Două militante kurde au primit Premiul Zaharov

Președintele Parlamentului European Martin Schulz a onorat două luptătoare împotriva impunității, Nadia Murad Bassi și Lamia Adși Bașar, care s-au opus practicilor milițiilor teroriste ale Statului Islamic.

”Curajul pentru care sunt premiate aceste femei este de nedescris”, a afirmat joi la Strassbourg Schulz. Ele reprezintă vocea numeroșilor sacrificați în comerțul cu carne vie”, prin acțiunea lor de cerere a încetării atrocităților. Cele două reprezentante ale populației de kurzi din Irak s-au mobilizat pentru câștigarea demnității umane, libertatea de credință și identitatea individului precum și pentru dreptatea umană. Președintele liberalilor în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a susținut că femeile au dovedit un curaj deosebit în fața brutalității dezgustătoare. Deputatul din partea SPD (Partidul Socialist German) și membru în comisia pentru drepturile omului din acest organism a descris decernarea premiului celor două kurde ca pe o bubuitură făcută de un muzician într-o tobă, se afirmă în cotidianul Frankfurter Allgemeine.

Este în același timp un semn al solidarității Parlamentului European cu minoritățile defavorizate ale lumii. Nadia Murad Bassi și Lamia Adși Bașar au fost răpite de către ISIS și abuzate sexual. Murad a pierdut șase frați precum și mama. Adși Bașar a fost luată pentru practici sexuale împreună cu cele șase surori.

În plus a fost obligată să fabrice în orașul Mosul veste de detonare și bombe pentru atentate sinucigașe. Aceste lucruri s-au petrecut după ce ISIS i-a omorât tatăl și frații.

Distingerea celor două laureate se va materializa pe 14 decembrie la Strassbourg. În finală se mai calificaseră ziaristul Can Dündar și reprezentantul tătarilor crimeeni Mustafa Djemilev. Premiul este uneori decernat unor instituții și are valoarea de 50 000 euro. Anul trecut a obținut acest premiu Raif Badawi, un blogger din Arabia Saudită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.