Dragnea, prins între Ponta şi Oprea

Liviu Dragnea are două mari probleme, cel puţin pentru moment. Sunt implicaţi fostul premier şi lider PSD şi fostul vicepremier şi actual lider UNPR – ambii din guvernul care exista până acum două luni, Victor Ponta şi respectiv Gabriel Oprea. Să le luăm pe rând.

O urgenţă, relaţia cu Ponta. Ponta face stânga împrejur, vrea politică. Pare că nu-i convine că e out, nici premier, nici şef al PSD. S-a cam jucat de-a politica şi constată că una e să ai putere şi alta este să nu ai. Cu o formulă consacrată pentru foştii demnitari îşi face o fundaţie în care adună oamenii care i-au rămas fideli. Aparent nu e vorba de nimic politic, dar numai aparent. Nu se înşală nimeni care sunt adevăratele lui intenţii. Fundaţia vrea să îi asigure de fapt o platformă în negocierile care urmează. Vor fi sau nu membrii fundaţiei deputaţi şi senatori!? Dar Ponta va mai fi parlamentar PSD!? Nimeni nu ştie. Totul se decide în culise. Fundaţia e un mijloc de presiune asupra liderilor PSD. Dar asta numai dacă raliază membri marcanţi PSD şi în număr mare. Ceea ce nu cred că se va întâmpla. Dragnea&Co şi-au luat măsuri şi au transmis ameninţările de rigoare. Ori cu Ponta, ori cu partidul!

Fundaţia vrea să ţină funcţional grupul Ponta. O văd ca pe un pretext de a ţine împreună câţiva politicieni rămaşi fără obiectul muncii după 4 noviembrie. Ponta poate să facă presiuni la alcătuirea listelor, la alegerea candidaţilor, să impună câţiva dintre oamenii lui măcar. Poate să facă şi destule de necazuri PSD. Fundaţia e un microfon de unde poate să trimită mesaje, să dea declaraţii. Să îl ţină cumva în atenţia mass-media. Ponta a fost mereu imprevizibil, aşa că Dragnea se poate aştepta la multe. La ce nu se pot aştepta Dragnea&Co este ca Ponta să stea departe de scena politică, de microfoane şi camerele tv. S-ar putea ca Ponta să se găsească în curând în afara PSD. Situaţia lui e pe muchie de cuţit. Oricum îi enervează destul pe actualii lideri PSD.

Cealaltă problemă pentru Dragnea&Co este Gabriel Oprea, la pachet cu partidul lui. Privit până recent ca un aliat decisiv pentru rămânerea PSD la guvernare, astăzi e un cartof fierbinte. Pesediştii nu prea ştiu cum/şi dacă să se debaraseze de el. Chestiunea este dacă PSD şi UNPR vor merge pe liste comune. Pe scurt, dacă PSD cedează din locurile lui pentru candidaţii uneperişti. Asta în condiţiile în care, de exemplu, Parlamentul va avea cu cca 140 de locuri mai puţin. Nici pentru PSD nu ar fi destule locuri pentru a mulţumi toată clientela. Se adaugă şi imaginea sulfuroasă a lui Gabriel Oprea, care face ca alianţa PSD&UNRP să fie toxică. Nu aduce voturi, ci pierde voturi.

Aceeaşi problemă şi la alegerile locale. Ce beneficiu ar avea PSD dacă ar merge împreună cu UNPR, mai ales că e vot într-un tur în care rolul alianţelor scade drastic. În PSD însă, lobby-ul Oprea este destul de puternic şi sunt voci care presează să se facă un cartel cu UNPR. Dacă UNPR nu va fi pe liste comune cu PSD, există riscul să dispară din politica românească. Sondajele arată UNPR puţin peste 2% la sfârşitul anului 2015. Partidul pierde organizaţii, membri etc. şi se destramă. Am putea să ne întrebăm dacă va rezista până la alegeri. Oprea&Co au nevoie de o victorie pentru a supravieţui, au nevoie urgent de o asigurare că au un viitor. Numai PSD – dacă acceptă liste comune – poate să îi salveze. Da, dar Oprea a declarat în repetate rânduri că nu este legat de PSD, ci că are o uniune personală cu Ponta. Or, Ponta e plecat puţin din Palatul Victoria.

E de văzut cu se va întâmpla. Momentul e interesant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.