Două zile de… simțire

Doar până duminică mai este deschisă la Eastwards Prospectus expoziția „Seeing Ourselves Sensing“. Zece artiști internaționali care au expus în galeria din str. Plantelor 50 în cei trei ani care au trecut de la deschiderea spațiului prezintă lucrări pe ambele etaje ale galeriei.

Una dintre cele importante voci din arta contemporană franceză, Tania Mouraud, este prezentă cu instalația video „Once Upon a Time“, care a mai fost proiectată, printre altele, pe exteriorul Primăriei din Toronto, în timpul Nuit Blanche 2012. Inspirată de basmele Fraților Grimm, artista a mers în inima pădurilor boreale din Canada, dar și în păduri din Franța, pentru a filma defrișările și diferitele utilaje din industria forestieră care îi aminteau de creaturi mitice precum căpcăunii.

La finalul lunii trecute, Tania Mouraud a venit la București pentru a lansa un catalog și a sta de vorbă cu publicul de la Prospectus. Fie că a lucrat cu imaginea, fie cu limbajul, în cariera pe care a început-o în anii ’60, artista a stabilit un accent tot mai intens pe investigarea relației dintre artă și problemele sociale. „Când mi-au dat un asistent pentru a filma în Canada, abia am putut să folosesc 16 secunde din materialul filmat. Am nevoie să fiu eu la cameră, să simt ce se întâmplă în fața mea și să surprind ceea ce mă interesează, și nu am cum să atrag atenția cuiva care ar filma în locul meu“, povestea Mouraud.

Alături de lucrarea franțuzoaicei pot fi văzute lucrări de Răzvan Anton, Ștefania Becheanu, Pavel Brăila, Karolina Breguła, Radu Cioca, Ištvan Išt Huzjan, Damir Oko, Marilena Preda Sânc și Mircea Stănescu, care explorează diverse medii, de la video, sunet și instalație, la sculptură, desen și colaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.