Dosar penal pentru cine nu-şi vaccinează copilul

Copiii trebuie să fie vaccinaţi ca să fie primiţi la şcoală! În caz contrar, părinţii trebuie să prezinte un plan de recuperare sau adeverinţă că este vorba despre contraindicaţii pentru imunizare. Cine nu-şi vaccinează copilul până la trei ani poate fi acuzat de infracţiunea de rele tratamente. Acestea sunt ideile principale ale proiectului legii vaccinurilor, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Până să fie publicat pe site-ul oficial al Ministerului au existat diverse controverse şi opinii legate de pedepsirea părinţilor îm cazul în care nu-şi vaccinează copiii. Se pare că nici ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, nu ştie exact conţinutul legii, având în vedere că el însuşi a fost sursa acestor controverse. „Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni”, declara Florian Bodog la sfârşitul săptămânii trecute. Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.

Realitatea este însă alta. Documentul prevede „sesizarea instituţiilor abilitate privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”. Potrivit proiectului, părinţii şi reprezentanţii legali trebuie să se prezinte cu copilul la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate. Potrivit proiectului, printre atribuţiile Comisiilor Judeţene de Vaccinare şi a Municipiului Bucureşti se numără: sesizează serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală şi încălcarea drepturilor copilului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 18 luni şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii şi sesizează instituţiile abilitate privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.