau Ion Iliescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu, iar în cea bună îi punea pe domnul Băsescu, domnul Baconsky, bietul Emil Boc, în faţa căruia Djuvara spune că îşi scoate pălăria şi – atenţie mare! – simpaticul, inteligentul, foarte viul Mihai Răzvan Ungureanu! Şi, cum foarte bine sintetiza Patrick André de Hillerin într-un comentariu despre aserţiunile lui Djuvara: „Domnul Băsescu, în schimb, este un preşedinte “ambiţios”. El vrea să transforme Constituţia României într-una prezidenţială, de tip francez. Domnul Djuvara priveşte cu îngăduinţă faptul că “domnul Băsescu cam merge dincolo de limitele Constituţiei”. I se pare un detaliu acesta, asupra căruia nu merită zăbovit prea mult. Cât despre lozinca unificatoare a tuturor pieţelor protestatare din România, “Jos Băsescu” , domnul Djuvara o expediază într-un deplin respect al democraţiei: “Masele e proaste.

Peste nici două sptămîni de la acest interviu, în 28 februarie 2012, Neagu Djuvara republică în „România liberă” o „Scrisoare către Traian Băsescu”, în care scrie: „E foarte probabil că, absorbit de propria dumneavoastră campanie prezidenţială din noiembrie anul trecut, n-aţi putut observa că m-am aflat mereu alături de candidatul Partidului Naţional Liberal la toate manifestările sale publice. Crin Antonescu, ştiind că lucrările mele şi apariţiile mele publice de 20 de ani încoace mi-au adus o oarecare popularitate, m-a luat pe lângă el, aşa cum se pune un vas de flori în mijlocul mesei la cinele simandicoase. În seara fatidică de 22 noiembrie, când s-a văzut că la primul tur nu ieşise pe primul sau pe al doilea loc (cum cred că ar fi meritat), ca să vă fie opus la al doilea tur, el nu s-a mai gândit să-mi ceară şi mie părerea privitoare la atitudinea de adoptat la al doilea tur… Eu l-aş fi sfătuit pe Crin Antonescu să rămână neutru şi să lase membrii şi simpatizanţii PNL să voteze la al doilea tur fiecare după conştiinţă. Erau şanse, în acest caz, domnule preşedinte, să ieşiţi cu o majoritate mult mai confortabilă! Şi încheie apoteotic: „Domnule preşedinte, ţineţi-vă de cuvânt, dezlănţuiţi Justiţia împotriva celor învinuiţi de crime politice. Numai cu acest preţ ar licări o cât de mică speranţă, barem să înceapă vindecarea acestei ţări bolnave. Numai cu acest preţ veţi lăsa un nume în istoria ţării!

Înainte de campania electorală din noiembrie-decembrie 2012, cînd partidul lui Traian Băsescu simţea că vine potopul electoral, acelaşi Neagu Djuvara, crezînd că lumea îl va asculta, în ziua de 11 noiembrie 2012 comentează la „România TV” duelul devenit acum istorie dintre Traian Băsescu şi USL, reprezentat de cuplul Ponta-Antonescu: „Traian Băsescu este o personalitate foarte bizară, chestia cu vînzarea flotei, are foarte multe bube în cap, dar felul în care a fost răsturnat de ceilalţi, de echipa Crin Antonescu-Victor Ponta este şi mai rea decît el. Vă spun drept că în momentul de faţă sunt mai mult de partea lui Băsescu, decît de partea acestor şmecheri! În aceeaşi emisiune, Djuvara afirma că în spatele lui Crin Antonescu şi Victor Ponta ar sta „criminalul” Ion Iliescu, dar totul era doar introducere la finalul încă o dată apoteotic: „Mihai Răzvan Ungureanu ar fi cel mai bun candidat la funcţia depremier, deoarece ar pune lucrurile în mişcare!

Dar nu era pentru prima oară cînd lustruia fotografia lui Mihai Răzvan Ungureanu, căci o făcuse şi în 30 iunie 2012, în „Adevărul”: Dacă aş avea 20 de ani mai puţin m-aş prezenta eu candidat la Preşedinţia ţării, şi el să fie prim-ministru! Imediat după aceea, Djuvara ne descrie visul său în materie de politică, explicînd de ce îl vrea pe MRU ca şef al Guvernului: „Fiindcă el, dacă într-adevăr doreşte să fie preşedinte, greşeşte! Fiindcă, după Constituţie, şi el nu e un om care să violeze Constituţia, nu are interesul să fie preşedinte! Ar avea nevoie ca preşedinte să fie un om ca Andrei Pleşu, şi el să fie prim-ministru! Că la noi Prim-ministrul are putere, după Constituţie. De altfel, mie mi se pare că e singurul tip capabil pe care-l avem şi care ar putea să facă treabă!

Motivaţia lui Djuvara este halucinantă: „Mi-am dat seama că toţi sunt o apă şi-un pămînt. Iar ceea ce a ieşit din ultimii 60 de ani de comunism şi cripto-comunism este o lume politică în care toţi sunt cam de-aceeaşi calitate! Se înţelege, desigur, că TOŢI în afară de Băsescu şi Mihai Răzvan Ungureanu! Faptul că acum MRU a revenit la conducerea SIE, adică este şeful spionilor, evident că nu are vreo legătură cu activitatea de spion al CIA pe care a avut-o Neagu Djuvara, nu?!

După ce am făcut acest exerciţiu de memorie pentru a nu uita cine este, de fapt, Neagu Djuvara, merită să adăugăm faptul că, în ultimii ani, aşa cum citim pe site-ul Teatrului Naţional Bucureşti, fostul spion a ţinut mai multe conferinţe la care intrarea era între 23 şi 10 RON! Acuma, să dai bani pentru a fi manipulat de un fost spion e ceva!

În acelaşi timp, pe Doina Cornea, căreia îi datorăm toţi atît de mult, am uitat-o în căsuţa ei de pe strada Alba Iulia din Cluj şi nimeni nu se mai întreabă dacă are cine să-i dea o cană cu apă! Nici măcar cei care, în anii ’90, făcuseră potecă spre casa dînsei, crezînd că laurii disidenţei sale o să cadă pe umerii lor. În schimb, promovăm elucubraţiile cumane ale lui Djuvara, care ne îndeamnă la război pentru distrugerea Rusiei, ţară care, oricum, după părerea lui, este „pe cale de dispariţie” şi ne aruncă într-un adevărat conflict cu Comisia Europeană, condusă de „boul” acela de Jean Claude Juncker! Crede cineva că oficialul european, de care depinde în bună măsură cum vom trăi în anii următori, va spune că senilitatea unui istoric l-a jignit sau România, printr-o personalitate de prim rang, decorată pentru opiniile sale? Vedeţi, de-aia nu-i suport eu pe spioni, căci ăştia şi în sicriu ar fi în stare să mai facă o ultimă dezinformare! Aşa, din obişnuinţă, să nu-şi piardă îndemînarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.