Două tinere din Nisa, suspectate că voiaua să comită un atentat

Două tinere radicalizate de 17 și, respectiv, 19 ani din Nisa, oraș care a fost scena unui atentat sângeros la mijlocul lunii iulie, au fost arestate și plasate în arestul poliției, în contextul unor suspiciuni că ar dori să comită un atac jihadist, relatează duminică AFP, citând surse judiciare franceze, potrivit Agerpres.

Ancheta, deschisă la 9 septembrie, a stabilit că acestea au fost în contact cu Rachid Kassim, un propagandist al grupării jihadiste Statul Islamic, care lansează cu regularitate apeluri la comiterea de atacuri prin e-mailul criptat Telegram din zona irakiano-siriană.

„Ele au recunoscut că au planificat o acțiune violentă, sub influența lui Rashid Kassim, înainte de a renunța”, a declarat o sursă apropiată anchetei.

În urma investigațiilor, poliția nu a reușit să găsească arme la domiciliul lor în Nisa, unde Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un tunisian de 31 de ani a intrat cu un camion frigorific într-o mulțime de oameni, făcând 86 de morți și 434 de răniți, la 14 iulie.

Minora de 17 ani, care nu s-a mai aflat până acum în vizorul serviciilor de informații, a admis că „viza mai mulți militari”, o țintă recurentă a Statului Islamic, potrivit unei surse apropiate anchetei. Ea a fost pusă sub acuzare la 17 septembrie, la Paris, pentru asociere teroristă criminală și plasată în detenție.

Cealaltă tânără, de 19 ani, era cunoscută în schimb serviciilor de securitate, ea figurând în ancheta asupra filierei jihadiste din Nisa, organizată de Omar Diabym, considerat unul dintre primii recrutori de combatanți francezi. Încă de la vârsta de 17 ani, aceasta intenționa să plece în Irak sau Siria.

Inculpată la 21 noiembrie 2014, ea a fost plasată sub control judiciar, cu obligația de a se prezenta la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa. Această măsură a fost ridicată însă în cadrul noii anchete, fiind plasată în detenție provizorie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.