Drama creştinilor din Irak: „Eram în siguranţă pe vremea lui Saddam Hussein”

Pe 10 iunie, organizaţia jihadistă Statul Islamic in Irak şi Levant a ocupat al doilea oraş ca mărime din Irak – Mosul. Pe 29 iunie, în teritoriile controlate a fost proclamat un califat. Au urmat sute de executii sumare, si acte de barbarie. Printre ţintele jihadiştilor se numără comunitatea creştină din Irak, care nu poate beneficia de protecţia unei armate aflate în degringoladă şi nici de cea a guvernului de la Bagdad, care a preferat să acorde prioritate la evacuare şiiţilor din regiunile ocupate de luptătorii sunniţi.

Mii de creştini irakieni se văd nevoiţi să părăsească Mosul, oraş cu prezenţă creştină de 2.000 de ani, pentru a-şi salva vieţile. În Franţa, creştinii originari din Irak sunt revoltaţi de situaţia actuală. “Am crescut cu musulmanii, am trăit împreună fără a şti cine era creştin şi cine era musulman”, spune unul dintre creştinii irakieni care s-a refugiat în Franţa în urmă cu aproape 20 de ani. El regretă epoca lui Saddam Hussein: “Era bine atunci. Aveai unde munci şi trăiai în siguranţa. Puteai dormi linistit cu uşa deschisă”, spune Khalid.

Cu toţii îşi fac griji pentru rudele rămase in Irak. “Verii mei şi copiii lor rămaşi acolo şi-au văzut casele marcate cu semnul arab “N” (de la “nazarinean”) şi au fugit de acasă imediat după asta”, spune unul dintre creştinii irakieni din Paris.

Adio Mosul

Scriitorul irakian creştin Majed Aziza a publicat o scrisoare de adio emotionantă înainte de a părăsi Mosul, scrisoare republicată de Courrier International.

“Expulzaţi, părăsim oraşul nostru Mosul, umiliţi de către noii propovăduitori ai islamului. Părăsim oraşul pentru prima dată în istorie. Plecând, le mulţumim vecinilor, vecini despre care credeam că ne vor proteja cum au făcut-o odinioară şi că se vor ridica împotriva furiei acestor criminali ai secolului XXI, spunându-le că noi suntem copiii acestui oraş şi că suntem si fondatorii lui.

Ne tot asiguram spunându-ne că vom putea conta pe ei, fraţi care ne vor arăta din ce anume sunt făcuţi. Dar ei ne-au abandonat, lăsându-ne să plecăm din oraş către necunoscut. Au închis ochii în timp ce lăsam în urmă istoria noastră, mormintele strămoşilor, casele, averea noastră şi tot ce era mai scump pentru noi. Ne-au abandonat în timp ce ne luam adio de la cartierele noastre, de la moscheea Jonas (distrusă de jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant). Adio ne-am luat în egală măsură de la arhiepiscopie, de la biserica Maskinta. Adio tuturor! Nu vom mai veni la sărbătorile voastre, la ceremonii, căsătorii şi înmormântări.

(…)

Iertaţi-ne, vechi prieteni, fraţi şi nobili fii ai oraşului nostru. Iertaţi-ne greşelile. Şi dacă nu ne-am îndeplinit obligaţiile faţă de voi, rămâne totuşi faptul că am trăit împreună sute, mii de ani, ridicând Mosulul cu sudoarea frunţilor noastre.

Şi astăzi ne priviţi din depărtare în timp ce suntem umiliţi, hăituiţi în faţa ochilor tuturor. Asasinii SIIL ne-au alungat din casele şi din oraşul nostru. Adio tuturor. Şi mulţumesc. Părăsim, constrânşi şi forţaţi, un pământ pe care l-am hrănit cu sângele nostru.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.