Dosar penal pentru distrugere la o biserică

Polițiștii anchetează efectuarea unor lucrări neautorizate la Biserica Adormirea Sfintei Ana – Batişte, din Sectorul 2 al Capitalei, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice.

Polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, la biserica din București au fost executate lucrări de intervenție neautorizată.

„Lucrările neautorizate au constat în montarea a două centrale termice și amplasarea, cu sprijinire pe perete, a conductelor, precum și a trei aparate de aer condiționat, fiind perforate perimetral ferestrele pentru traversarea conductelor.

Din cercetări a reieșit că aceste operațiuni au cauzat distrugerea picturii murale de pe pereții interiori în zonele în care au fost amplasate echipamentele”, se precizează într-un comunicat transmis de IGPR.

Polițiștii, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și executarea de lucrări fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor legale.

Biserica a fost zidită în anul 1763 de vătaful de măcelari Manciu, împreună cu familia sa și alți locuitori din zonă. Ei au înlocuit construcția veche din lemn cu actuala clădire din zid. Ctitorul bisericii, vătaful Manciu, a murit în anul 1766 și a fost înmormântat în biserică, în partea sudică a pronaosului. Pereții interiori sunt aproape integral acoperiți cu fresce. Pictura originală, din anul 1763, lucrată de un pictor necunoscut, a fost acoperită cu alta în ulei, în anul 1883, curățată, în anul 1940, de pictorul Ioan Mihail. În anul 1996, lucrările de reparație și consolidare au fost reluate, fiind terminate în anul 1999.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.