Dovada că Stelian Tănase a fost executat politic

Şefa TVR a avut o întâlnire informală cu conducerea Camerei Deputaţilor. Problemele ridicate şi propunerile de salvare a TVR sunt identice cu cele din timpul lui Tănase. Datoriile TVR se pot şterge acum, spune fostul ministru de Finanţe.

Aceleaşi “revendicări” ca pe timpul lui Tănase

Miercuri, directorul interimar al TVR, Irina Radu, a avut o întâlnire la Palatul Parlamentului cu membrii BP ai Camerei Deputaţilor, întâlnire la care au fost prezenţi şi Viorel Ştefan (preşedintele comisiei pentru buget) şi Gifel Ştirbu (preşedintele Comisiei de cultură). După discuţiile purtate în spatele uşilor închise, Irina Radu a declarat ce a solicitat. “Am încercat să lămurim situaţia în care se află TVR-ul, o situaţie mai complicată ca niciodată. Am răspuns la toate întrebările adresate şi ni s-a solicitat un plan. Pentru noi a fost puţin ciudat să se aştepte un plan şi fără să se modifice legea. Părerea mea personală este că orice plan fără modificări radicale de lege şi chiar de valoare a taxei tv ar fi o păcăleală. Dacă ar creşte taxa cu foarte puţin… Înseamnă că ne minţim în continuare. Adică nu putem să ne minţim. Nu poate nimeni să vină să ne zică Nu mai cereţi. Ba cerem şi, dacă nu se doreşte televiziune publică nu va mai exista. Vom fi una din ţările UE fără televiziune publică. Cineva trebuie să se hotărască România are sau nu are nevoie de televiziune publică sau o televiziune publică puternică, adică 20 la sută share sau o televiziune care abia respiră. Nu se intră dintr-o dată în blocaj. Dar în momentul în care ajungi să plăteşti doar salarii şi să nu mai ai producţie, de ce exişti? O televiziune trebuie să existe pentru publicul ei. Dacă ai doar bani de salarii şi în rest plăteşti datorii din urmă, ce să dai la tv? Doar o lege modificată şi o schimbare a taxei poate schimba lucrurile. Chiar dacă s-ar şterge datoriile nu se poate funcţiona normal şi performant la nivelul acesta al abonamentului”.

Teodorovici spune că se pot şterge datoriile TVR, dar el nu a făcut-o

Dacă ne uităm la afirmaţiile şefei TVR, nu putem să nu observăm că exact aceleaşi probleme le ridica şi fostul director general. Stelian Tănase: o lege nouă, o majorare a taxei tv, eventual ştergerea datoriilor. Şi Tănase arăta – cum a făcut-o Irina Radu acum – că există pericolul ca postul public nu mai poată funcţiona. Concret, oricine ar fi la şefia TVR, gestionarea postului public este imposibilă în condiţiile actuale. Şi atunci de ce a fost nevoie să fie mazilit Tănase? Se confirmă astfel că a fost o execuţie politică, ex şeful TVR nefiind pe placul lui Victor Ponta, şi pe ultima sută de metri nici pe placul lui Gabriel Oprea. Şi acest lucru a reieşit şi dintr-o afirmaţie făcută de secretarul BP, Nicolae Mircovici. Acesta a trebuit să explice prezenţa la întâlnire a lui Eugen Teodorovici. “Domnul Teodorovici a venit în calitate de fost ministru de Finanţe. A arătat ce demersuri a făcut televiziunea până acum şi care ar fi demersurile legale pe care poate să le facă în continuare, confirmând că Ministerul de Finanţe poate face o notă de fundamentare în cazul în care se pune problema unei ştergeri de datorii, prin notificarea prealabilă a UE, pentru a nu apărea ca o finanţare nelegală de către stat a unei societăţi comerciale”. Faptul că Teodorovici cât a fost ministru nu a procedat aşa cum dă sfaturi acum confirmă că nu a existat niciun interes să se rezolve problemele TVR atât timp cât era Stelian Tănase acolo. Şi Teodorovici a primit o documentaţie completă privind absolut toate problemele din TVR.

CA al TVR va fi numit tot pe legea veche

O altă declaraţie a lui Nicolae Mircovici denotă că TVR nu va fi depolitizat. “Ideea principală pe care a reţinut-o Camera este aceea că într-un timp cât mai scurt trebuie începută procedura pentru numirea consiliului de administraţie al TVR şi a directorului general al TVR, datorită faptului că un consiliu interimar are nişte limitări care nu poate să rezolve problema. Parlamentul aprobă un consiliu de administraţie. De aici încolo, consiliul de administraţie respectiv, ca la orice societate comercială, răspunde de programul de măsuri care şi-l face, de planul de măsuri, de buget, de toate celelalte. Deci Parlamentul nu face altceva decât să numească acest consiliu de administraţie. Deci din punctul nostru de vedere se vor demara urgent procedurile şi în două-trei săptămâni se poate numi consiliul de administraţie”. Concret se va vota noul CA tot pe legea veche, care permite partidelor politice să-şi numească oameni în conducerea TVR. În cele 6 luni cât poate dura o conducere interimară se putea cel puţin să se amendeze legea actuală la capitolul CA. În plus, la Parlament se află în sertar un proiect al PNL care priveşte depolitizarea TVR şi mai este şi proiectul amplu lăsat de Stelian Tănase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.