Dragnea, declarații în scandalul momentului

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că nu se pune problema ca Sevil Shhadeh și Rovana Plumb să demisioneze.

Intrăm într-o zonă foarte periculoasă pentru că funcționarii publici nu vor mai da nicio decizie de tranfer a terenurilor de la Guvern către autoritățile locale, a mai spus Dragnea.

”Despre situația celor două doamne ministru. Ele ne-au prezentat pe scurt o informare despre cele două acte normative. Fără nicio excepție, toți colegii din BPN le-au cerut să nu demisioneze din mai multe motive.

Astfel, Liviu Dragnea a prezentat mai multe motive pentru care Shhaideh și Rovab au primit susținerea partidului.

Unul dintre acestea este legat de pozițiile-cheie pentru România ocupate în guvern.

„Ele au prezentat, pe scurt, o informare succintă despre cele două acte normative. Fără niciun fel de excepție, toți colegii din BPN și Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze, enunțând mai multe motive. (…) S-a discutat mult despre pozițiile în care se află cele două colege — două poziții cheie în guvern, obiective asumate foarte serioase și strategice pentru statul român (…). Alte motive s-au referit la subiectul în sine și anume natura celor două acte normative — hotărâri de guvern — și anume transferul unui imobil de la public la public. Este vorba de un transfer al unui imobil din domeniul public al statului la un domeniul public al unei autorități locale, așa cum sunt sute de exemple în România și vor mai fi. (…) Un astfel de precedent este extrem de periculos”, a declarat Dragnea la finalul BPN al PSD.

Întrebat dacă ancheta DNA în cazul Shhaideh-Plumb este similară celei privind OUG 13, că în BPN s-au adus argumente privind asemănarea, el arătând că trebuie analizat dacă există elementele unui posibil conflict constituţional.

„Au fost argumente aduse, este foarte asemănătoare pentru că se pune problema oportunităţii”.

„Am vorbit şi azi, am spus şi eu şi domnul Tăriceanu – poate şi Guvernul, nu ştiu – trebuie analizat dacă situaţia actuală poate constitui elementele unui conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului. Nu ştiu la ora asta, nici domnul Tăriceanu nu ştie.

Domnul Tudorel Toader cred că va trebui să aibă un punct de vedere în sensul acesta, dacă va veni din partea Guvernului. Şi noi o să ne consultăm cu specialiştii cu care ne consultăm în astfel de situaţii”, a adăugat Dragnea, întrebat despre posibilitatea sesizării CCR în această speţă.

De asemenea, Dragnea a afirmat că nu se pune problema revocării din funcție a ministrului Justiției, Tudorel Toader, dar a spus că acesta ar trebui să-și prezinte public poziția față de recentele informații in interiorul sistemului judiciar și să prezinte un calendar al legilor justiției.

Liviu Dragnea a apreciat că intenția declarată a secretarului general adjunct al PSD de a cere revocarea lui Tudorel Toader a apărut într-o situație tensionată, iar în ședința Biroului Permanent al PSD lucrurile s-au mai liniștit.

”Lumea a venit încărcată. Eu le-am spus colegilor mei că, în astfel de situații, când adrenalina este foarte ridicată, este bine să ne abținem până când schimbăm impresii, informații, păreri și să luăm o concluzie așezată pentru că din conflictul ăsta nu trebuie să pice Tudorel Toader. El este un om pe care îl apreciez foate mult. Are ritmul lui. Poate noi, aici în sud, suntem mai obișnuiți cu un ritm mai alert, dar din punctul meu de vedere nu se pune problema asta și, după întâlnire, Codrin Ștefănescu a înțeles asta”, a declarat Dragnea.

Pe de altă parte, liderul social-democraților i-a cerut ministrului să vină cu un calendar de adoptare a legilor justiției și să se pronunțe în legătură cu scandalurile din sistemul judiciar. ”Ministrul Justiției trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor justiției și cred că era firesc să aibă o poziție publică față de nenumăratele întâmplări din ultima perioadă generate de stenograme, înregistrări, dezvăluiri ș.a.m.d. Situația de astăzi în care începe să se vorbească în mod serios de un coflict între două puteri ale statului, poate chiar trei, nu profită nimănui. Cineva poate crede că-i pofită, dar face o mare greșeală”, a apreciat Dragnea.

Acesta a spus că trebuie ca tensunile din justiție să înceteze cât mai repede pentru ca România să funcționeze în parametri normali. ”Este o situație care trebuie tranșată într-un termen rezonabil în așa fel încât să revenim la normalitate pentru că avem provocări uriașe și mize uriașe în România și nu ne învârtim toți în jurul unei bălți, indiferent cum se numește balta”, a conchis liderul PSD.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, luni, că la CExN al PSD de la Suceviţa, care va avea loc vineri, va propune revocarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru că nu „intervine”, din punct de vedere „legal”, în „atacul” procurorilor asupra PSD.
„E un atac la adresa PSD din partea statului paralel. Nu prea avem ministru al Justiţiei. În ultimele zile nu am văzut niciun fel de declaraţii din partea domnului Tudorel Toader vizavi de toate abuzurile astea şi vizavi de încălcarea deciziei CCR din partea DNA. Sper că azi să aibă poziţia de ministru, să respecte jurămânul că va apăra ţara, Constituţia”, a spus Ştefănescu.

„Îi cer să ia poziţie legală. În momentul în care se încalcă decizia CCR şi vezi că procurorii fac încă desant către Guvern, şi CCR a spus clar că nu au voie să facă lucrul ăsta, că vorbim de separaţia puterilor în stat, tu ca ministru al Justiţiei aveai obligaţia să ieşi primul cu declaraţie, e legal, nu e, e normal, nu e”, a adăugat Ştefănescu.

Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a fost convocat luni, ora 11.00, la sediul central al formaţiunii, pentru a analiza şi lua o decizie politică referitoare la situaţia creată de punerea sub urmărire penală de către procurorii DNA a vicepremierului Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere și încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.