Dovada implicării BOR în campania lui Victor Ponta (VIDEO)

Părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Teghea (Satu Mare) i-a îndemnat pe enoriaşi să voteze cu Victor Ponta, deşi, oficial, Biserica Ortodoxă din România şi slujitorii ei nu au voie să se implice în campania electorală. Îndemnul a fost precedat de unul similar, făcut de superiorul ierarhic al preotului, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi a venit la câteva zile după ce liderul PSD din Satu Mare, Mircea Govor, a fost înregistrat spunând că a aranjat lucrurile „cu toţi popii din judeţ”.

Părintele Sebastian: „Să votăm cu Victor Ponta”

Părintele Sebastian a ales sărbătoarea hramului bisericii din Moftinu Mic din judeţul Satu Mare pentru a transmite mesajul politic. La finalul predicii, la care au asistat mai mulţi preoţi şi peste o sută de enorioaşi, între care se afla şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor (PSD), faţa bisericească a spus:

„Trebuie să învăţăm că în sufletul unui ortodox nu trebuie să existe vicleșug. Ortodoxia nu stă la masă cu viclenia, de aceea să încercăm să ne unim, să fim frați, iar duminică, când vor fi alegeri, ne îndeamnă pe noi pe toți oamenii care sunt creștini și ortodocşi să mergem să dăm un vot pentru țara noastră. Este în jurul nostru si vicepreședintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care și el este ortodox și el este împreună cu noi și ne îndeamna să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta căci el poate să ne unească, să ne ajute să ne ducem viața noastră pe calea desăvarșirii”, a spus preotul.

Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanu: „Viitorul preşedinte să fie un credincios ortodox”

La rândul lui, superiorul ierarhic al părintelui Sebastian, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, cel care ar fi trebuit să-l dojenească pe preotul care a făcut politică de la altar, a venit el însuşi în întâmpinarea solicitării făcute de Mircea Govor. Aflat sâmbătă la Corund, unde a sfinţit lucrările de renovare a bisericii din localitate, PS Iustin Sigheteanu, i-a îndemnat pe credincioşii din judeţele Satu Mare şi Maramureş să voteze cu responsabilitate candidatul „poporului român”.

„Viitorul preşedinte al României trebuie să fie un credincios ortodox, care îşi face semnul Sfintei Cruci”, a spus Iustin Sigheteanu, făcându-şi cruce.

„Toţi preoţii, după ce termină slujba în biserici, să se prezinte la vot în fruntea credincioşilor din parohia fiecăruia. În funcţie de câţi mergem duminică la vot, atâta vom primi din partea Guvernului”, i-a mai îndemnat episcopul pe slujitorii Bisericii.

Mircea Govor (PSD): „Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii”

Acţiunile feţelor bisericeşti din nordul ţării au fost cerute în mod expres de liderul PSD Satu Mare, Mircea Govor, care este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. El a fost înregistrat cu câteva zile înainte ameninţându-i cu destituirea pe toţi şefii din judeţ care au fost numiţi politic dacă nu se implică în turul al doilea al alegerilor. În înregistrare, Mircea Govor se laudă că a rezolvat problema şi cu preoţii din judeţ, cu care are o relaţie foarte bună.

Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii. Exact cum vorbesc cu voi, aşa am vorbit şi cu ei şi am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşa nu mai veniţi. Le-am spus verde în ochi. S-a terminat.Fraţilor, NU, la revedere, şi i-am spus la preasfinţit, a spus presfinţitul trimiţi în fiecare localitate, în fiecare biserică un om, ăla să trimită SMS şi-n localitatea la care n-o spus să votezi cu Ponta să nu-l văd. Dar nu se mai poate. Nu se mai poate.Deci preasfinţitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (…)

Şi încă ceva, la toţi popii dacă pierdem toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă la mama dracului, nu mă interesează. Deci s-o terminat. Deci de-acum înainte intru până mă duc la…. Păi da ce suntem noi, mă, casă de binefacere, suntem proşti? Nu mai suntem proşti, am fost destul”, a spus şeful PSD Satu Mare în stenogramele publicate de ziarul Gândul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.