Dorin Cocoş se face patron de poştaşi

În ultima dezbatere televizată de la prezidenţialele din 2009, Mircea Geoană atrăgea atenţia asupra faptului că Băsescu vrea, în următorul mandat, să-i dea Poşta Română lui Dorin Cocoş. Băsescu a răspuns, hăhăind: „Îl vedeţi dumneavoastră pe Cocoş poştaş?”. Ei bine, da! Soţul Elenei Udrea e la un pas de a deveni patronul poştaşilor!

Acest proces de împroprietărire a soţului Elenei Udrea a început încă din februarie 2010. Atunci când Cocoş a reuşit să îşi planteze omul de casă la conducerea Poştei Române.

Mai mult, conform unor informaţii din surse guvernamentale, la nivelul Ministerului de Finanţe se află în pregătire, de aproape o lună, o hotărâre de guvern care va scoate Compania Naţională Poşta Română la privatizare. Aceleaşi surse din Guvernul României ne-au declarat că fundamentarea acestei hotărâri de guvern se va face invocând cerinţele FMI. Mai pe româneşte spus, Boc&Comp. se vor jelui peste tot că ei nu ar fi vrut să privatizeze Poşta Română, ci neîndurătorul FMI, vezi Doamne, le-a băgat sula în coaste să „mărite” şi această companie de stat.

Atât caietul de sarcini ce urmează a fi întocmit, cât şi prevederile hotărârii de guvern fac din privatizarea Poştei o dedicaţie pentru o companie internaţională în care Dorin Cocoş va deţine majoritatea acţiunilor şi, implicit, controlul.

Viitoarea companie proprietară a Poştei Române se va numi Rompost şi este constituită din asocierea în participaţiune a unei firme româneşti, proprietatea lui Dorin Cocoş, şi a grupului elveţian Invexis. Acest holding din Elveţia este cel mai important furnizor de servicii informatice şi soft al poştei elveţiene.

Caietul de sarcini, ce urmează a fi dat publicităţii în scurt timp, va conţine, ca o condiţie a participării la procesul de privatizare, ca societatea care se înscrie la privatizare să aibă în componenţă minimum 60% capital românesc, aceasta pentru a descuraja operatorii europeni importanţi (DHL, Deutsche Post) să participe la privatizare. Cumva, tot în acest sens a venit şi declaraţia din 27 august, făcută în Wall-Street.ro, de Valentin Ionescu, directorul Bursei de Valori Bucureşti. Acesta spunea că „şi la CFR Marfă, ca şi la Poşta Română, trebuie făcute restructurări şi alte pregătiri necesare cotării la Bursă, în vederea privatizării”. Cu alte cuvinte, să va reduce personalul precum şi alte cheltuieli, şi se vor mai vinde din activele Poştei, în aşa fel încât viitorul proprietar al acestei companii de stat să nu plătească o avere pentru a deveni proprietarul Poştei Române.

Deocamdată nu se ştie preţul cerut de stat pentru privatizarea Poştei, dar, conform informaţiilor noastre, acesta va fi unul modic, având în vedere că în 2009 şi 2010 bilanţul contabil a ieşit pe pierdere. De altfel, în 12 august, ANAF a dat publicităţii date conform cărora Poşta Română are cele mai mari datorii la bugetul consolidat de stat, dintre toate companiile de stat. Valoarea acestor datorii este de 103,8 miliarde de lei.

Surse din conducerea Poştei Române au declarat pentru cotidianul.ro că pagubele înregistrate în 2009 şi 2010 de Poşta Română, primele din istoria acesteia, fac parte din planul acaparării totale de către Dorin Cocoş a societăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.