„Dragă Ucraină, te rog să nu te împuști singură în picior”

În plin război cu separatiștii ruși din Est, guvernul de la Kiev a luat o serie de măsuri legislative necesare în procesul de modernizare a statului (legea de combatere a corupției, finanțarea economiei și combaterea oligarhilor).

Dar Rada Supremă (Parlamentul Național) este pe punctul de a anula aceste eforturi prin adoptarea unei legi controversate de recunoaștere a unor organizații naționaliste, fasciste și chiar socialiste implicate în Holocaust, se arată într-o analiză a lui Josh Cohen pentru ediția americane a Foreign Policy, citată de paginaderusia.ro.

Potrivit jurnalistului american, legea adoptată de către deputații Radei Supreme prevede că cei care ”prezintă public o atitudine lipsită de respect” față de aceste organizații sau ”neagă legitimitatea acestora în lupta pentru independența Ucrainei” vor fi urmăriţi penal.

Cele mai multe dintre aceste organizații cu caracter extremist sunt inofensive, dar, dintre acestea, Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN) și Armata Ucraineană (UPA) au fost implicate în Holocaust și în procesul de purificare etnică a polonezilor din vestul Ucrainei, în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. Organizația Naționaliștilor Ucraineni a fost fondată în anul 1929, cu scopul de a obține independența Ucrainei și implicit de a lupta contra ocupației Rusiei Sovietice. Cea mai mare parte din conducerea acestei organizații s-a aflat în Germania Nazistă, îmbrățișând ideea conturării unei națiuni pure ucrainene. ”Ucrainenii sunt cei care sunt de sânge și de os din oasele noastre și din sângele nostru” a fost deviza acestui grup extremist. În acest sens, Cohen mai punctează în analiza sa implicarea OUN în pogromul împotriva evreilor din Lvov din vara anului 1941, când au ucis 5000 de oameni pentru vina de a fi fost evrei. În 1943, liderii OUN s-au pliat pe lupta de eliberare a Ucrainei alături de un grup de gherilă (UPA) și totodată au epurat etnic comunitatea poloneză din vestul țării.

Rada Supremă sabotează imaginea externă a guvernului ucrainean

Deși președintele Petro Poroșenko nu a semnat încă proiectul legii asumate de Rada Supremă, Occidentul este obligat să-l îndemne să-l respingă întrucât complică în plan extern eforturile Kievului de modernizare a țării. La rândul său, jurnalistul Josh Cohen este de părere că legea adoptată de parlamentarii ucraineni prin intermediul căreia organizații extremiste implicate în Holocaust în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt recunoscute oficial drept eliberatoare ale statului ucrainean trebuie să sporească presiunile Occidentului pentru recredibilizarea Kievului.

În acest context, Centrul Simon Wiesenthal a condamnat noua lege, declarând că aliații Ucrainei se simt jigniți de atitudinea Radei Supreme. De asemenea, editorul Foreign Policy este de părere că legea recunoștiinței adoptată de Rada Supremă vine în sprijinul Kremlinului și implicit al teroriștilor din Est, care sunt promotorii ideii că oficialitățile de la Kiev sunt tributare fascismului și neo-fascismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.