Dragnea îl cheamă la bară pe Ponta (VIDEO)

Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a solicitat joi audierea lui Victor Ponta în dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. De asemenea, apărătorul lui Dragnea a cerut audierea şi a 18 coordonatori judeţeni ai PSD ai campaniei pentru referendumul din 2012.

Avocatul le-a spus judecătorilor de la Înalta Curte că declaraţiile lui Ponta şi ale celor 18 coordonatori judeţeni ar fi lămuritoare pentru cauză şi ar arăta dacă Liviu Dragnea a exercitat presiuni sau a făcut solicitări de fraudare a votului la referendum.

Avocatul lui Liviu Dragnea a mai cerut DNA audierea lui Ponta și în trecut, dar solicitarea a fost respinsă.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare cu privire la solicitarea avocatului.

Dragnea se declară de acord ca Victor Ponta să fie chemat la bară.

În opinia mea și a avocatului meu și domnul Ponta și ceilalți colegi pe care i-am solicitat să fie admiși ca martori pot aduce informații pentru cauză. Dacă vorbim de foloase necuvenite pentru PSD, cred că trebuie întrebat și președintele partidului, domnul Ponta a cerut să fie audiat ca martor și i-au fost respinse cererile, am încercat din nou acum. Mă declar complet nevinovat pentru toate acuzațiile care mi-au fost aduse. Prezența la vot nu poate fi considerată folos necuvenit pentru un partid. Cetățenii sunt chemați să spună da sau nu, se poate vorbi de un folos pentru popor, iar în cazul poporului nu putem vorbi de foloase necuvenite. Eu am declarat că dacă păstrăm logica procurorului care a instrumentat cazul, dacă ar fi fost folos necuvenit pentru un partid atingerea cvorumului, dacă nu a atins cvorumul înseamnă că a fost un folos necuvenit pentru cel pe care l-a afectat neatingerea cvorumului”, a declarat Dragnea.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 19 februarie, dată la care urmează să fie audiaţi mai mulți martori.

Președintele executiv al PSD a fost audiat joi în acest dosar câteva ore.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată 2013 în dosarul privind referendumul din 2012. Conform anchetatorilor, acesta „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Procurorii afirmă că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare – preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, reclamă procurorii în fața instanței.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.