Două portavioane în Golf. SUA îşi sporesc prezenţa în preajma Iranului

Pentagonul şi-a direcţionat discret trupele şi navele de luptă către Orientul Mijlociu, dupa ce comandantul Central Command, generalul James N. Mattis, a avertizat că are nevoie de mai multe trupe în proximitatea Iranului. „Se întâmplă destule în acea parte de lume cât să fie important să avem o prezenţă solidă”, a declarat un oficial al Pentagonului, scrie Los Angeles Times.

Pentagonul a trimis 15.000 de militari în Kuweit, adică două brigăzi de infanterie şi o unitate de elicoptere. Este o creştere semnificativă a forţelor din emirat, unde, timp de zece ani, nu a staţionat decât o mică unitate. O brigadă de aviaţie şi o altă unitate importantă se află în drum spre Kuweit. Departamentul Apărării mai decis ca în zonă să se afle două portavioane şi nu unul singur, USS John C. Stennis, care deserveşte Flota a V-a americană. În Marea Arabiei a sosit în această lună şi portavionul USS Carl Vinson. USS John C. Stennis urmează să se întoarcă în SUA, însă va fi înlocuit de USS Enterprise în ultima sa misiune, scrioe Los Angeles Times.

Comandantul armatei iraniene, generalul Ataollah Salehi, l-a avertizat pe comandantul portavionului John C. Stennis să nu se mai întoarcă în Golful Persic, după ce nava a tranzitat strâmtoarea Ormuz către Marea Arabiei, la finalul lunii decembrie.

În ciuda sporirii numărului de militari din regiune, prezenţa americană s-a redus substanţială după retragerea din Irak. Oficialii americani susţin că nu este vorba despre pregătirea unui război, ci crearea unei forţe de reacţie rapidă, în eventualitatea unei crize militare care să aibă drept punct de plecare presupusul program nuclear iranian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.