×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 23 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:14
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Procurorul general nu scapă
Dragnea şi Tăriceanu au sesizat Curtea Constituţională

Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat, miercuri, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ministerul Public, după refuzul Parchetului de a transmite dosarul scrutinului.

„Şi eu, şi domnul Tăriceanu, astăzi am sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ministerul Public”, a anunţat Dragnea.

În sesizare se solicită CCR să stabilească care este întinderea competenţelor/atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului şi ale ministerului Public în legătură cu realizarea anchetelor parlamentare.

Decizia de a sesiza CCR vine, potrivit unui comunicat emis de Senat, ca urmare a refuzului Procurorului Şef al DNA de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă a Parlamentului României, de refuzul Procurorului General de a lua măsuri împotriva Procurorului Şef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale şi refuzul Procurorului General de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr.213/P/2017 înregistrat pe rolul Secţiei de Urmărire penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General de pe lângă ICCJ.

În sesizarea se arată că „refuzul Procurorului General şi al Procurorului Şef al DNA se referă la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului român, practic la refuzul celor două persoane care reprezintă Ministerul Public de a ţine cont de solicitările unei comisii de anchetă, comisie recunoscută constituţional, şi punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotarâre”.

Comisia a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial. Parchetul General a anunţat, însă, că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informaţii ce fac obiectul unei cercetări penale.

Comisia a cerut, în replică, ministerului Justiţiei sa sesizeze Inspectia Judiciară în legatura cu "atitudinea" procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr şi în funcţie de răspunsurile lui, va sesiza Inspecţia Judiciară. O astfel de discuţie, la care să participe Toader, Lazăr, dar şi membrii Comisiei, nu a mai avut loc.

Ca urmare a refuzului lui Lazăr de a furniza o copie a dosarului, Comisia de anchetă a decis să solicite preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să ia decizia politică de a sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a prezentat săptămâna trecută un "raport parţial", care conţine printre concluzii faptul că preşedintele Traian Băsescu şi guvernul Boc au întreprins ”acţiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor” ca posibile infracţiuni fiind indicate constituirea de grup infracţional, fal şi uz de fals.

În Raportul parţial se mai arată că "aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor din 2009 nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată".

„Aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei publice de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor, ca urmare a prezenţei conducătorilor acestor instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a fost blocată”, se menţionează în Raport.

Potrivit sursei citate, activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată prin refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că "există o anchetă în desfăşurare", precum şi prin refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că acelaşi lucru.

Raportul menţionează că activitatea comisiei a fost blocată şi prin refuzul procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5-6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea.

De asemenea, este consemnat şi refuzul procurorului general Augustin Lazăr de răspunde afirmativ solicitării Comisiei de a transmite o copie după dosarul privind scrutinul prezidenţial ca element de blocare a activităţii Comisiei.

Preşedintele Comisiei de anchetă, Oana Florea, a precizat, miercuri, în conferinţa de presă în care a prezentat acest Raport, că membrii Comisiei au decis ca documentul adoptat să fie numit „Raport parţial” tocmai din aceste considerente de blocaj.

„Comisia nu a putut clarifica toate aspectele, activitatea fiind blocată (...) Nu putem conchide că au fost fraudate alegerile, stă în sarcina organele abilitate să spună acest lucru”, a spus Oana Florea.

Ea a menţionat că acest Raport va fi transmis Parchetului General, CSM, Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale pentru ca aceste instituţii să poată adopta măsurile necesare, potrivit competenţelor ce le revin.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a solicitat, miercuri, prelungirea activităţii cu 2 luni, invocând blocajul cauzat de refuzul procurorului general de a pune la dispoziţie dosarul alegerilor, precum şi cel al procurorului şef DNA de a răspunde la întrebările adresate.

(R.C.)Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
1969
 | 11
 | 23
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
partidul e-n toate
0
Parchetul General si DNA nu reprezinta Ministerul Public, alminteri ce ar mai cauta acest minister sa aiba si ministru ?Iata cum rezulta ca ministrul nu are prergative de conducere profesionala si nu isi subordoneaza a parchetele, neavand calitate procesuala dupa criteriul activitatii interne a parchetelor , astfel dupa cum se straduiesc unii sa acrediteze referindu-se la autoritatea acestuia.Cum CSM, adevaratul reprezentant al puterii judecatoresti, nu a putut fi atras in povestea asta pentru ca a declarat ca Parchetul General este liber sa ia orice decizie privind dosarul respectiv nefiind la mijloc un conflict constitutional, vom asista la proba de foc a CCR.Care principiu este prioritar: dosarul de urmarire penala odata inchis nu devine public ori puterile statului colaboreaza intre ele?Poate va ploua cu dosare inchise ale oricarui cetatean, iar parlamentul va inlocui SRI .
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
linx
-3
Felicitari Tariceanu. Ai repurtat o mare victorie convingandu-l pe lasul Dragnea sa fie alaturi de corectul demers al DVS Va doresc succes sa vedem curatenia din DNA si Parchete
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
ROMANIA TREZESTE-TE
-2
Completul de judecata format din Constantin Epure, Cristina Geanina Arghir și Ștefan Pistol a decis IN MOD FALS SI ABUZIV reluarea de la zero a procesului lui Liviu Dragnea, Prostariceanu, si alti excroci DEOARECE judecătoarea Ana Maria Dascălu s-a pensionat, a iesit definitiv pe cale naturala din serviciu, NU A FOST SCHIMBATA (in timpul jocului) sau inlocuita din diverse interese NELEGITIME ale cuiva cu alt judecator IN TIMPUL PROCESULUI DE JUDECATA. Reluarea de la zero a proceselor politicienilor PUSCARIABILI nu este susținută de hotărârea CEDO la care au făcut referire unii magistrații din interese oscure. ASA CA LA LOC COMANDA pentru COMPLOTISTII MAFIOTI DIN JUSTITIE SI POLITICA FIR-AR BINOMUL lor AFURISIT de ticalosi , hidosi, TRADATORI MAFIOTI etc. . CE SE INTAMPLA DACA UN JUDECATOR al UNUI COMPLET DE JUDECATA DECEDEAZA (sau are un accident grav si nu mai poate fi recuperat doamne fereste) SE REIAU TOATE PROCESELE avute de EL in derulare la acea data de DE LA ZERO...???? ASA CA PROCESELE PUSCARIABILILOR din politica romaneasca de kkt care au dovedit ca sunt FARA DEMNITATE , CARACTER SI ONOARE TREBUIE CONTINUATE si NU RELUATE DE LA ZERO.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
cucu
+1
daca nu-i gonesc acum pe cei 2 aroganti functionari ai ministerului, vor avea de furca iar la iarna cu gloata ordonata din afara
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
7.4
+5
Sa lamureasca CCR daca Codruzza din sufrageria lui Oprea (ala de zice sistemul ca-i penal) are voie sa se ascunda de smekeriile pe are le facea acolo impreuna cu oamnei politici si sefi de servicii. Alo Codruzza cat te mai acunzi? De ce ti-e frica? Erai sau nu grup infractional organizat?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
7,4 de asistati social de lux @ 7.4
0
DE CE NU APLICATI REFERENDUMUL VALID CU MINIM 300 DE HOTI LA CASA POPOULUI DIN BUCALE?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Lamuritorul
-16
Au sesizat Curtea? Daa... ca-s doua paparude penale, care ar fi trebuit sa-si dea demisia din functii, au sesizat?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Nouminus Dei
-11
Mamaaa, ce umori si dusmanii intre institutiile statului... pline de facaturi ce se lupta intre ele. Ce castiga poporul ce le plateste lefuri si pensii babane din stilul sri, lupte interne? Pana cand numai sa faceti d`aste si nimic util generational poporului? Nu cumva sa fiti investigati...cercetati pt manarii...voi sunteti buricul statului
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+8
În sfîrşit ... ! Dacă Tăriceanu ar fi făcut-o imediat cum Koveşi şi Gusty au dat primele semne de sfidare a Constituţiei , Dragnea s-a scobit în nas ... , a tras de timp , poate se retrag din funcţii cei doi tîlhari ai justiţiei , sanchi ... , aşa dintr-o vibraţie de conştiinţă şi respect social ... ! Dar nicio şansă ... ! A lălăit-o , de parcă ar fi fost altă variantă ... , cu o justiţie controlată de procurori şi un CSM format dintr-o majoritate tot a procurorilor ... ! Nişte procurori care şi-au pierdut minţile ... , uzul raţiunii ... , şi de mai bine de 12 ani lucrează împotriva ordinii de drept , a romănilor şi a bunului simţ ... !
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+14
Dacă nu i se dă voie lui Kovesi, de către cei care-i trag sforile, să vină în faţa Comisiei Parlamentare, de frica de a nu da pe goarnă nişte secrete atent ascunse de către Sistemul românesc şi cel străin, adică să nu recunoască ceea ce ştie o Ţară întreagă, că a fost în grupul mafiot care a fraudat alegerile, există acum pe internet o fotografie de grup care certifică acest fapt ! Este penibil rău, dar şi deosebit de grav ce se întâmplă la nivel înalt în România şi asta dovedeşte clar halul în care am ajuns sub "atenta îndrumare" a unchiului Sam şi a tov. Merkel ! Dacă n-ar avea în spate hienele mondialiste, nimeni nu şi-ar permite să încalce în asemenea hal legile din România ! Numai că până la urmă tot vor fi sacrificaţi, în vechea tradiţie mafiotă şi vor rămâne în istorie ca nişte mizerabili trădători de neam şi Ţară ! Merită, domnilor şi doamnelor ?!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
JE SUIS ROZALIA @ Radu Humor
+4
Scrii la fel de prost si de aerian ca Taranul!Pupici !Stela
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Nastratin @ Radu Humor
+5
Si tu ce-ai vrea , sa fim sub ,, atenta indrumare '' a lui Xi Jinping si Putin ? Lasa ca va indruma destul pe voi , de n-a mai ramas in singura alimentara din Tiraspol nici macar una bucata borcan cu stevie murata ! Voi sunteti ingrijorati de ce se intampla in Romania ? Mai bine ingrijorati-va ca daca nu mai baga pana in decembrie borcane cu stevie murata , cu ce naiba faceti Craciunul si Revelionul ?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Charlie
+13
Pt. Vigilentul. "Civilii" de la conducerea SRI dispretuiesc cetatenii mai ceva ca ofiterii descoperiti ai institutiei. Hellweg i-a luat la MISTO pe subordonatii din comisia de specialitate a forului suprem, ca de altfel celalalt acoperit ca civil care i-a fost predecesor si chiar credeti ca o sa va raspunda. Au pus in fruntea statului instrumente care-i protejeaza. In sistem incrucisat fiind din Agentura. Incet, dar sigur Parlamentul isi recastiga demnitatea calcata in picioare de acesti indivizi care au dat puteri autocratice altor insi la fel de mediocri ai Centrului neocomunist. Si pazesc prin slugi supuse o imunitate inventata autocratilor. In acelasi sistem incrucisat!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Răspuns dur al Iranului pentru Trump
Publicat acum 14 ore şi 2 minute
Unsprezece ziariști pe lista lui Dragomir
Publicat acum 16 ore şi 50 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 20 ore şi 44 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 16 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 23 minute