Dragnea, noi motive de nemulţumire privind legislaţia penală

Ministerul Justiţie a anunţat, miercuri, că demarează un proces de evaluare şi analiză a impactului noilor coduri.

Astfel, ministrul Tudorel Toader a invitat Înalta Curte, CSM şi Parchetul General să transmită până pe dată de 26 mai o situaţie centralizată a observaţiilor forumulte de instanţe şi structurile de Parchet, potrivit unui comunicat de presă.

Aceste consultări sunt însă anunţate în contextul în care Liviu Dragnea l-a criticat deja pe ministrul justiţiei acuzându-l că întârzie proiectul privind modificarea codurilor penale.

Întrebat, de altfel, dacă regretă faptul că l-a susţinut pe Tudorel Toader pentru a fi ministru, Dragnea a răspuns că nu poate afirma că este foarte fericit.

Comunicatul Ministerului justiţiei

“Având în vedere dificultăţile semnalate în procesul de aplicare a noilor coduri, în special a Codului penal şi a Codului de procedura penală, Ministerul Justiţieiapreciază că se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conţinute de noile coduri. În acest scop, Ministerul demarează un proces de analiză cu privire la această problematica, atât în materie penală şi procesual-penală, cât şi în materie civilă şi procesual-civilă. În realizarea evaluării vor fi implicate, pelângă comisiile de elaborare a noilor coduri şi a legilor de punere în aplicare a acestora, instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti şi asociaţiile magistraţilor, dar şi celelalte profesii juridice cu atribuţii în înfăptuirea actului de justiţie ori conexe actului de justiţie, instituţii de învăţământ superior şi Institutul deCercetări Juridice „Acad.Andrei Rădulescu” al Academiei Române, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În acest context, având în vedere necesitatea asigurării stabilităţii şi predictibilităţii cadrului legislativ, Ministerul Justiţiei intenţionează organizarea a douăîntâlniri de lucru, la sediul sau. În scopul pregătirii întâlnirilor de lucru în cadrul cărora vor fi dezbătute atât problemele identificate în materie civilă şi procesualcivilă, cât şi cele în materie penală şi procesual-penală, Ministerul Justiţiei a iniţiat un amplu proces de consultare care implică toate autorităţile şi entităţilemenţionate mai sus.

Potrivit calendarului stabilit, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, precum şi Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie au fost invitate că, după consultarea instanţelor, respectiv a structurilor de parchet, cu privire la dificultăţile cu care s-au confruntat în procesul de aplicare a noilor coduri, să transmită Ministerului Justiţiei, până la dată de 26 mai a.c., o situaţie centralizată a observaţiilor formulate, inclusiv, dacă este cazul, a propunerilor fundamentate de amendare a legislaţiei. Celelalte instituţii şi entităţi, inclusiv reprezentanţii societăţii civile sunt invitaţi, de asemenea, să trimităMinisterului Justiţiei observaţii şi, după caz, propuneri concrete privind cadrul legislativ supus analizei.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.