„Dragă Nicuşor, discursul tău…”

USR își alege sâmbătă o nouă conducere, în cadrul primului său congres național, care are loc la Cluj-Napoca, în perioada 12- 14 mai.

Cu acest prilej, Nicușor Dan a declarat, în fața membrilor Congresului partidului, că a ales platforma „USR schimbă România” pentru că miza este aceea de a aduce România la normalitate.

„Candidez cu o platformă pe care am numit-o ‘USR schimbă România’, pentru că miza noastră este să luptăm împreună să aducem România la normalitate. Acesta este motivul pentru care fiecare dintre noi a intrat în politică”, a spus Nicușor Dan.

De asemenea, acesta a reiterat obiectivul USR, acela de a deveni al doilea partid din ţară în perspectiva alegerilor din 2020, vizând un scor bun la parlamentare astfel încât să poată face propunerea de premier.

„Este foarte mult de muncă și putem să realizăm dacă muncim împreună”, a subliniat Nicușor Dan.

În context, el a ridicat „două probleme” în discursul său de prezentare a candidaturii pentru un nou mandat de președinte al USR.

„O problemă este acest conflict intern între progresiști și conservatori. A fost un acord pe care l-am avut la începutul formării acestui partid, a fost un acord implicit pentru fiecare dintre noi, când am intrat în USR, că acest partid acceptă pluralitatea ideologică. Din păcate, constat că se consumă o cantitate uriașă de energie în dezbaterea aceasta între progresiști și conservatori și, mai rău, văd colegi cu o atitudine extremistă sau cel puțin de neacceptare a punctului de vedere al celuilalt”, a susținut Nicușor Dan.

O altă problemă o reprezintă, în opinia sa, „mitologia” existentă și în USR. „A doua problemă e și mai gravă. E vorba de încrederea în noi înșine. (…) Atitudinea unor colegi față de mine m-a descumpănit. (…) S-a creat o mitologie în interiorul USR în care unii vor democratizarea și alții, printre care și eu, nu vor; unii vor dezbatere și alții, printre care și eu, nu vor dezbatere. (…) Sunt consternat de faptul că sunt colegi de-ai noștri care cred în mitologia asta. (…) Sunt mâhnit de faptul că, atunci când lucrurile astea apar, oamenii nu adresează întrebări pe față. (…) Am văzut foarte mulți colegi care au spus că nu pentru asta au intrat în USR, că nu mai găsesc sprijinul colegial pe care l-au găsit când au intrat. (…) Vă invit să nu uităm pentru ce ne-am reunit, vă invit să ne aducem aminte de solidaritatea din campania electorală. (…) Avem o responsabilitate pentru oamenii care ne-au votat. Am trezit speranțe în oamenii aceștia și trebuie să fim la înălțimea acestor speranțe”, a subliniat Nicușor Dan.

Pentru funcția de președinte al USR și-au depus candidaturile Nicușor Dan, Emanuel Ungureanu, Șerban Marinescu și Cornelia-Florina German.

„Discursul tău nu m-a inspirat deloc, dragă Nicuşor”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, a declarat, la rândul său, în prezentarea sa în fața Congresului, că toți cei din partid trebuie să aibă capacitatea de a-i atrage pe alții mai buni decât ei și de a le ceda locul.

„Este timpul pentru auto-perfecție. Toți suntem niște foști. (…) E bine să ne dăm seama până unde putem merge și să avem această capacitate extraordinară să îi capacităm pe oamenii mai buni decât noi ca să ne ia locul”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

În context, el a criticat schimbarea atitudinii USR față de Dacian Cioloș.

„Sunt atâția Dacian Cioloș pe care noi ar trebui să îi lăsăm să intre la noi în partid și să avem această capacitate și maturitate să le lăsăm locul”, a punctat deputatul USR.

El s-a arătat nemulțumit și de discursul actualului președinte al USR, Nicușor Dan.

„Dragă Nicușor, acest partid are nevoie ca de aer de un lider care să împace. Discursul tău nu m-a inspirat deloc. Sper că, dacă vei fi în continuare președinte, să te întâlnești — și te rog în fața tuturor — cu cei pe care nu i-ai nominalizat și să faci bine acestui partid. Și dacă vei mai fi președinte, și dacă nu”, i-a spus Emanuel Ungureanu lui Nicușor Dan, mergând chiar în fața actualului lider al USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.