Dragu: Guvernul vrea să modifice Legea dării în plată

Legea dării în plată va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă. Ar putea fi scutiţi de plata impozitului cei care apelează la această lege şi care reprezintă cazuri sociale, adică au o singură locuinţă, pe care o cedează băncii, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, potrivit Digi24.ro.

Executivul va lucra la modificarea legii luna viitoare. „Legea dării în plata a fost aprobată de către Parlament după dezbateri lungi de peste un an. Ea a ieşit în acea formă din Parlament.

Legiuitorul nu a considerat necesar să-i scutească pe cei care fac uz de această lege, să-i scutească de această impozitare pe tranzacţii. Am avut discuţii cu Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiar-bancare, o discuţie foarte bună, discuţia care practic m-a făcut să înţeleg anumit aspecte ale legii şi întradevăr considerăm că, deşi nu este vina Ministerului de Finanţe că legea nu prevede scutire pentru acest tip de tranzacţii, consideram protejarea persoanelor şi a tranzacţiilor pe un fond social.

Practic este vorba să ne concentrăm să sprijinim persoanele care au singură casă şi care apelează la darea în plată. Aşteptăm nişte informaţii de la Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiar- Bancare şi dorim să continuăm analiza şi să venim cu o propunere în acest sens pentru protejarea cazurilor sociale”, a precizat Anca Dragu, într-o emisiune televizată.

Ministrul Finanţelor a mai spus că împreună cu o asociaţie de clienţi lucrează la fixarea unor criterii pentru identificarea cazurilor sociale printre cei care apelează la Legea dării în plată.

Potrivit Digi 24, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, a criticat această iniţiativă: „Nu au făcut altceva decât să torpileze, să saboteze această lege, iar modificarea prin ordonanţă de urgenţă, în care să introducem criterii sociale. Nu e altceva decât o continuare a acestei atitudini împotriva românilor”.

La rândul lor, specialiştii fiscali spun că introducerea unor criterii ar duce la discriminări.

Adrian Benţa, specialist fiscal, a afirmat: „Ai alte categorii sociale care o duc greu şi ar merita reduceri de taxe. Ar trebui să se impoziteze pentru că reflectă un transfer al dreptului de proprietate asupra activelor.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.