×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:12
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Tensiunile dintre liderul PSD și ministrul Justiției s-au amplificat
Dragnea, foc și pară pe Tudorel Toader: "Cer audienţă"

Liderul PSD Liviu Dragnea l-a criticat din nou, joi, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, acuzând că acesta "întârzie foarte mult" pachetul legislativ promis Parlamentului.

„Ministerul Justiției să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a pornit această dezbatere, și anume situația din penitenciare. Este suficientă legea grațierii sau nu? Au stabilit un program de investiții, de construire de noi penitenciare, au stabilit un program de pedepse alternative, un pachet de propuneri, au stabilit un program de modernizare a penitenciarelor existente? Aștept și eu să văd dacă ministrul Justiției până acum a făcut acest plan sau acest pachet legislativ, după care o să spun un punct de vedere. Se pare că domnul ministru întârzie foarte mult și cred că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni cu un pachet de propuneri, n-a venit, până la urmă legea grațierii o să fie aprobată tacit, că nu vine Ministerul Justiției”, s-a plâns Liviu Dragnea.

După ce presa i-a spus că Ministerul Justiţiei a anunțat dezbateri publice pe legea de modificare a Codurilor penale, liderul PSD a afirmat ironic că o să solicite o audienţă la Toader.

„O să cer o audiență la ministrul Justiției, după ce în prealabil mi-o avizează prim-ministrul, ca să-i explic că totuși Parlamentul nu e anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, pentru că întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe. Și cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt anunțate public și finalizate într-un fel sau altul”, a declarat Dragnea.

Întrebat dacă Tudorel Toader mai are susţinere, Liviu Dragnea a avertizat: „Beneficiază de orice susţinere în condiţiile în care există o coerenţă şi un termen cât de cât realist. Nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit”.

Toader are propria teorie

În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat, joi, că pachetul de legi pe justiție poate fi trimis în Parlament "și mâine", dacă s-ar dori "o treabă în salturi", menționând că pentru "o treabă temeinică și riguroasă" este necesară o evaluare completă.

Toader a amintit că pachetul de legi datează din anul 2004.

"Sunt trei legi de bază privind organizarea şi funcţionarea justiţiei, toate din 2004. Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât şi pe formă, să facem o evaluare completă a legilor, care de 13 ani se aplică în România, care de 13 ani îşi arată bunele şi relele, atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol, consultăm toate instituţiile participante la actul de justiţie, îl punem în transparenţă decizională, îl însuseşte Guvernul şi îl trimitem la Parlament ca proiect de lege. Deci doar în momentul acela putem avea cugetul împăcat, inima împăcată că am făcut un demers care să fie necesar sitemului justiţiei şi doar în acel moment putem spera că modificările aduse pachetului de legi ale justiţiei vor fi cu adevărat să îmbunătăţească activitatea de înfăptuire a justiţiei"", a precizat Toader la Palatul Victoria.

Tudorel Toader a anunțat că Executivul va face o evaluare "riguroasă" a celor patru coduri - penal și de procedură penală, civil și de procedură civilă - precizând că acestea și-au arătat neconcordanțele atât cu Constituția și normele europene, dar și între propriile prevederi.

În ce privește "problema penitenciarelor", ministrul a spus: "Avem soluții complementare la nivel de legislație, la nivel de aplicare a legii, la nivel de modernizare a penitenciarelor existente, de construire a unor pavilioane noi, finalizarea construcției celor două noi penitenciare".

Ce zice Grindeanu

Premierul Grindeanu a transmis la rândul său joi că proiectul de lege de punere în concordanță a deciziilor Curții Constituționale cu Codurile penale va fi transmis la Parlament doar în momentul în care dezbaterea publică s-a încheiat.

Grindeanu a fost întrebat când va fi trimis la Parlament proiectul prin care sunt modificate codurile penale, în condiţiile în care Liviu Dragnea a spus că, între timp, Legea graţierii ar putea să fie adoptată tacit. "Noi ne-am angajat că vom face un proces transparent prin care să consultăm toate instituţiile, ONG-urile şi aşa mai departe. În acest moment, pe site-ul Ministerului Justiţiei se află acel proiect de lege, de punere în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul penal şi Codul de procedură penală. Este în proces de dezbatere publică. Vom transmite către Parlament, indiferent de cine solicită acest lucru, acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată. Pe linia asta mergem", a precizat premierul într-o conferință comună cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Abuzul în serviciu - rămâne cum s-a stabilit

Proiectul de modificare a Codurilor a fost pus în dezbatere publică, miercuri seara, de Ministerul Justiției. Așa cum anunța Tudorel Toader recent stârnind nemulțumirea PSD, proiectul nu impune un prag al prejudiciului pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Proiectul modifică doar sintagma “îndeplinește defectuos” în acord cu interpretarea Curții Constitutionale.

Citește și Două dezbateri publice la Ministerul Justiției

Ioana RaduPublicat Joi, 20 aprilie 2017
3196
 | 5
 | 18
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Mos Ene
-1
Oops! Nu mai este ascultat tatucul? Si-a pierdut puterea?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
ochi ager
+7
Ce curajos e Tudorel cand se ratzoieste la cei fara putere: psdistii care l-au numit...Cand a fost sa o demita pe sefa DNA care a incalcat Constitutia cum a zis CCR si chiar el ministrul justititiei in raportul de 19 pagini, s-a ofilit ca o brandusa...
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
xyz
-4
aloo, dl DRAGNEA??? iar te grabesti ca la ordonanta 13? daca nu stii drept si legislatie, lasa profesionistii , ministrul justitiei, presedintii comisiilor juridice, asociatiile de magistrati, judecatori in frunte cu DANA GARBOVAN, VIORICA COSTINIU, MIHAELA BALTAG, ETCcare sa-si spuna opiniile de profesionisti ca ei n-au timp de pescuit stiuci in timp de prohibitie, in vremuri tulburi . JUSTITIA nu-i politica, joaca si ordonanta.avamd o condamnare si un proces pe rol, vinovat-nevinovat, =TACI,
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+1
CAND DA DUMNEZEU SA SCAPAM DE ACEST DRAGNEA PUTEREA DIN PSD I A LUAT MINTILE !!!!!!SEMNEAZA UN CET RO INCA DEMN SI CURAJOS PENSIONAR CARE NU MAI POATE RESPIRA AERUL INFECTAT DE POLITICA DIN RO SI CARE DUPA O OPERATIE LA OCHI VREA NEAPARAT SA PLECE DIN TARA IN AFRICA INTR O TARA SARACA SA MUNCEASCA INTR O TABARA DE REFUGIATI !!!!!!NU VREAU BANI VREAU LINISTE SI SA NU MAI AUD DE POLITICA !!!!!!!!!!! HRISTOS A INVIAT
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
SOCRATE
0
PUIUL DE MILITIAN POATE FI TRATAT DUPA CUM MERITA. RO NU E O TARA DE RETARDATI SI DE BANDITI.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Ninge-Peste-România!
-1
La libera alegere a CENZURII de… culoare! Oricum, vor sări Notarii sau Ogarii de partid să mă noteze repetentul lor, în inversa lor proporţionalitate sau piramidă valorică! CINE este acest Dragnea?! S-a remarcat cumva, cu ceva, prin România sau prin lume, decât cu pupatul peştilor şi... porcilor din porcăria famigliei sau cu alba-neagra aranjamentelor electorale?! Nu cumva este la sandaua lui Toader şi la tureatca lui Grindeanu!?! Ne sutor ultra crepidam! Adică, pe româna arhaică: Nu sări, opincare, mai sus de opincă! Sau, în altă traducere: Vezi-ţi, opincare, de opincile tale! Dinule Păturică, a sosit era ta, Era mafio-ciocoilor ticăloşi! O, o, o, băşcălia, băşcălia... Soră geamănă cu ţopârlănia! Formă rudimentară de umor a ţoapei sau ţopârlanului, din epoca de piatră a Neanderthalului! Ultima problemă a României apocaliptice: GRIJA părintească de penitenciare şi nivelul de trai al deţinuţilor! Dicţ. Opincă = sanda populară!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
+1
Intrebarea este :cate mandate va trebuie bade Tudorel sa lamuriti legile Justitiei? Poate ati fost bine intentionat la inceput si apoi brusc v-ati amintit ca traiti in Romania, ati mai ascultat una-alta si v-ati dat seama ca una e reforma de la catedra de profesor universitar si alta este sa tii cont de realitate. Numai ca la noi REALITATEA are un singur nume: KOVESI la cina cea de taina. Nu cred ca doriti sa stricati relatiile si de aceea nu cred ca veti face reforma. Atat timp cat aceasta persoana obscura e implicata in atatea mizerii romanesti care ies la iveala numai eliminarea ei din justitie poate deschide drum reformei. Cat timp o laudati ca e deschizator de drumuri in criminalistica ce sanse sunt? Niciuna. Vor fi cateva paleative de ochii lumii si atat.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Ţăranul
-3
A venit Dragnea revergorat , din Seychelles ... , şi vrea să rezolve într-o lună ce ce nu au fost în stare să facă cinci guverne .....
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
orwell
-4
ce bunatate de om, cum nu poate el dormi de grija puscariasilor!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
lili
-12
Foc si para?! Sa-i fie de bine, ii transmit Grindeanu si Tudorel Toader! Bravo voua! " Grindeanu si Tudorel Toader, raspuns dur pentru Dragnea: Indiferent cine solicita, vom trimite Parlamentului pachetul de legi pe Justitie abia cand dezbaterea publica e incheiata. Premierul Sorin Grindeanu si ministrul Justitiei i-au dat joi un raspuns extrem de dur sefului PSD, L. Dragnea, care il atacase pe Tudorel Toader pentru intarzierea proiectelor majore in Justitie. Grindeanu a declarat intr-o conferinta de presa comuna cu prim-vicepresedintele CE ca Proiectele sunt in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei si "vom transmite catre Parlament, INDIFERENT cine solicita acest lucru, acest proiect cand dezbaterea publica e incheiata". Grindeanu a accentuat in 2 randuri decizia de a respecta termenii privind consultarea publica, o decizie care complica situatia personala a lui L. Dragnea: "Asta e punctul meu de vedere. Cand s-a incheiat dezbaterea, conform legii, abia in acel moment, cu eventuale adaugiri si imbunatatiri, ni-l asumam in Guvern ca proiect de lege si-l vom transmite in Parlament. Dar, subliniez, abia DUPA ce dezbaterea e terminata". Si Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a contrat indirect pe Dragnea. Intrebat explicit cum comenteaza acuzatiile de tergiversare venite din partea liderului PSD, Toader a spus, in aceeasi conferinta de presa, ca "daca vrem sa facem o treaba riguroasa, atat pe fond cat si pe forma, atunci trebuie sa facem o evaluare de la primul la ultimul articol, consultam CSM si toate institutiile participante la actul de Justitie, il punem in transparenta decizionala, il insuseste Guvernul si il transmitem la Parlament ca proiect de lege. Deci numai in momentul acela putem sa avem cugetul impacat, inima impacata ca am facut un demers viabil, functional, necesar sistemului de justitie". Bravo, Grindeanu si bravo, dle Toader! Penalii din Parlament sa taca!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Gmbplay @ lili
+4
Nu te grăbi cu laudele pentru ca modificările vor fi in favoarea penalilor! Sa nu ne facem iluzii la capitolul totul pentru penali,parlamentul este intr-o armonie absoluta.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 12 minute
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 52 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 53 minute
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 18 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 5 minute