Dragnea, avertisment pentru Cioloș și o urecheală pentru Zegrean

PSD se opune „cu fermitate” modificării legilor electorale prin ordonanță de urgență, cu doar 4 luni înaintea alegerilor, punct de vedere care i-a fost transmis premierului Dacian Cioloș, anunță liderul partidului Liviu Dragnea, după ce liberalii i-au solicitat primului-ministru să emită o ordonanță prin care primarii să poată fi aleși în două tururi.

„În ciuda presiunilor din partea PNL, Guvernul are datoria să rămână consecvent mandatului pe care l-a primit din partea Parlamentului și să se abțină de la inițiative care nu sunt cuprinse în programul de guvernare. Legislația electorală se poate modifica doar printr-o lege și nu printr-o ordonanță de urgență, cu atât mai puțin de către un guvern tehnocrat, aceasta fiind o temă eminamente politică. În plus, din punct de vedere procedural nu există niciun argument care să justifice urgența unui astfel de demers, la doar câteva luni după adoptarea legii electorale, cu o largă majoritate, în baza unui proiect elaborat de o comisie specială a Parlamentului”, spune Dragnea, într-un comunicat transmis joi de PSD.

„De altfel, Partidul Național Liberal a fost reprezentat în Comisia de cod electoral, deținând chiar președinția comisiei, prin intermediul deputatului Mihai Voicu. Proiectul de lege propus de Comisie a fost votat inclusiv de reprezentații PNL, promulgat de președinte și nimeni nu l-a atacat la Curtea Constituțională. O astfel de abordare, potrivit căreia o lege de o asemenea importanță poate fi modificată în funcție de interesele de moment ale unui partid, pune practic între paranteze ideea de democrație”, crede Liviu Dragnea.

Liderul PSD îl mustră totodată pe președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care a declarat, miercuri, că Legea fundamentală nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte.

„Total inoportună considerăm că este, în acest context, declarația Președintelui Augustin Zegrean, care poate fi interpretată drept o viză de constituționalitate acordată în avans unui astfel de demers. Dincolo de faptul că unui judecător nu îi este permis, în general, să se pronunțe asupra unor cauze aflate pe rol sau care ar putea să ajungă pe rol, în cazul acesta particular intervenția dlui Zegrean vădește și partizanat politic, ceea ce este la fel de reprobabil. Datoria domniei sale este să se pronunțe, în plenul Curții, pe probleme de constituționalitate și în niciun caz asupra oportunității politice sau a caracterului democratic al unor inițiative legislative. Decizia Curții Constituționale nr. 51/2012 preia cât se poate de explicit recomandarea Comisiei de la Veneția care, în „Codul bunelor practici în materie electorală” prevede că ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin – ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. De altfel, inclusiv co-președinta PNL Alina Gorghiu făcea anul trecut presiuni pentru ca legea electorală să fie adoptată în timp util, ca să nu intrăm „în acel an dinaintea alegerilor parlamentare în care nu ai voie să mai modifici legislația electorală”, precizează Liviu Dragnea.

Liberalii i-au cerut premierului Dacian Cioloş la începutul săptămânii să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legii electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

În replică, premierul le-a transmis liberalilor că nu crede că e democratic să modifice un guvern prin ordonanță de urgență o lege politică.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, la rândul său miercuri, că Legea fundamentală nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte, iar restul ţine de decizia politică.

„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească”, a declarat Zegrean, întrebat de ziarişti în legătură cu refuzul Guvernului de a da curs solicitării PNL privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru revenirea la două tururi de scrutin în cazul alegerii primarilor.

Întrebat dacă este democratic ca legea să fie modificată de un guvern tehnocrat, prin ordonanţă de urgenţă, Zegrean a răspuns: „Din câte ştiu eu, în România s-au adoptat o mie de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici, nu?”.

El a adăugat că tot ce poate spune este că „trebuie să se respecte Constituţia atunci când să dă ordonanţă de urgenţă”.

Întrebat dacă ar fi democratic ca legea să fie modificată cu cinci luni înainte de locale, Zegrean a comentat: „Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.