Donald Trump a atins numărul magic

Donald Trump a atins numărul necesar de delegaţi pentru a obţine nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidenţiale. Este nevoie de 1.237 de delegaţi pentru obţinerea nominalizării. Trump a ajuns acum la 1.238 de delegaţi şi nu mai sunt în joc decat 303 delegati, la alegerile primare din ultimele cinci state.

Calculul a fost facut de Associated Press în urma unui sondaj în rândul delegaţilor obţinuţi de Trump până acum. Este important dacă aceştia îşi păstrează opţiunea în baza căreia au fost delegaţi de electorat sau îşi doresc să nu voteze pentru Trump. Se pare, potrivit datelor obţinute de AP, că un al doilea tur de scrutin la Conventia Republicana va aduce mari probleme magnatului.

Se va ajunge la un al doilea tur dacă Trump nu este votat la Conventia de la Cleveland din primul tur, dacă nu obţine 1237 de voturi. Nu este cert că toţi delegaţii lui Trump îşi vor respecta mandatul cu care au fost trimişi de electorat. În cazul unui al doilea tur, vor putea participa şi alţi candidati – în primul rând Ted Cruz. Texanul s-a retras din campanie pe 3 mai, însă poate participa la un al doilea tur, atat timp cât a concurat în cadrul alegerilor primare. Regula este ca în al doilea tur delegaţii nu mai sunt constrânşi să voteze conform votului electoratului.

Practic, acesta este momentul în care contează uriaş jocurile de culise, crearea unor relaţii cu delegaţii. Echipa lui Ted Cruz este pregătită pentru această etapă posibilă a alegerilor. Donald Trump a acordat atenţie ceva mai târziu acestei ipoteze. Este motivul pentru care l-a angajat pe strategul Paul Manafort, un veteran din administraţia Gerald Ford care a pus umarul la campania preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, în 2010. Presa americana a relatat despre conexiunile lui Manafort cu cercurile politice şi de afaceri din Rusia.

În acest al doilea tur al Convenţiei pot concura toti candidaţii înscrişi la alegerile primare, dar nu numai. Strategii republicani se gândesc la o candidatură neutră, surprinzătoare, care să ralieze întreg partidul in spatele unui candidat de ”unitate”. A fost vehiculat pentru aceasta numele președintelui Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. Însă unele voci susțin ca o asemenea candidatură ar fi privita drept oportunistă, dacă nu chiar un ”furt” din partea unui politician care nu a participat la alegerile primare. Este motivul pentru care a început să se vorbeasca despre varianta candidaturii unui militar. A fost situaţia lui Dwight Eisenhower, în 1952.

Cu câteva ore înainte de a trece de numărul magic 1237, Trump şi-a concediat directorul politic de campanie, Rick Wiley. Trump a explicat într-un comunicat că Wiley era angajat doar în baza unui contract pe termen scurt, pentru a tura la maxim campania prezidenţială. Wiley a lucrat doar şase săptămâni pentru Trump. Washington Post citează o sursă care are informaţii despre această concediere şi care susţine că este vorba de refuzul lui Riley de a numi colaboratori apropiaţi ai lui Trump în poziţii importante în echipa de campanie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.