Dosar penal după incendiul de la Rafinăria Petromidia

Procurorii din Constanța au deschis dosar în cazul incendiului produs luni la Rafinăria Petromidia Năvodari.

Patru persoane au fost rănite în explozia care s-a produs la un rezervor de azot. Una dintre victime, un bărbat de 35 de ani, internat la Bagdasar Arseni, a decedat marți dimineață.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Doi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa au început cercetările încă din seara trecută şi au fost realuate marţi dimineaţă de un procuror de la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

După primele cercetări s-a stabilit că la data de 22 august 2016, în jurul orelor 18:00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea ţiţeiului, moment în care a izbucnit un incendiu.

Rompetrol se apără şi spune că a respectat legislaţia în ceea ce priveşte siguranţa şi protecţia muncii, precum şi reglementările existente în domeniul protecţiei mediului înconjurător.

De asemenea, reprezentanţii rafinăriei au pus la dispoziţia autorităţilor toate documentele necesare pentru efectuarea investigaţiilor.

„Conform măsurătorilor privind emisiile în aer produse în urma evenimentului, nu au fost înregistrate valori care să pună în pericol viața angajaților și a comunităților din apropierea rafinăriei sau a turiștilor aflați pe litoral, fapt certificat de analizele CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear)”, se arată într-un comunicat al rafinăriei Petromidia.

„Compania noastră respectă legislația în vigoare privind siguranța și protecția muncii, precum și reglementările existente în domeniul protecției mediului înconjurător”, mai spun oficialii Rompetrol.

În acest moment, rafinăria Petromidia funcționează la capacitate redusă

„Întreaga echipă a companiei noastre își exprimă profunda durere pentru pierderea colegului nostru, I.B., ca urmare a evenimentului de luni, 22 august, de pe platforma Petromidia. În aceste momente grele, suntem alături de familiile colegilor noștri. Conducerea companiei a păstrat legătura pe tot parcursul nopții atât cu familiile acestora, cât și cu cadrele medicale. Reprezentanții companiei noastre au transmis medicilor disponibilitatea de a oferi orice este necesar pentru tratamentul celor răniți, precum și pentru suportarea oricăror costuri de transfer în străinătate în cazul în care acest lucru se impune”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.