Dragnea şi defăimarea

În România sunt 8,3 milioane de utilizatori de Facebook, 41% din populaţia ţării. Sunt 10,3 milioane de persoane cu acces la Internet. Împotriva acestora, Liviu Dragnea&Co au pornit un război total. Metoda este de a pune pumnul în gură, de a limita dreptul la liberă exprimare. Scopul este protejarea clasei politice căreia protestatarii din noiembrie 2015 i-au cerut imperativ să se reformeze. Este o operaţie de salvagardare a acestor dinozauri, vestigii ale anilor ‘90 şi destui dintre ei, ale anilor ‘80.

Acţiunea lui Dragnea este în sens invers în raport cu voinţa protestatarilor, deşi el şi ai lui s-au angajat la o premenire profundă şi rapidă a cadrelor politice ale partidelor. Odată mulţimile retrase de pe marile bulevarde, din pieţe, politicienii au manevrat să rămână în control. Au rămas la manşe în Parlament. în partide, în guvern şi duc lucrurile într-o zonă care seamănă al naibii cu un regim autoritar, controlat de servicii, barat de tot felul de cenzuri şi interdicţii. Un regim în care politicienii să nu fie cumva atinşi de critici sau de dezvăluirile presei. Dar nici de cererile contribuabilului care plăteşte până la urmă îmbogăţirea prin jaf a profitorilor tranziţiei. Odată cu legea defăimarii sociale, România iese din Europa şi se înscrie cu glorie printre ţările lumii a treia. Cum zicea cineva ieri – s-a dat drumul la hoţie! Nimeni nu te va mai jena când furi.

Dragnea vorbea despre faptul că e o lege a toleranţei. Că poporul român va înţelege pentru că e tolerant. E un dublu limbaj! Este o lege a intoleranţei aceasta care seamănă vânt. Legea încurajează intoleranţa şi o şi răsplăteşte copios. Cum era cu plăţile făcute de Securitate pentru denunţuri. De data asta plata ajunge până la 100.000 lei. Dragnea e mai generos decât a fost Securitatea… E foarte posibil să avem în curând vânători de vrăjitoare. Dragnea instituie un Departament al Promovării Demnităţii Umane (cu oameni numiţi de partide conform algoritmului rezultat din alegeri). E ca în Orwell 1984. Ministerul minciunii, propaganda, are numele de Ministerul Adevărului. Sclavajul e prezentat ca democraţie şi libertate. Asta în lumea imaginată de Orwell cu care România începe să semene tot mai mult. Se poate că Dragnea&Co nu cunosc proprietăţile termenilor. Sau, de ce nu, folosesc cuvintele cu sens inversat în mod premeditat.

Politicienii sprijină aşa-zisa lege a defăimării sociale pentru că le convine să nu apară în mass-media critici la adresa lor. Să nu fie demascaţi pentru afaceri oneroase. Ei vor să fie lăudaţi, vor să li se ridice statui, să li se spună zilnic ce mari oameni sunt! Doresc să se treacă sub tăcere cum au făcut mari averi, cum au jefuit ţara în ultimii 26 de ani. Şi să nu li se spună că nu fac mare lucru pentru binele public.

E lege de toată ruşinea. Parlamentul se va acoperi de ruşine dacă o va vota. Mă şi mir că Dragnea a avut tupeul să vină cu ea în Parlament şi că a găsit şi voturi să o treacă. Asta s-a întâmplat pentru că este evident că este o lege îndreptată împotriva libertăţii de expresie. Nu prea înţeleg de ce riscă Dragnea!? Să fie de vină un trecut sulfuros!? Are nişte schelete în dulap!? E în legătură cu procesul în care e inculpat!? Să fie oare controlat de Servicii!? I-a cerut cineva să iasă cu legea asta prostească şi păgubitoare pentru societatea româneacă!? mă întreb. Ceva trebuie să fie.

Cred că pentru Liviu Dragnea legea defăimării sociale este începutul sfârşitului pentru cariera sa politică. Sper să fie aşa. El joacă acum rolul omului periculos, al inamicului public nr. 1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.