Două vaccinuri anticancer elimină tumorile

Vaccinurile împotriva cancerului – care ar putea ajuta pacienții să lupte cu boala prin „programarea“ fiecărui sistem imunitar să atace celulele canceroase – și-au demonstrat eficiența în două noi studii, potrivit livescience.com.

Cercetătorii au folosit vaccinuri experimentale împotriva cancerului pentru a trata pacienții care sufereau de cancer de piele în stadii avansate. În ambele studii, tumorile au dispărut complet la mai mult de jumătate dintre bolnavi după ce li s-au făcut vaccinurile. Celorlalți pacienți li s-a administrat un alt fel de tratament care țintea creșterea sistemului imunitar al fiecărui individ pentru a lupta cu cancerul și, în unele cazuri, și aceste tumori au dispărut. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri similare și în cazul altor tipuri de cancer, inclusiv un tip de cancer la creier numit glioblastom, de rinichi, de sânge și ovarian, potrivit dr. Catherine Wu, cercetător la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, care a condus unul dintre studii. „Multe alte tipuri de cancer ar putea fi tratate cu astfel de vaccinuri“, afirmă Wu. Ideal ar fi ca orice tratament care țintește celulele canceroase să le cruțe pe cele sănătoase. În ceea ce privește vaccinul, oamenii de știință vor să dezvolte unele care să ajute sistemul imunitar să recunoască acele celule care sunt bolnave, pornind activarea sistemului de a-și trimite „războinicii“, inclusiv celulele T, dar și altele, pentru a identifica și elimina cancerul.

Rezultate neașteptate

În noile studii, două echipe de cercetători au folosit diferite tipuri de vaccin pentru a ataca melanomul. Într-unul dintre studii, Wu și echipa ei au vaccinat șase pacienți cărora li s-a îndepărtat în prealabil tumora în urma unei operații. Vaccinul pe care l-au folosit a fost personalizat pentru fiecare pacient. Cercetătorii au analizat ADN-ul celulelor canceroase, dar și al celor sănătoase, de la fiecare persoană pentru a identifica mutațiile specifice tumorii și neoantigenii asociați ei. Cercetătorii au folosit apoi modele create pe calculator pentru a desemna ce neoantigeni ar putea fi cei mai buni pentru ca sistemul imunitar să-i recunoască. Oamenii de știință le-au făcut apoi pacienților vaccinuri cu peste 20 de neoantigeni specifici fiecărui tip de cancer de la fiecare pacient. Rezultatele au fost excelente: patru pacienți nu au mai prezentat niciun semn de cancer după 25 de luni. La alți doi pacienți, care aveau un fel de melanom progresiv și primiseră și alt tip de tratament, tumorile au dispărut.

Speranțe pentru bolnavi

Într-un alt studiu, dr. Ugur Shahin, de la Centrul Medical Universitar din Mainz, Germania, și colegii săi au analizat tipurile de cancer de la 13 pacienți și au ales peste 10 mutații la fiecare persoană pentru a crea vaccinuri potrivite pentru fiecare. Echipa de cercetători a descoperit că vaccinurile au creat răspunsuri de imunitate la toți pacienții. La 8 din 13 bolnavi, tumorile au dispărut în 23 de luni. La ceilalți cinci, tumorile au recidivat. Într-un singur caz, tumoarea a regresat după un alt tratament.

Wu și colegii săi au observat că reacții adverse care ar putea avea legătură cu tratamentul au fost simptome de răceală, reacții la locul injectării, eczeme și oboseală. Shain și echipa sa nu au observat reacții adverse serioase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.