Dragnea, noi explicații despre legea care i-a adus critici

Liderul PSD Liviu Dragnea face joi noi precizări pe pagina de Facebook cu privirea la legea „defăimării” pe care a inițiat-o și care i-a adus un val de critici. Dragnea afirmă că noua lege vine în completarea ordonanței privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, concluzionând: „Deci liber la criticat politicieni și oameni de afaceri”.

UPDATE Întrebat de jurnaliști de ce a șters mii de comentarii de pe pagina sa de Facebook referitoare la această lege, în loc să comenteze la rîndul său, liderul PSD a spus: „Mi-era foarte greu să răspund la 3.000 de comentarii. Cred că mult mai important este să prezint care este de fapt realitatea. Cred că cel mai important este să arăt că acele critici nu au fundament și nu pot arăta asta decât prin modul în care este prezentată legea”.

El a adăugat că a fost atent la toate reacțiile care au venit din toate mediile de când a apărut prima formă a legii în Senat.

„Și le-am analizat cu atenție și am eliminat orice prevedere care putea genera temeri îndreptățite mai mult sau mai puțin, le-am eliminat fără niciun fel de ezitare, pentru că scopul acestei legi nu a fost și nu este nici pentru a limita libertatea de exprimare. Nu există nicio prevedere în lege care să limiteze libertatea de exprimare nici în presă, nici pe rețelele de socializare Au fost eliminate inclusiv amenzile. (…) S-au eliminat din categoria grupurilor sociale apartenența politică și averea. Principala țintă, principalul scop al acestei legi este să aducă ceva în plus la legislația existentă, lucru care a fost precizat și de președintele CNCD, adică să se promoveze toleranța prin educație. Dacă cineva crede că promovarea demnității umane este o atitudine comunistă, înseamnă că nu are niciun fel de idee ce s-a întâmplat în comunism când demnitatea umană era călcată în picioare. Nu există decât dorința de a promova toleranța și demnitatea umană prin educație”, a susținut președintele PSD.

Postarea lui Dragnea de pe Facebook:

„Câteva precizări legate de legislația referitoare la toleranță.
Noua lege a toleranței vine în completarea ordonanței privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Ea nu anulează această lege și nici nu supra-reglementează domeniul drepturilor. Astfel, legislația nu doar permite, ci și garantează libertatea de exprimare. Ordonanța, pe care – repet – noua lege nu o anulează, garantează dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie, precum și dreptul la opinie și exprimare. Articolul 2, alineatul 8 stipulează că prevederile ordonanţei (care au efect și asupra celorlalte reglementări având același obiect) nu pot fi interpretate în sensul restrângerii dreptului la liberă exprimare, opinie şi la informaţie. Deci, liber la criticat politicieni și oameni de afaceri! Totuși, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, discriminarea pe baza apartenenței politice și a averii a fost eliminată din textul legii, așa cum a fost el adoptat de comisiile de la Senat.
Repet, legea toleranței este complementară ordonanței privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Articolul 2, alineatul 10 din această ordonanță stipulează că eliminarea formelor de discriminare se realizează prin prevenirea oricăror fapte de discriminare, prin instituirea unor măsuri speciale, inclusiv a unor măsuri afirmative, în vederea protecţiei persoanelor defavorizate care nu se bucură de egalitatea şanselor. Legea toleranței insituie aceste măsuri pozitive pentru protejarea demnității. Astfel, cadrele didactice, ca și instituțiile din administrația publică vor promova demnitatea umană și toleranța. De asemenea, mijloacele de comunicare publice (televiziunea publică, Radio România și Agerpres) vor include programe pentru promovarea toleranței față de diferențele de grup în cuantum de minim 1% din totalul timpului de transmisie. Legea nu instituie nici un fel de obligații pentru instituțiile private de presă și nici pentru deținătorii de conturi pe rețelele sociale online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.