Dragnea, enervat de vacă, vilă și Viorel Ștefan: „Nu se face”

Liderul PSD Liviu Dragnea l-a urecheat vineri pe ministrul Finanțelor Viorel Ștefan pentru că a făcut public în această săptămână un draft al proiectului noului impozit pe venit.

Nemulțumit de comentariile apărute pe marginea proiectului, Dragnea l-a găsit țap ispășitor pe Ștefan, acuzând: „Am ajuns în situația asta pentru că ministrul de Finanțe a dat un draft din acest act normativ care nu era finalizat la Asociația Oamenilor de Afaceri, fără să aibă o discuție cu noi. Ceea ce nu se face”.

Dragnea a reiterat că prin introducerea impozitului global „oamenilor li se dă, nu li se ia” și a promis o nouă ieșire la „tablă” pentru explicarea proiectului, denunțând „analiza” conform căreia „un om plătește pe o vacă impozit mai mult decât plătește unul pe o vilă”.

„Oamenilor li se dă, nu li se ia. Este vorba de tot sistemul nostru de deduceri fiscale care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 și de care trebuie să beneficieze toți românii, dar pentru asta este nevoie ca toate deducerile să fie globalizate, pentru că există riscul să nu beneficieze de anumite facilități care vor fi în vigoare din ianuarie anul viitor, pentru că acum nu există, din păcate, în România un sistem în care statul, Ministerul de Finanțe, să aibă toate informațiile centralizate. Înlocuind de fapt cele două plafoane de impozitare, 16% care se aplică la salarii și la alte tipuri de impozite și 5% la dividende, cu 0% la dividende și 10% la salarii, deci din start impozitele scad. Asta înseamnă că oamenii vor plăti mai puțin. La asta se adaugă niște deduceri fiscale de care oamenii vor beneficia. Am auzit tot felul de comentarii că nu știu ce analiză făcută de nu știu care mare specialist se ajungea la concluzia că un om plătește pe o vacă impozit mai mult decât plătește unul pe o vilă. Așa ceva nu există. Trebuie să ai foarte multă imaginație. Toate veniturile neimpozabile din agricultură și zootehnie rămân așa cum sunt acum: numărul de hectare în funcție de culturi, număr de animale, în funcție de specie, la acestea nu se umblă. Dar vor veni niște impozite mai mici. Impozitele vor scădea, iar în perioada următoare vom explicita, la tablă, toate aceste lucruri”, a spus Liviu Dragnea, la Focșani.

Potrivit acestuia, actul normativ va aduce mai multă rigoare și pentru cei care au proprietăți sau venituri pe care acum nu le declară, însă „atunci probabil că o să le declare, pentru că vor dori să beneficieze de aceste facilități”.

De unde racolează PSD miile de consultanți fiscali

Liderul PSD a lămurit și de unde racolează Puterea consultanții fiscali promiși. Consultanții fiscali pentru noul impozit pregătit de PSD vor fi selectați din structurile Ministerului Finanțelor și ANAF și vor fi plătiți de stat, a declarat Dragnea, în contextul în care Fiscul acuză deja un deficit de personal.

„În primul an nu va fi nevoie de acest lucru (de consultanți n.r). Consilierii fiscali vor fi plătiți de stat, dar nu din bani în plus. Din funcționarii care sunt acum în structurile Ministerului Finanțelor Publice și ANAF din județe și localități se vor selecta acești consilieri fiscali. Ei sunt gândiți să-i ajute pe oameni, nu să-și facă niște birouri unde să plătească oamenii impozit”, a spus Dragnea.

Citește și Administrarea impozitului pe venit în varianta PSD

Cum va ajunge impozitul pe venitul global cel mai detestabil bir

Impozitul pe gospodărie, calculat cu un sistem informatic făcut praf

Venituri care scapă de impozitare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.