Dragnea: Să avem alegeri la cinci ani

Liderul PSD, Liviu Dragnea, reia tema alegerilor organizate o dată la 5 ani, cu câteva zile înainte de locale. Dragnea a declarat marți că trebuie „o analiză serioasă” asupra întregului sistem electoral în România în așa fel încât să avem alegeri doar din cinci în cinci ani.

„Eu vreau ca după alegerile parlamentare, începând cu anul 2017, să generăm o dezbatere și o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral din România, pentru că avem președintele de țară ales din două tururi, Parlamentul ales pe listă, primarul ales dintr-un tur, președintele de consiliu județean ales dintre consilieri. Eu rămân la propunerea să ne strângem toți, să modificăm Constituția și, printre alte lucruri importante, inclusiv regionalizarea și reorganizarea administrativă, să modificăm mandatele în așa fel încât să avem în România alegeri doar din cinci în cinci ani, pentru că așa cum este sistemul de alegeri la noi acum nu poți să ai cinci ani de zile de pauză, de liniște, ca să poți să construiești ceva, atât într-o localitate, cât și la nivel național. Sper să se înțeleagă lucrul acesta, dar anul viitor este anul în care putem face această dezbatere, nu în mod neserios și brutal cum voiau liberalii să modifice legea cu două săptămâni înainte de alegeri, așa ceva nu se poate”, a spus Dragnea la Giurgiu.

Potrivit lui Dragnea, „problema e să vedem cum putem face un sistem electoral coerent”. „O să vedeți rezultatele la aceste alegeri locale, două tururi nu ne afectau pe noi, poate să fie și în trei tururi, nu asta e problema. Problema e să vedem cum putem face un sistem electoral coerent care să se poată adapta în România și care să fie foarte bine înțeles de oameni”, a precizat Liviu Dragnea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.