Donald Trump, ultima șansă a Europei

După afirmațiile neobișnuit de dure ale lui Donald Trump la adresa Germaniei și a Uniunii Europene și după un discurs inaugural care a zguduit scena politică a lumii, pe 21 ianuarie, la Koblenz, în Germania, a avut loc o întâlnire care poate da fiori reci actualelor guverne europene și birocraților de la Bruxelles.

Aici au apărut, pentru prima dată în public în această formulă, lidera Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, lidera Alternativei pentru Germania, Frauke Petry, șeful Partidului Libertății din Olanda, Geert Wilders, și liderul Ligii Nordului din Italia, Matteo Salvini. Cu toții au făcut apel la o „primăvară patriotică“ menită să dărâme Uniunea Europeană, să restabilească suveranitatea națională și să redea statelor controlul asupra frontierelor.

Jugul corectitudinii politice

„2016 a fost anul în care s-a trezit lumea anglo-saxonă. Sunt sigură că 2017 va fi anul în care se vor trezi și popoarele de pe continentul european“, a spus Marine Le Pen. „Lumea se schimbă, America se schimbă. Europa se schimbă. A început anul trecut cu Brexitul, ieri cu Donald Trump și azi cu partidele ce doresc libertate, aici, la Koblenz. Popoarele Vestului se trezesc. Se eliberează de jugul corectitudinii politice“, a spus olandezul Wilders. Marine Le Pen are toate șansele să câștige primul tur al prezidențialelor din Franța, în luna aprilie, fiind cotată cu 26% în sondaje, în fața candidatului republican Francois Fillon, cu 24%, cel care în luna decembrie avea un avans de trei procente. Partidul lui Wilders este creditat cu circa 30% din voturi la parlamentarele din luna martie, în timp ce partidul de guvernare din Olanda este cotat cu circa 25%. Alternativa pentru Germania a devenit a treia forță politică din țară, cu un sprijin de circa 15%, și este reprezentată în parlamentele a zece landuri din 16.

Aparent, discursul președintelui american Donald Trump încurajează aceste partide și inițiativa lor de a pune capăt monedei euro și UE. În opinia altor critici, acest discurs încurajează dezintegrarea NATO, numită de Trump „organizație învechită“. „Sentimentul este că venirea la putere a lui Trump este parte dintr-o mișcare globală mai amplă. Criticii noștri spun că discursul său marchează ascensiunea populismului. Eu aș spune că este vorba de reîntoarcerea la democrația statului-națiune și la valori. Nu este vorba doar de învestirea celui de-al 45-lea președinte al SUA. Este o adevărată revoluție politică“, a spus Nigel Farage, fost lider al Partidului Independenței din Marea Britanie, unul dintre artizanii Brexitului.

Trump vrea un NATO puternic

Se pare însă că Donald Trump are mereu nevoie de traducători foarte buni, pentru a fi înțeles chiar de către compatrioții săi, fără a mai vorbi de europeni. John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, aflat în cărți pentru un post de adjunct al secretarului de stat Rex Tillerson, este unul dintre acești interpreți ai lui Donald Trump. Președintele SUA nu dorește distrugerea NATO, ci întărirea alianței, spune Bolton. „Trump spune limpede ceea ce mai-marii politicii spun în șoaptă: aparatul decizional al NATO este sclerozat; misiunea sa nu a fost redefinită după Războiul Rece; mulți membri nu-și respectă angajamentele financiare și militare de ani de zile. Trump a subliniat că criticile sale vor să încurajeze dezbaterea despre îmbunătățirea și întărirea NATO“, a spus Bolton pentru Boston Globe.

Nimeni nu mai ia în serios UE

Cât despre UE, Bolton spune: „Germania și Franța nu au înțeles Brexitul. Urmează, aproape religios, aceeași cale care a dus la actuala criză a UE: fiecare eșec al integrării îi face pe lideri să ceară și mai multă integrare. Au creat o monedă comună fără un guvern comun; vor capabilități militare pe care UE nu le obține niciodată; pretind că UE are un rol în afacerile internaționale pe care nimeni în afară de Bruxelles nu-l ia în serios. Răspunsul este mereu «Mai multă Europ㻓, spune Bolton.

Discursul lui Trump la adresa Europei nu este o amenințare, este un semnal de trezire. „Trump vrea ca Europa să se hotărască repede ce fel de Europă vrea să fie“, spune Guntram Wolff, director la Institutul Bruegel din Bruxelles. Nu este vorba de a alege între UE și state națiune, ci de a alege un proiect comun viabil, un proiect în care hegemonul german și instituțiile europene să coopereze coerent. „Poate fi centrul politic suficient de unit pentru ca extremele să nu preia controlul? Poate ministrul german de Finanțe, Schauble, să coopereze cu președintele Băncii Centrale Europene, Draghi?“, se întreabă miliardarul american Ray Dalio. Dacă mesajul lui Trump este interpretat astfel, atunci, după cum spune liderul Uniunii Democraților și Independenților din Franța, Jean-Christophe Lagarde, „Trump este principala și poate ultima șansă a Europei“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.