Dragnea minte, manipulează şi regionalizează

Propunerea vicepremierului PSD, Liviu Dragnea, ca, în primă fază, preşedinţii viitoarelor regiuni să fie aleşi de consilierii judeţeni, şi nu de simplii cetăţeni, i-a pus pe gânduri pe liberali. Cum în toată ţara numărul consilierilor judeţeni PSD îl depăşeşte pe cel al aleşilor PNL, ar urma ca la şefia celor nouă regiuni de dezvoltare stabilite de Liviu Dragnea să ajungă numai reprezentanţi ai social-democraţilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, este unul dintre liberalii care-şi doresc să devină lideri regionali şi care înţeleg că în noile condiţii nu ar mai avea nicio şansă să obţină funcţia. Domnul Frunzăverde a declarat: „A porni cu regiunile pe o asemenea variantă nu este cazul cel mai fericit. Cred că regionalizarea şi alegerea Consiliului Regional şi a conducerii unei regiuni trebuie să înceapă printr-un vot popular. Dacă se doreşte un demers din acesta foarte-foarte rapid, el trebuie pregătit cu atenţie şi, de ce nu, hai să facem alegeri pentru Consiliile Regionale în 2014. Se pot face odată cu prezidenţialele, se pot face odată cu alegerile pentru Parlamentul European”. Nici preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, nu este de acord cu propunerea vicepremierului PSD, Liviu Dragnea, ca alegerea şefilor de regiune să fie o afacere a consilierilor judeţeni: „Viitorul guvernator, preşedinte, cum se va numi el, trebuie ales prin vot direct, şi nu indirect prin intermediul aleşilor locali”.

Liberalii speră ca măcar Sorin Frunzăverde, în Regiunea Vest, şi Klaus Johannis, în Regiunea Centru, să devină preşedinţi, dar au început să se teamă că social-democraţii ar vrea să conducă toate cele nouă regiuni.

La nivel declarativ, regionalizarea se face, în principal, pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Asta spune Liviu Dragnea peste tot pe unde merge prin ţară pentru a-şi prezenta măreţul program. Conform domnului Dragnea: „Toate competenţele de absorbţie de fonduri europene vor trece de la nivel central la nivel regional în aşa fel încât o regiune din România să devină partener direct cu Bruxelles”. Însă vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, este contrazis chiar de ministrul PSD al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a declarat: „Comisia Europeană ţine ca anumite funcţiuni să fie reglementate la nivel naţional. Partea europeană vrea să aibă un dialog cu structurile naţionale, direct cu Guvernul, prin Ministerul Fondurilor Europene, nu cu agenţiile regionale, pentru că se discută problemele sectoriale care sunt de interes general”.

Ceea ce era de demonstrat. Şi anume, că domnul Dragnea minte şi manipulează. Scopul ascuns al regionalizării este acela de a da mai multă putere şi mai mulţi bani unor lideri PSD. Lideri care vor avea controlul absolut şi asupra comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor conduse de activişti PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.