Două puteri nucleare tot mai aproape de starea de război

Tensiuni tot mai mari între două puteri nucleare, după ce armata indiană a lansat, pe 29 septembrie, tiruri de artilerie asupra părţii pakistaneze a provinciei Kashmir, iar armata pakistaneză a ripostat.

Schimburile de tiruri s-au prelungit pe parcurusl zilei de 30 septembrie. Iniţial a fost vorba despre o operaţiune fără precedent in Kashmir, cu “lovituri chirurgicale” ale armatei indiene împotriva poziţiilor “teroriştilor” din Pakistan.

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, “25 de comandouri de paraşutişti” indieni au trecut de linia de încetare a focului care separă provincia începând din 1972. Obiectivul a fost de “a pune capăt infiltrărilor care conduc la propagarea terorii în India”, aşa cum s-a întâmplat pe 18 septembrie la baza militară din Uri, unde 18 militari indieni au murit în timpul unui atac, scrie India Today.

Bilanţul “loviturilor chirurgicale” nu este limpede. Partea indiană arată că au fost lichidaţi “38 de terorişti şi 2 militari pakistanezi”, fără a oferi si bilanţul victimelor din propria tabără. Presa din Pakistan a negat iniţial această operaţiune a Indiei, dar apoi a afirmat că armata pakistaneză a ripostat şi că a ucis intre 8 si 14 militari indieni, iar “unul a fost prins”.

Ministrul indian de Externe a avut o poziţie foarte critică la adresa Pakistanului cu ocazia reuniunii Adunării Generale ONU, iar din aceasta perspectivă operaţiunea indiană nu este o mare supriză. “De doi ani, premierul Narendra Modi încearcă să-l convingă pe omologul pakistanez Nawaz Sharif că nu este bine să susţină terorismul”, scrie cotidianul indian The Indian Express. “Când terorismul devine politica unui stat, ţara care este victimă nu are prea multe opţiuni”. Atacul amintit de la Uri a fost picătura care a umplut paharul şi guvernul pakistanez “nu şi-a dat seama că în fruntea Indiei este un nou lider”, scrie Indian Express, făcând referire la premierul Narendra Modi.

“Dacă ar fi folosită bomba atomică”, ar muri imediat 21 de milioane de oameni, scrie The Hindustan Times, care citează un raport universitar din Statele Unite. De partea cealaltă, presa pakistaneză scrie că prin aceste “lovituri chirurgicale” India a creat un impas din care va trebui să iasă fără a da impresia că a capitulat.

Dincolo de disputa istorică din Kashmir, India şi Pakistanul sunt prinse într-un joc geostrategic care implică Iranul, China, Afganistanul şi Statele Unite. Oferind adăpost şi pregătire talibanilor, Pakistanul s-a indepartat mult de Afganistan şi de India, principalele victime ale reţelelor teroriste. În schimb, guvernul de la Islamabad a găsit deschidere la Beijing şi a acceptat ca Pakistanul să intre în marele proiect chinez al Drumului maritim al Mătăsii, prin care China ar dobândi ieşire la ocean mult mai aproape de Europa. Pe de altă parte, India a reuşit să ajungă la un acord istoric cu Iranul pentru a opera portul iranian Chabahar, foarte apropiat de graniţa cu Pakistanul şi de intrarea în Golful Persic. “Loviturile chirurgicale” ale Indiei şi riposta pakistaneză sunt ecourile unei bătălii economice cu o miză mare pentru cele două state, dar şi pentru China şi Iranul recent reintrat pe piaţa mondială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.