Dosar penal pentru obținerea fraudulosă a unor documente importante

Procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au trimis în judecată 36 de persoane, acuzate de 120 de infracţiuni, printre care luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, într-un dosar legat de obţinerea unor certificate de pregătire profesională în diverse specializări, administratorii unei societăţi care organizau asemenea cursuri solicitând sume între 650 şi 1500 de lei pentru eliberarea fiecărui asemenea certificat, care conţinea informaţii nereale.

Potrivit unui comunicat, Parchetul Tribunalului Constanţa a dispus trimiterea în judecată a 36 de inculpaţi, pentru săvârşirea a 120 infracţiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complicitate la fals intelectual.

Procurorii spun că unul dintre suspecţi, Ştefan Burlacu, şi fiica acestuia, Cecilia Burlacu, administrau societatea comercială FANY B S.R.L., care era autorizată legal să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic, iar prin aceasta au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări, pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar şi pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sau nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcţii, tehnician în construcţii şi lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreţinere şi reparaţii, lucrător la gaze, electrician etc.). Acestea atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică şi practică pe o perioadă de 620 ore, că au susţinut examen de absolvire şi, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulţi ani vechime.

În schimbul certificatelor eliberate, Ştefan Vasile Burlacu şi Cecilia Ana Burlacu au solicitat şi au primit diverse sume de bani, respectiv între 650 şi 1.500 lei pentru fiecare certificat. Ştefan Burlacu este acuzat de 35 de infracţiuni, iar fiica sa este suspectată de 14 infracţiuni.

Celelalte 34 de persoane trimise în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obţinerea lor.

“Unii dintre destinatarii certificatelor le-au şi utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituţii ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obţinerii de foloase patrimoniale necuvenite. Unele dintre certificate au ajuns şi la persoane care le-au utilizat în afara ţării”, mai precizează sursa citată.

Pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au mai constatat că Centrul de Pregătire Profesională FANY B a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru Constantin Pavel, trimis în judecată în dosarul intitulat generic “Restaurant Beirut” din municipiul Constanţa. Localul a fost incendiat în cursul anului 2014, iar trei persoane şi-au pierdut atunci viaţa. Constantin Pavel este judecat în acel dosar pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.

“În ceea ce priveşte faptele privitoare la eliberarea certificatului de pregătire profesională pe numele Pavel Constantin, s-a dispus clasarea cauzei, deoarece nu au putut fi administrate suficiente probe, care să dovedească mai presus de orice îndoială existenţa infracţiunii şi vinovăţia făptuitorului şi astfel să înfrângă prezumţia de nevinovăţie. Probatoriul a fost îngreunat de trecerea unei perioade de 7 ani până la descoperirea faptei de corupţie”, au mai precizat procurorii.

Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar şi pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor.

În privinţa unui alt inculpat din acest dosar, Ion Vasea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a sesizat instanţa competentă cu privire la încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.