×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:21
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Documentar
Două caractere frumoase
Alexandru Păcurar din Vadu Crișului, județul Bihor
Alexandru Păcurar din Vadu Crișului, județul Bihor

Pentru că o fotografie veche este un fragment de eternitate, răscoliți de frumusețea acestor documente, continuăm să publicăm fotografii vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române.

Publicăm în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate în aceste zile redacției noastre, la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Vă invităm să continuați să ne transmiteți fotografii vechi, scanate și expediate prin e-mail, care să conțină cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. Este un omagiu și un minunat fragment de istorie românească.

Regele Carol al II-lea și Vadu Crișului

Fotografia îl reprezintă pe Păcurar Alexandru din Vadu Crișului, județul Bihor, militar în garda Regelui Carol al II-lea (a fost făcută probabil în 1935). La 6 iunie 1930, Carol al II-lea a aterizat forțat la Vadu Crișului și, ca urmare a ospitalității dovedite cu această ocazie de către locuitori, în perioada 1930-1940 mai mulți tineri ai comunei Vadu Crișului au făcut parte din Garda regelui Carol.

Anul 1930 a adus un eveniment care și-a pus amprenta emoțională pentru multă vreme asupra localității Vadu Crișului. La 6 iunie, în urma pierderii unuia dintre rezervoarele avionului, a rămas în pană de carburant și a aterizat în marginea satului viitorul rege Carol al II‑lea, care venea spre București de la München, via Viena.

Sătenii s-au grăbit la fața locului și, de la distanță, au văzut un aeroplan în lanul de grâu al lui Dobo Mihai (Dubău) și, alături, trei oameni îmbrăcați în haine de piele. Pentru că mergea în fruntea grupului, notarul Brindaș a fost întâmpinat de unul din cei trei, care s-a recomandat a fi căpitanul Romeo Popescu. Acesta i-a spus că veneau de la Paris și că pe drum au pierdut unul din rezervoarele de 50 de litri de benzină, fiind siliți să aterizeze. Rugămintea lui era ca, împreună cu oamenii de față, să scoată avionul din lanul de grâu și să trimită pe cineva să facă rost de benzină. Apoi, notarul a fost prezentat principelui, care purta o pelerină lungă de piele, caschetă de pilot și mănuși mari. Viitorul suveran a mulțumit anticipat. A fost trimisă o căruță la Aleșd, să aducă benzina necesară. Pilotul francez a ținut să-l însoțească și el pe căruțaș.

Despăgubiri regale

După puțin timp, avionul a fost scos din lanul de grâu, dar nu pe drum, ci pe pășunea din apropiere. Căpitanul Romeo Popescu a dat o bancnotă de o mie de lei, să fie împărțită celor care au pus mâna la treabă. Brindaș a fost rugat apoi să trimită pe cineva să aducă principelui apă proaspătă. S-a dus Maria, fata lui Florian Mudura, care a adus din sat un ulcior cu apă din fântâna de la Cociodie. Fata a primit de la Romeo Popescu trei mărci de argint.

În jurul orei 18.30, dinspre Cluj a venit un avion militar ( POTEZ 25) care a aterizat în apropiere. Acest avion l-a luat pe principele Carol, care și-a continuat astfel drumul. Avionul francez a plecat de pe pășunea de la Vad în jurul orei 20.00. Înainte de a pleca, căpitanul Romeo Popescu i-a cerut notarului Brindaș să trimită o notă la Palatul Regal din București, cu datoriile pe care le aveau cei sosiți pe calea aerului: despăgubiri pentru călcarea lanului de grâu, transportul benzinei etc. Notarul i-a dat lui Dobo Mihai, proprietarul lanului de grâu, 2.000 de lei despăgubire, iar căruțașului i-a dat 500 de lei.

Mudura, într-un ansamblu statuar

Așa cum regele Carol al II-lea n-a uitat probabil niciodată primirea ce i s-a făcut la Vadu Crișului, și locuitorii din Vad au păstrat vreme îndelungată amintirea momentului. Între anii 1930 și 1940, reprezentanții lor au participat în fiecare an la manifestările de la București prilejuite de aniversarea revenirii în țară a lui Carol al II-lea. De fiecare dată, Maria Mudura îi oferea suveranului apă din ulciorul din care băuse atunci.

Ansamblul statuar Fântâna Mudura a fost realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide așezate de-o parte și de alta a aleii reprezintă țărănci din Muscel și Mehedinți, cu ulcioare pe cap. La capăt se afla statuia Mudura și o reprezintă pe Maria Mudura, fata care i-a oferit apă lui Carol al II-lea atunci când acesta a aterizat forțat în comuna Vadu Crișului din județul Bihor.

Statuia originală a Mudurei, realizată de sculptorul Constantin Baraschi în 1939 pentru ansamblul statuar Fântâna Mudurei, a fost descoperită în cimitirul Bellu, după ce timp de aproape 50 de ani s-a crezut că a fost distrusă.

La 8 iunie 1940, cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur de 42 g, cu diametrul de 41 mm, care o reprezintă pe fata care a adus apă regelui pe 6 iunie 1930, la Vadu Crișului.

Pe locul unde a aterizat avionul, s-a construit un obelisc vopsit în culorile naționale și aici se țineau parade în fiecare an, de ziua regelui… mai târziu, aici s-a construit o cazarmă militară, ale cărei clădiri mai există și astăzi.

Maria Mudura a a făcut parte din suita regală și s-a căsătorit la București (Amarghioalei)… După plecarea regelui s-a întors la Vadu Crișului.

În anul 1932, la propunerea administrației locale din Vadu Crișului, guvernul a aprobat schimbarea numelui așezării în VADUL LUI CAROL AL II-LEA, denumire ce va fi folosită în actele oficiale până în septembrie 1940. (Trimisă de Teodor Pop)

Maria Popescu, țăranca întreprinzătoare din Boteni

Popescu Maria, din comuna Boteni Muscel, născută Banu, la sfârșitul secolului al XIX-lea. A avut copii, un bărbat bolnav și câteva pogoane de pământ.

Și-a dorit o viață mai bună și copii școliți și a reușit, la început cu doi stupi, apoi cu o stupină. A cumpărat o mașină de tricotaj, după un timp a mai cumpărat una și și-a făcut atelier cu ucenice. La început, a tricotat singură; marfa o ducea în târgurile din țară cu o căruță cu coviltir, pe care tot ea o conducea. La 50 de ani, ca o alinare pentru drumurile făcute zile și nopți, prin frig, ploi sau arșiță, și-a cumpărat o trăsură frumoasă, neagră, cu care pleca în plimbare la Câmpulung Muscel.

Bunica a fost o femeie puternică, întreprinzătoare și curajoasă. A fost femeia excepțională din viața mea. Vă mulțumesc că mi-ați oferit ocazia să-i aduc un mic omagiu. (Trimisă de Adela Micu)

Familia Popescu Gheorghe și Maria, comuna Boteni, Argeș

Publicat Sâmbătă, 04 februarie 2017
2743
 | 6
 | 2
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
romanul
+3
Ma gandesc sa nu cumva sa spuneti ca si Carol II intra in randul caracterelor frunmoasa!, Carol II declarat de toata massmedia interbelica TATA si mama hotilor din Romania din cauza megaescrocheriilor puse la cale de el si acolitii. Este cumva un articol favorabil fostei familii regale, urmase a acelui escroc Carol II, doar liberalii vor readucerea urmasilor megaescrocului la conducerea Romaniei. Decat asta ... mai bine neo-comunistii din PSD care pot fi inlaturati de la putere PRIN VOT !.
Publicat Duminică, 05 februarie 2017
+Răspunde
Tudor
+5
Citesc și privesc fotografiile cu mare emoție și gândul mă duce la Cel de-acum pus în jilțul Regelui . Oare oamenii necajiți de astăzi , vor fi ei tot așa de ospitalieri și săritori să-l scoată din lanul de porumb ? Va fi El tot atât de GENEROS cu țăranii ? Multumesc Mariei și lui Gheorghe Popescu pentru Darul oferit .
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
Fotografiile bunicilor
Vara în valurile de la Lido
PublicatSâmbătă, 05 august 2017
Gangsteri de Rahova
PublicatSâmbătă, 29 iulie 2017
Identităţi interbelice
PublicatSâmbătă, 22 iulie 2017
„A căzut Guvernul! Trădare la partid!“
PublicatSâmbătă, 15 iulie 2017
O bere, cu băieții, la Șosea
PublicatSâmbătă, 01 iulie 2017
Stejarul lui Nicolae Grigorescu
PublicatDuminică, 25 iunie 2017
Fotografie de trecut războiul
PublicatSâmbătă, 24 iunie 2017
Cu umbreluța, la faraoni
PublicatSâmbătă, 17 iunie 2017
Un timp când lucrurile aveau sens
PublicatLuni, 05 iunie 2017
Ziua copiilor interbelici
PublicatJoi, 01 iunie 2017
Un selfie de 75 de ani
PublicatDuminică, 28 mai 2017
Patrioți de la mic la mare
PublicatDuminică, 21 mai 2017
Stil, cu geantă de crocodil
PublicatSâmbătă, 13 mai 2017
„Ia gogoașa, neamule!“
PublicatDuminică, 30 aprilie 2017
Fata cu părul lung
PublicatDuminică, 16 aprilie 2017
Peisagiu semiobscur al unui colț singuratec
PublicatSâmbătă, 15 aprilie 2017
Premiat cu 1 kg de halviță
PublicatSâmbătă, 08 aprilie 2017
Eleganță pe promenadă
PublicatDuminică, 02 aprilie 2017
„Te iubesc și-mi sare smalțul!“
PublicatSâmbătă, 01 aprilie 2017
Ginere de emigrant, în suita Reginei Maria
PublicatSâmbătă, 18 martie 2017
Declaraţie de iubire către Munţii Tatra
PublicatSâmbătă, 11 martie 2017
Eroul Emanoil Nicolescu
PublicatSâmbătă, 25 februarie 2017
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 22 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 30 minute