Doru Costea, posibil nou ambasador la Beijing. Dacă-l vrea Băsescu!

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Doru Costea, ar putea fi numit, dacă nu va face nazuri Traian Băsescu, în postul de ambasador al României în Republica Populară Chineză. Costea ar pune capăt recordului de şedere la misiunea românească de la Beijing a lui Viorel Isticioaia-Budura.

Numit de Ion Iliescu în 2002 şi păstrat bine mersi de Băsescu, Budura a adunat mai bine de opt ani ca ambasador în aceeaşi ţară. Durata normală a unui mandat de diplomat la o misiune peste hotare e de patru ani, dar se poate prelungi în anumite cazuri.

Budura poate fi considerat un produs chinezesc, având în vedere că, pe lângă studiile din România, a obţinut şi o licenţă în limba şi literatura chineză. În Republica Populară Chineză, desigur.

Înlocuitorul lui Budura, Doru Costea, ar putea să-şi piardă postul de secretar de stat în MAE şi pentru a compensa greaua pierdere ar putea pleca pe postul de ambasador.

Doru Romulus Costea, după un stagiu la învolburatul CPUN din 1990, a ajuns în MAE. Acolo a urcat treptele afirmării şi a deţinut diverse funcţii până la cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

A reprezentat România, ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar – Reprezentant Permanent la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la alte organizaţii internaţionale cu sediul în Elveţia.

Costea deţine un doctorat în ştiinţe politice-relaţii internaţionale la SNSPA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.