Donaţia Rusiei pentru Cuminţenia Pământului, prima tranşă din restituirea tezaurului?

În timp ce armata rusă a executat cele mai ample exerciţii militare din Marea Neagră, în timp ce oficialii de la Moscova s-au lansat în acuzaţii la adresa NATO privind încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare cu rază medie din Europa, declaraţii care au vizat şi România şi în care s-a angrenat şi ambasadorul rus în Romania, Valerii Kuzmin, Federaţia Rusă găseşte cu cale să se implice şi în acte de mecenat faţă de ţara noastră.

Aşa se face ca luni, la ora 17.13, pe site-ul Ambasadei Federaţiei Rusiei a apărut un anunt “despre contribuţia Ambasadei la recuperarea sculpturii Cuminţenia Pământului”: “În România este lansată campania pentru recuperarea patrimoniului național cultural al țării, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”. Ambasada se alătură acțiunii și aduce o contribuție financiară modestă la fondul comun creat în acest scop”.

Luni, la ora 11.13, Ambasada Federaţiei Ruse a depus 100 de euro în contul Ministerului Culturii dedicat recuperarii operei lui Constantin Brâncuşi. Aflăm aceasta din chitanţa pe care Ambasada Federaţiei Ruse a avut grija să o posteze pe pagina de Facebook. La o transparenţă atât de mare, ne-am fi putut aştepta şi la o listă cu motivele pentru care contribuţia este “modestă”: sancţiunile economice occidentale, manipularea preţului petrolului de către Occident, efortul militar pentru sprijinirea regimului constituţional din Siria.

Donaţia este însoţită de ceva cu siguranţă nu mai scump de 100 de euro – un fimuleţ pe Facebook care ne învaţă “istoria adevărată”. Aflăm de aici că industrializarea României a fost posibilă doar cu sprijinul URSS, că “România s-a reconstruit economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice” şi ca “copiii trebuie să înveţe istoria adevărată”. Nimic despre tezaur în clipul promovat de Ambasa Federaţiei Ruse. Sau poate cei o sută de euro sunt prima tranşă din restituire?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.