Dr. Dana Safta: „Este umilitor modul în care societatea îi poziţionează pe medici”

Directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, dr. Dana Safta, comentează pentru cititorii Cotidianului, decizia prin care ÎCCJ îi asimilează pe medici cu funcţionarii publici. Dr. Safta consideră că este umilitor modul în care societatea îi poziţionează pe medici şi că, cel mai probabil, va continua exodul medicilor români.

„Desconsiderarea şi îngrădirea medicului va duce la mizerie maximă în sistem”, spune dr. Dana Safta, care participă astfel la dezbaterea pornită de Cotidianul.

Dr. Dana Safta: „Desconsiderarea şi îngrădirea medicului va duce la mizerie maximă în sistem”

  • Potrivit Legii spitalelor, medicul angajat în spital nu poate fi funcţionar public. Urmare a deciziei ÎCCJ, însă, o meserie liberală devine constrânsă, în condiţiile actuale de nemotivare, respect şi limitare de exercitare a profesiei.
  • Timpul de lucru al medicului este de 7 ore /zi. Medicul de spital munceşte necondiţionat până la rezolvarea actului terapeutic. Niciodată nu se plătesc orele petrecute peste program, stressul şi gradul de dificultate în care foarte mulţi lucrează!
  • Este umilitor modul în care societatea îi poziţionează pe medici.
  • Prin decizia ÎCCJ, cumulul de prestări de servicii medicale, public-privat, a devenit practic imposibil pentru cei cu funcţii (şefi de secţii, universitari – şefi de clinici, de departament etc.).
  • Salarizarea medicului de spital din România este mult sub nivelul muncii prestate şi al riscului, precum şi al posibilităţii unui trai decent, în concordanţă cu pregatirea profesională.
  • Desconsiderarea şi îngrădirea medicului va duce la mizerie maximă în sistem.

„Va continua exodul medicilor”

  • Va continua exodul medicilor, ce se formează în România, se specializează şi apoi caută să plece oriunde afară din ţară. Rezultatul: medici puţini, specialităţi descoperite, toţi indicatorii de performanţă în scădere continuă.
  • Vom ajunge să avem echipamente performante pe care nu va lucra nimeni!
„Un sistem de sănătate cu resurse financiare mici este pur şi simplu imposibil”
  • Este iluzoriu să sperăm acum că sistemul se va reorganiza în scurt timp, astfel încât atât pacientul cât şi medicul să funcţioneze deplin sănătoşi şi mulţumiţi.
  • Relaţia între prestatorul şi beneficiarul de servicii medicale are la baza un complex de măsuri ce se încearcă de peste 20 ani.
  • Un sistem de sănătate cu resurse financiare mici este pur şi simplu imposibil.
  • Costurile sunt foarte mari pentru infrastructură, echipamente, formare de personal etc. Pacientul are nevoie de sanatate, el plateste pentru asta si asteptarile lui sunt in consecinta.
  • Societatea noastra este bolnavă, neinstruită. Programele de prevenţie şi profilaxie sunt insuficiente.
  • Reorganizarea sistemului sanitar românesc trebuie făcută după un program bine definit, suţinut financiar, cu cointeresarea părţilor şi decizie comună.
  • Şi, ce este cel mai important, ele trebuie să aibă continuitate, indiferent de politicul in schimbare.
  • Bolile sunt aceleaşi . Ele au rezolvare terapeutica prestată de medici şi personal medical.
  • Nivelul de viaţă este susţinut de sănătate şi de modul în care îi respectăm pe pacienţi şi pe lucrătorii din sănătate.

Dr. Dana Safta, doctor în ştiiţe medicale, este director medical la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti. Are o experienţă importantă în chirurgia endoscopică naso-sinusală (experienţă de peste 15 ani), intervenţii chirurgicale cu grad diferit de dificultate, chirurgie de urgenţă ORL. A efectuat numeroase cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate.

Plecând de la decizia ÎCCJ privind asimilarea medicilor din spitalele de stat cu funcţionarii publici, Cotidianul a lansat o dezbatere publică despre urmările acestei decizii, statutul cuvenit medicilor şi modul în care statul trebuie să reglementeze sistemul de sănătate publică din România. Paginile Cotidianului sunt deschise pentru personalităţile din lumea medicinei româneşti, pentru toţi cei care au ceva de spus în legătură cu acest subiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.