Donald Trump amenință: „Se va sfârși”

Președintele american, Donald Trump, a transmis, joi, că Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA) ar putea fi reziliat, dacă SUA, Canada și Mexicul nu vor ajunge la un numitor comun în cadrul negocierilor purtate pe marginea prevederilor acordului, transmite CNN.
Declarațiile lui Trump au fost făcute după ce l-a primit la Casa Albă pe Justin Trudeau, premierul Canadei. Donald Trump a afirmat că este deschis să aibă un pact bilateral comercial cu Canada, în cazul în care Mexicul nu va fi de acord cu noi termeni.
”Cred că Justin (Trudeau) înțelege asta. Dacă nu putem ajunge la o înțelegere, atunci acordul se va sfârși, iar totul va fi în regulă”, a declarat Trump.

Liderul de la Casa Albă a precizat că este posibil ca una dintre părți să nu fie de acord cu noii termeni, caz în care va căuta să încheie parteneriate bilaterale.
”Cred că avem șansa de a face ceva foarte creativ, care să fie în beneficiul Canadei, Mexicului și Statelor Unite”, a adăugat președintele SUA, precizând că noul acord trebuie să fie echitabil.
Justin Trudeau a fost primit de Donald Trump la Casa Albă în timp ce au fost reluate negocierile privind textul acordului, ce a fost semnat în 1994 de către Statele Unite, Canada și Mexicul.
”Știu că aceste negocieri sunt dificile . Sunt optimist deoarece știm că beneficiile NAFTA au fost simțite de cetățenii din ambele țări”, a afirmat Trudeau.

Despre acordul cu Iranul

Miercuri, Donald Trump a denunțat din nou „acordul foarte prost” privind programul nuclear iranian, cu câteva zile înainte de a face cunoscută decizia sa asupra acestui text semnat în 2015, relatează AFP.

„Este cel mai prost acord care există, nu am obținut nimic”, a afirmat Donald Trump la postul Fox News, referindu-se la documentul încheiat între Teheran și marile puteri care vizează să garanteze caracterul pașnic și civil al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor.

„L-am încheiat din slăbiciune în timp avem multă forță. Vom vedea foarte curând ce se va întâmpla”, a mai spus Donald Trump care trebuie să se exprime în legătură cu acest dosar până la sfârșitul săptămânii.

O lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite.

Până în prezent, Donald Trump a „certificat” acordul, dar a lăsat să se înțeleagă că următoarea scadență, de la 15 octombrie, va fi crucială.

Potrivit mai multor responsabil americani, liderul american ar putea decide de această dată să nu confirme respectarea termenilor acordului, ceea ce ar trimite mingea în terenul Congresului și ar face să planeze o mare îndoială cu privire la viitorul textului.

Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancțiunile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.