Domnule prim-ministru Victor Ponta

Subsemnatul As. Univ. Dr. Bogdan Gusanu medic primar urolog, CNP (…), domiciliat in Bucuresti, str Trestiana nr. 3, (…), asistent universitar, medic primar urolog in cadrul Compartimentului de urologie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Ilfov,

Am privit cu deosebita satisfactie si cu o imensa incredere procedura investirii dvs. in functie, numire care, in actualul context politic si economic al Romaniei aduce o doza mare de speranta cu privire la o adevarata schimbare a atitudinii autoritatilor fata de problemele reale ale cetatenilor si in special fata de nenumaratele abuzuri pe care exponentii fostei puteri politice le-au comis in defavoarea interesului public sau a persoanelor obisnuite.

Cu totii am fost martori in ultimii ani la instaurarea unor obiceiuri extrem de nocive in actul de administrare al unitatilor publice, prin care persoanele numite in functii de conducere in virtutea doar a relatiilor si sprijinului politic (in defavoarea calitatilor profesionale si a abilitatilor manageriale), in nume propriu si in interes personal, in dispretul total al legii, au spoliat fondurile bugetare avute la dispozitie prin politici de achizitie frauduloase, aberante, total rupte de realitatea si nevoile reale ale respectivelor unitati, dar in concordanta cu cerinta alimentarii cu sume de bani ilegale ale persoanelor din cercurile de putere care i-au propulsat in functie.

Sistemul de sanatate publica al Romaniei este, din pacate, de multe ori un exemplu negativ din acest punct de vedere, fondurile alocate acestui sistem, si asa insuficiente, fiind dirijate de catre unii manageri de spitale catre achizitii „directionate”, frauduloase, la preturi care sfideaza atat bunul simt, cat si nevoile reale ale spitalelor, incalcand flagrant si dispozitiile legale privind achizitiile publice.

De cele mai multe ori, personalul medical din astfel de unitati sanitare asista neputincios la aceste practici nocive, observand cum, in conditiile in care multe spitale se zbat in nevoi materiale inimaginabile, in lipsa medicamentelor si materialelor sanitare de baza, cu deficite accentuate de personal calificat, acordand personalului medical salarii la limita subzistentei, managerii recurg la achizitii fanteziste, absolut inutile, dar creatoare de avantaje materiale incontestabile pentru sine si pentru factorii de putere prin grija carora au functiile protejate. Ca intr-un adevarat sistem mafiot, astfel de conducatori de unitati sanitare se inconjoara doar de personaje fidele, corupte sau coruptibile, orice angajat care indrazneste sa critice sau sa semnaleze aceste politici josnice petrecute intr-un sistem sanitar si asa suferind, fiind automat fie intimidat, fie marginalizat, fie chiar inlaturat din unitate, cu riscul agravarii crizei de personal medical (deficitul actual al sistemului sanitar romanesc este de circa 40.000 de cadre medicale medii si superioare).

In cele ce urmeaza voi incerca sa va conturez exemplul unei astfel de unitati sanitare, in care, cu toate ca actele de coruptie, cheltuielile inutile de sume exorbitante si abuzurile in privinta persoanelor care le-au semnalat au atins cote inimaginabile, nici o autoritate a statului de drept nu a intervenit pana in acest moment pentru remedierea situatie si tragerea la raspundere a celor responsabili, in pofida numeroaselor memorii si sesizari insotite de documente probatoare adresate forurilor competente.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov, aflat din anul 2010 sub directa jurisdictie a Consiliului Judetean Ilfov, este condus incepand cu anul 2009 de d-l Dr. Eduard Armeanu, medic de familie, fara experienta clinica, fara activitate prealabila in vreun alt spital, dar cu „experienta” nereusita a unor scurte functii „politice” anterioare, ocupate in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Ministerului Sanatatii, de unde a fost inlaturat de fiecare data pe motive de incompetenta. Bineinteles ca aceasta incompetenta dovedita nu a contat prea mult atunci cand a fost propus si a ocupat functia de manager al acestui spital, in virtutea relatiei personale (pe care nu o ascundea deloc, ba chiar o uza de fiecare data) pe care tatal domniei sale o avea cu dl Mircea Geoana si cu dl Marian Vanghelie.

In calitate de fost Director Medical al acestui Spital si totodata medic primar urolog sef sectie si asistent universitar, am urmarit cum, atunci cand, in luna iulie 2010 Spitalul a trecut sub jurisdictia Consiliului Judetean Ilfov, ca urmare a intrarii in vigoare a actului normativ care prevedea descentralizarea sistemului sanitar, si dl manager Eduard Armeanu a trecut sub directa protectie a vicepresedintelui Consiliului Judetean Ilfov, si in acelasi timp presedinte al Consiliului de Administratie al spitalului, dl consilier Gheorghe Roman, fost membru PSD, care, din luna septembrie 2011 a devenit presedinte al UNPR Ilfov (fara ca aceasta „migratie” sa ii afecteze in vreun fel calitatea de consilier judetean, asa cum prevede legea alesilor locali).

In acest tandem, cei doi au inceput politica dezastruoasa de achizitii pentru spital si de intimidare a subsemnatului, care, din postura (inca) de Director Medical am inceput sa le semnalez celor doi gravele abateri de la legislatia in vigoare cu privire la achizitiile publice ce se doreau, si la politica de personal discretionara. Intimidarile au inceput cu demiterea mea ilegala din functia de Director Medical, cu toate ca aveam un contract legal in vigoare inca 6 luni, prin intermediul unor adrese in care se comunica in fals Directiei de Sanatate Publica Ilfov si Ministerului Sanatatii incetarea „valabilitatii” contractului meu de administrare. Aceste declaratii false nu au fost in nici un fel verificate de catre institutiile mentionate, care au dat curs acestor solicitari bazate pe fals, mai mult, numind ca interimar in locul meu o persoana care nu intrunea conditiile necesare ocuparii acestui post (nefiind cadru didactic). Persoana respectiva, INCA ocupa acest post, dupa doi ani de zile, fara a fi sustinut vreun concurs, fiind deci inca director medical interimar, cu toate ca legea nr.95/2006 permite interimatul doar pentru 6 luni.

Intimidarile si marginalizarile la adresa mea au continuat prin desfiintarea ilegala (cu ignorarea procedurilor legale) a sectiei de urologie pe care o infiintasem in anii anteriori, demiterea mea si din functia de sef sectie si ulterior din cea de sef compartiment (dupa desfiintarea sectiei si reducerea ei la stadiul de compartiment), culminand chiar cu amenintarea directa cu excluderea mea din spital, pe care d-l Gheorghe Roman a proferat-o direct la adresa mea in biroul managerului spitalului, daca nu voi inceta cu semnalarea abuzurilor (aceasta amenintare o am inregistrata si o pot produce oricand).

Astfel de practici primitive, au continuat, indreptate si impotriva altor salariati ai spitalului, cadre medicale si tehnice, care, in opinia managerului, riscau sa ii impiedice realizarea planului de falimentare si degradare a unitatii, respectivii fiind fie santionati disciplinar neintemeiat, (avand ulterior litigii de munca castigate in instanta) fie concediati.

In acest sens, va nominalizez cativa dintre colegii care au fost supusi abuzurilor si pesecutiilor exercitate de dl. Manager Eduard Armeanu, ca urmare a manifestarii unor atitudini critice la adresa actelor administrative arbitrare ale managerului care au prejudiciat activitatea spitalului:

¾ Conf. Univ. Dr. Adrian Neacsu – medic primar obstetrica-ginecologie, demis din functia de sef sectie clinica (infiintata in spital ca urmare a demersurilor sale) in baza unei afirmatii false inserate intr-un memoriu semnat de dl. Manager, in sensul ca in acea sectie nu a fost desfasurata activitate didactica medicala.

¾ Dr. Dorin Bejan – medic specialist obstetrica-ginecologie caruia i s-a desfacut contractul individual de munca in baza unui „motiv” care nu a convins instantele de judecata asupra legalitatii masurii. (in mod irevocabil)

¾ Dr. Dana Alexandrescu – medic primar obstetrica-ginecologie, careia i s-a desfacut contractul individual de munca. (litigiul se afla inca pe rolul insteantei de judecata)

¾ Dr. Catalina Stanica – asistent universitar in cadrul sectiei de obstetrica-ginecologie careia i s-a interzis efectiv accesul in clinica inclusiv la bolnavii internati de domnia sa, pentru simplul motiv ca isi desfasura activitatea in cadrul sectiei clinice conduse de dl. Conf. Univ. Dr. Adrian Neacsu.

¾ D-na Morar Aura – jurist, sanctionata disciplinar in mod netemeinic, decizia fiind anulata de instanta de judecata.

¾ Dr. Delia Mateescu – medic primar oncologie medicala sanctionata disciplinar total nefondat, asa cum au constatat si instantele de judecata.

¾ Dl. George Pantea – sef serviciu buget, sanctionat disciplinar in mai multe randuri si de fiecare data deciziile managerului fiind anulate in mod irevocabil de catre instanta de judecata, cu obligarea spitalului de a plati despagubiri financiare. Din pacate, toate sumele de bani platite de spital cu titlu de despagubiri pentru toti salariatii care au castigat litigiile in instanta, ar fi trebuit sa fie suportate de catre persoana in mod real vinovata – dl. manager, situatie in care, dl manager nu si-ar mai fi permis sa se „joace” cu destinele angajatilor. Dar pana la acest moment, d-lui manager i se permite si tolereaza de catre forurile superioare comportamentul discretionar si abuziv.

In privinta ultimilor doi salariati mentionati, cu toate ca instantele de judecata au constatat nelegalitatea masurilor managerului, acestia au preferat sa isi gaseasca alte locuri de munca, devenind nesuportabila intoarcerea in unitatea „patronata” de dl. Manager Eduard Armeanu, care, nu numai ca nu uita sa mentioneze in orice discutie cu un interlocutor, ca „spitalul este al lui”, dar, mai mult, se complace si in atitudinea injositoare de a–si amenaja in biroul luxos pe care il detine, si un dormitor propriu unde (sustin angajatii spitalului) isi petrece efectiv noptile de aproximativ 2 ani.

Va voi anexa, in cele ce urmeaza memoriul cu privire la toate neregulile din unitate, pe care le-am adresat Ministerului Sanatatii (care are inca atributii de control asupra activitatii spitalelor, conform legii) inregistrat sub nr.687/06.01.2012. Mentionez ca un memoriu similar fusese adresat anterior atat Consiliului Judetean Ilfov si presedintelui acestuia (inregistrat sub nr.10589/22.12.2011), ca direct raspunzatori de activitatea managerului, cat si Aministratiei Prezidentiale inregistrat sub nr.1071/19.01.2012.

Nici una din aceste institutii nu a dat curs in vreun fel sesizarilor insotite de documente probatoare,(care confirma prejudicii financiare de peste 800.000 euro numai in ultimii doi ani) mai mult, Ministerul Sanatatii m-a instiintat (prin adresa nr. SC 4/06.02.2012) ca a transmis sesizarea Consiliului Judetean Ilfov spre „rezolvare”, procedand deci la o autoexonerare de raspundere condamnabila, de vreme ce Ministerul Sanatatii, chiar dupa descentralizarea sistemului sanitar, ar trebui sa vegheze, conform prevederilor legale, la respectarea corectitudinii actului managerial din spitale.

Consider, domnule Prim Ministru absolut inadmisibila o astfel de atutudine duplicitara din partea autoritatilor statului care ar trebui sa fie neiertatoare cu astfel de practici, si sa dispuna macar efectuarea unor controale referitoare la cele mentionate in scris de catre mine. Probabil insa, cei in drept sa dispuna aceste controale au considerat la vremea respectiva ca in atributiile unui manager de spital intra si spolierea unitatii de resurse financiare prin acte de coruptie si achizitii frauduloase, asa cum probabil ca au considerat ca in atributiile unui vicepresedinte de Consiliu Judetean intra si intimidarea si amenintarea pe fata a angajatilor care semnaleaza astfel de fapte.

Mai mult decat atat, recent am sesizat si Agentia Nationala de Integritate cu privire la persistenta unei situatii flagrante de incompatibilitate in care se afla managerul Spitalului, dl.Eduard Armeanu, care, de peste 1 an si jumatatea ocupa ilegal acest post, fiind si administrator la o societate comerciala medicala, cu toate ca Legea nr. 95/2006 interzice aceasta situtatie ca incompatibila, sub sanctiunea rezilierii de drept a contractului de management. Nici aceasta institutie, ca de altfel nici Consiliului Judetean Ilfov (caruia de asemenea i-am sesizat aceasta situtatie incredibila) nu au luat vreo masura in acest sens.

Complicitatea evidenta in care Consiliul Judetean Ilfov se afla cu acest manager reiese clar si din lipsa de transparenta manifestata prin necomunicarea actelor publice care il privesc pe managerul Spitalului (contractul de administrare, evaluarea performantei manageriale prin indicatori specifici, etc), la solicitarile subsemnatului.

Nu numai ca toate aceste sesizari nu au fost urmate de controale, dar mai mult decat atat, managerul a continuat in decursul anului 2011 o politica de achizitii care nu poate avea ca rezultat decat falimentarea unitatii si intrarea spitalului in incapacitate de plata.

Afirmatia este sustinuta de constatarea ca in a doua jumatate a anului 2011, dl. Eduard Armeanu a dispus declansarea unor proceduri de achizitie publica angajand sume incredibil de mari raportate la bugetul si necesitatile reale ale spitalului, dintre care amintim:

Acordul cadru pentru furnizarea de materiale antiseptice si dezinfectanti, incheiat prin anuntul de atribuire nr.91163/14.09.2010 cu societatea PM MEDICALFARM EQUIPEMENT SRL, s-a estimat o valoare totala a contractului de 4.883.120 ron cu TVA inclus (pentru 2 ani) din care s-au achizitionat efectiv pana in prezent, prin contracte subsecvente, materiale in valoare de 1.435.796 ron intr-o perioada de un an si jumatate. In anii precedenti, consumul spitalului pentru acelasi tip de substante nu depasea valoarea de 100.000 ron.Anuntul de atribuire nr.94226/03.11.2010 pentru furnizare de produse hemostatice in valoare de 5.954.678 ron cu TVA inclus (acord cadru pentru 2 ani) incheiat cu firma SC TOP MEDICAL SUPPLIER SRL, din care s-au achizitionat efectiv pana in prezent, prin contracte subsecvente, pentru o perioada de un an, produse hemostatice in valoare de 1.486.133 ron cu TVA inclus. In anii precedenti, consumul anual al spitalului pentru toate tipurile de medicamente si materiale sanitare (inclusv hemostaticele acelasi tip) nu depasea valoarea de 1.500.000 ron/an. Prejudiciul este evident in conditiile in care doar pentru un reper se cheltuie aceeasi suma de bani care in anii precedenti s-a cheltuit pentru toate reperele medicamentoase. Gravitatea faptelor este determinata de imprejurarea ca, suma astfel cheltuita doar pentru un tip de medicamente reprezinta 15% din intregul buget al spitalului in valoare de aproximativ 10.000.000 ron si care contine inclusiv drepturile salariale.Anuntul de atribuire nr. 110354/30.06.2011 pentru achizitia de echipamente medicale in valoare de 3.445.030 ron cu TVA inclus, incheiat cu firma SC STERIMED COM SRLAnunturile de atribuire nr. 117461/08.11.2011, nr. 116801/22.10.2011 si nr.98808/05.01.2011 in valoare totala de 2.872.464 ron pentru achizitia de materiale de suturi chirurgicale, incheiate cu SC MEDICAL BUSINESS CARD SRL, cu SC MLM MEDICAL SRL si cu GEMEDICA SRL. Consumul anual pentru astfel de produse a fost in anii precedenti de aproximativ 100.000 lei. Anunturile de atribuire nr.117459/08.11.2011 si nr. 117460/08.11.2011 ambele incheiate cu S.C. MEDICAL BUSINESS CARD SRL – acorduri cadrul pentru 2 ani pentru furnizare materiale sanitare pentru gastroenterologie si urologie in valoare totala de 7.317.552 ron cu TVA inclus. Consumul anual pentru astfel de produse a fost in anii precedenti de aproximativ 100.000 lei.

Analizand pct.4 si pct.5 se poate observa ca in data de 08.11.2011 S.C. MEDICAL BUSINESS CARD SRL a incheiat 3 acorduri cadru cu Spitalul in valoare totala de 8.956.338 lei, cu doar un milion de lei mai putin decat bugetul total al spitalului!

Pentru a-si asigura succesul unor astfel de achizitii, doar in favoarea societatilor „agreate” care trebuiu sa castige licitatiile, odata cu intocmirea caietului de sarcini, se inserau elemente care ar fi exclus orice competitor si ar fi asigurat succesul numai societatii care a intocmit caietul de sarcini. Astfel de elemente au fost: anumite certificari, un anumit cuantum al cifrei de afaceri, o cantitate mica din anumite produse care nu erau neaparat necesare spitalului, dar care erau comercializate numai de societatea care trebuia sa castige licitatia (fiind singura autorizata).

S-a practicat, in acest scop, majorarea nelegala a pretului unitar estimat pentru produsele achizitionate. Astfel desi legislatia in vigoare obliga ca pretul unitar/produs estimat de autoritatea contractanta sa nu depaseasca cu 10% pretul din anul anterior, cu toate acestea managerul spitalului a dat dispozitie subordonatilor de la serviciul de achizitii sa prevada in anuntul de participare publicat in SEAP si caietul de sarcini o valoare estimata a contractelor de 10-15 ori mai mare decat in anii precedenti.

Insumand toate cele relatate, nu pot decat sa ma intreb: „Mai traim oare intr-un stat de drept in Romania?” Sau : „Exista oameni, ca acest manager care sunt deasupra legii?”

Sau poate motivul pentru care toate aceste fapte sesizate forurilor superioare nu au fost cercetate, este tocmai pentru ca sumele astfel „colectate” au fost destinate „sustinerii” politice „atat de necesara” in Romania?

Credeti ca astfel de indivizi, ca acest manager, care, in continuare, cu o aroganta specifica doar persoanelor incompetente, raspandeste zvonul ca ar fi „intangibil” in virtutea unei –inca pretinse- apartenente la PSD, serveste in vreun fel imaginii pe care guvernul dvs nou instalat se straduieste sa o promoveze ?

Astept cu incredere de la dvs, dle Prim Ministru dispunerea unor masuri corespunzatoare cu privirea la stoparea acestei situatii inadmisibile, dupa verificare veridicitatii celor semnalate, intrucat sunt convins ca, asa cum ati declarat de atatea ori public, noul guvern condus de dvs. va marca revenirea la o alta politica in Romania, una in care respectul legii sa fie o prioritate, si in care astfel de fapte sa fie sanctionate si nu acoperite de institutiile statului.

Cu parere de rau, ma vad nevoit, impreuna cu celelalte persoane din spital afectate de decizii abuzive ale acestui individ, emise ca urmare a constatarii faptului ca suntem „incomozi”, ca in cazul in care nici acest ultim apel al nostru la dreptate nu va fi urmat de masuri legale, sa ne adresam organelor de presa, cu documente si dovezi concrete care sa sensibilizeze opinia publica la persistenta unor astfel de situatii incalificabile.

Cu stima si incredere

As. Univ. Dr. Bogdan Gusanu

Medic primar urolog

Semneaza pentru conformitatea celor expuse,

Dr. Dorin Bejan

Dr. Dana Alexandrescu

Dr. Catalina Stanica

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.