Două bombe în prima ligă din Anglia

Egala Astrei Giurgiu a surclasat în deplasare pe FC Liverpool. Campioana, Chelsea Londra distanţată de Crystal Palace, a 5 echipă a Londrei.

Două surprize uriaşe

Etapa a IV-a din Premier League va rămâne în istorie prin două rezultate „bombă” şi două arcuri peste timp: FC Liverpool – West Ham United 0-3 (0-2) şi Chelsea Londra – Crystal Palace 1-2 (0-0). De ce sunt deosebite aceste rezultate? În primul rând pentru că două echipe favorite la câştigarea titlului de campioană au fost învinse pe teren propriu de către două echipe mult mai modeste. Şi dacă aceste rezultate s-ar fi înregistrat pe terenul echipelor învingătoare şi în acest caz ar fi fost catalogate drept surprize. West Ham, în afara victoriei în deplasare din prima etapă la Arsenal Londra (o altă mare surpriză) a avut un început de sezon catastrofal: două înfrângeri acasă, una la o nou promovată, înfrângere în deplasare la o echipă din Malta şi un egal şi înfrângere în deplasare la Astra Giurgiu în Europa League. Şi totuşi pe „Anfield Road”, „ciocănarii” au câştigat fără drept de apel (scorul putea fi şi mai mare) în faţa unui Liverpool care a început foarte bine campionatul.

Victorie pe „Anfield Road” după 52 de ani

Liverpool şi West Ham United s-au întâlnit – în toate competiţiile interne – de 130 de ori. Liverpool a obţinut 70 de victorii, West Ham United, 26 şi la egalitate s-au terminat 34 de partide. Primul meci între cele două echipe s-a jucat pe 5 ianuarie 1901 în Cupa Angliei, iar primul meci în campionat, pe 29 decembrie 1923. Dar abia acum, vine adevărata bombă. Ultima oară, West Ham a câştigat pe „Anfield Road” pe 14 septembrie 1963, deci peste fix două săptămâni se fac 52 de ani de la ultimul succes al „ciocănarilor” pe terenul „cormoranilor”. Mai trebuie menţionat că atunci West Ham United (şi în retur, Liverpool a fost învinsă) a întrecut prima mare echipă a lui FC Liverpool, care a ieşit campioană în respectiva ediţie de campionat şi a ajuns până în semifinalele CCE. Pe atunci, vedetel echipei erau: campionii mondiali Roger Hunt şi Ian Callaghan, internaţionalii Gordon Milne, Peter Thompson, Gerry Byrne, Ian St John, Ron Yeats, ultimii doi, scoţieni. Dar şi West Ham United avea jucători de mare valoare: Bobby Moore, Martin Peters, Geoff Hurst – toţi trei campioni mondiali în 1966, Moore fiind şi căpitanul naţionalei. Mai trebuie menţionat că victoria de sâmbătă a „ciocănarilor” este abia a 4-a din istorie pe terenul celor de la FC Liverpool. În afară de victoria din 1963, celelalte două s-au înregistrat pe 4 septembrie 1954 (2-1) – dar atunci ambele echipe erau în liga secundă – şi pe 4 februarie 1928, scor 3-1.

Au trecut 33 de ani şi 5 luni

Crystal Palace nu a fost niciodată o forţă în fotbalul englez. A fost mai mereu a 5-a sau chiar a 6-a echipă a Londrei, după Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham şi Fulham. Victoria de sâmbătă pe terenul lui Chelsea este a 3-a din istoria întâlnirilor dintre cele două echipe: 47 de meciuri, 22 victorii Chelsea, 10 Crystal Palace, 15 egaluri (primul meci: 18 noiembrie 1906 în cupă, 7-1 Chelsea). Sunt foarte puţine meciuri între cele două, pentru că „Palace” a jucat multe sezoane în ligile inferioare. Ultima victorie pe terenul celor de la Chelsea s-a înregistrat pe 17 martie 1982, scor 2-1. De menţionat însă că atunci ambele echipe erau în liga secundă. La finalul campionatului Chelsea a promovat, iar Crystal Palace abia s-a salvat de la retrogradare. Pe 14 februarie 1976, Crystal Palace a învins cu 3-2 la Chelsea, meciul a contat pentru Cupa Angliei. În anul respectiv, Chelsea era în liga a II-a, iar Crystal Palace în liga a III-a.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.