DOVADA că DNA stă pe un butoi cu pulbere

„Aspecte extrem de grave constatate în activitatea Direcției Naționale Anticorupție”. Vă sună cunoscut? Nu, nu este acuzația pe care o aduce un „infractor” din politică Laurei Codruța Kovesi, ci aparține chiar unor procurori anticorupție!

Este ceea ce acuză procurorii Doru Țuluș, Mihaela Iorga Moraru și Nicolae Marin în plângerea pe care au depus-o la Inspecția Judiciară împotriva conducerii DNA.

Documentul confirmă că sesizarea vizează dosarul constituit la DNA ca urmare a apariției înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi din ședința cu subordonații săi. Cei trei procurori anticorupție reclamă în sesizarea lor „aspecte extrem de grave” și umilințe la care ar fi fost supuși în legătură cu acest dosar. Magistrații povestesc că de la anumiți procurori au fost ridicate reportofoane și că lor li s-a cerut efectuarea testului poligraf – lucru pe care l-au considerat umilitor – și descriu totodată modul în care s-a desfășurat această anchetă internă. „Audierea nu a vizat niciun moment existența elementelor constitutive ale infracțiunii, respectiv informațiile nepublice care s-ar fi discutat în această ședință și care ar fi fost utilizate în orice mod, direct sau indirect de către cel care a făcut înregistrarea sau la care ar fi permis accesul unor persoane neautorizate, ci exclusiv identificarea persoanei care ar fi înregistrat această ședință. (…) Este evidentă exercitarea cu rea credință a atribuțiilor în ceea ce privește instrumentarea acestui dosar, scopul acestei anchete fiind în mod cert acela de a decribiliza procurorii și de a crea suspiciuni asupra unor procurori mai vechi din Direcția Națională Anticorupție de la care mass-media a susținut că ar proveni aceste informații”, acuză cei trei magistrați în plângere.

Aceștia recalmă amestecul Laurei Codruța Kovesi în activitatea procurorului de caz și spun că șefa DNA i-ar fi numit „infractori”, „bârfitori” și „lași” pe procurorii care ar fi criticat activitatea instituției. Magistraţii spun că pe 20 iunie au primit un e-mail, pe adresele de serviciu din partea lui Kovesi, în care aceasta ar fi spus că sunt suspecţi în dosar „el” şi o „ea”, descriși ca „infractori” care trebuie „pedepsiţi”.

„În condițiile în care Inspecția Judiciară a fost sesizată cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu înregistrările difuzate în media, deschiderea unui dosar penal pentru această faptă și implicarea în mod direct a conducerii instituției în această anchetă constituie un factor de presiune asupra procurorilor și poate fi apreciată ca un factor de intimidare a acestora. (…) Practic sunt compromiși procurorii și este sacrificată imaginea justiției pentru un interes personal. (…) Repartizarea acestui dosar penal de către o persoană direct interesată raportat la subiectul înregistrărilor difuzate, domnului procuror şef Marius Iacob a avut ca unic scop asigurarea întregului control asupra dosarului penal doamnei procuror şef DNA, singura îndreptăţită să soluţioneze orice plângere împotriva actelor de urmărire penală”, reclamă Țuluș, Moraru și Marin.

Sesizarea la Inspecția Judiciară împotriva conducerii DNA arată că aceasta a fost înregistrată pe 26 iunie. Ulterior, pe 29 iunie, Kovesi a cerut revocarea lui Doru Țuluș și a Mihaelei Moraru din funcții, decizie care a trezit suspiciuni privind o răzbunare a șefei DNA.

Plângerea celor trei procurori adresată Inspecției Judiciare

(sursa: Facebook Sorina Matei, preluare luju.ro)

Reacții la sesizarea procurorilor

Comentând sesizarea, jurnalista Sorina Matei consideră că Laura Codruța Kovesi nu mai poate rămâne șefa DNA.

„Doamna Kovesi a trimis pe mailul procurorilor mesaje prin care amenința și înjura subordonaţii, fără probe, pe fapte imaginare. I-a făcut „infractori”, „barfitori” și „lași”. I-a citat la 10.32 să se prezinte la 10.30 la poligraf. Asta face, cu probe, șefa DNA care n-a instrumentat niciun dosar. Cele mai bune dosarele DNA sunt instrumentate de acesti oameni pe care îi ameninţă doamna Kovesi, care aceeasi doamna Kovesi a apărut pe nişte înregistrări în care interfera ilegal în speţe. Doamna Kovesi nu mai poate rămâne şefa DNA”, a scris Matei pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.